Stadionul Cluj Arena a acumulat datorii de peste 15 milioane de lei și pierderi de peste șase milioane de lei, Consiliul Județean Cluj căutând soluții pentru rezolvarea situației, o decizie urmând să fie luată de consilieri aleși la alegerilor locale, transmite corespondentul Mediafax.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, a declarat, vineri, în ședința deliberativului județean, că datoriile Cluj Arena reprezintă impozite neplătite pe clădiri față de Primăria Cluj-Napoca pe ultimii cinci ani, plus penalități de întârziere.
„CJ Cluj a aprobat situația financiară a SC Cluj Arena SA, care administrează stadionul Cluj Arena. Din analiza situațiilor financiare rezultă că la finele anului 2015 societatea avea datorii în valoare de 15,4 milioane de lei și pierderi în valoare de 6,3 milioane de lei. Datoria reprezintă taxă clădiri și taxă teren aferente anilor 2011-2015, neplătite la Primăria Cluj-Napoca, penalități de întârziere, dar și sunt și datorii cu termen de plată sub un an, care reprezintă furnizori, salarii și contribuții la buget aferente lunii decembrie 2015, alte impozite și taxe. La această situație s-a ajuns în timp. Noul CJ Cluj, rezultat în urma alegerilor locale va găsi o soluție, astfel încât Cluj Arena să funcționeze în continuare”, a spus Mânzat.
Potrivit acestuia, printre soluțiile analizate se numără administrarea comună a stadionului a Consiliului Județean Cluj cu Primăria Cluj-Napoca sau înființarea unei direcții în cadrul CJ Cluj care să administreze stadionul.
„Inclusiv insolvența stadionului este o variantă”, a precizat președintele CJ Cluj.
Directorul SC Cluj Arena SA, Radu Rațiu, a declarat la rândul său că în urma unui raport al Camerei de Conturi Cluj, s-a stabilit că stadionul trebuie să plătească Primăriei Cluj-Napoca impozit pe clădire de la data inaugurării arenei, în 2011, iar astfel s-a ajuns la datoria de peste 15 milioane de lei.
„Situația financiară a stadionului Cluj Arena este una grea, sperăm să se rezolve printr-o măsură legislativă, astfel încât să fim scutiți de plata impozitului pe clădire. Altfel, vom ajunge în situația în care, în țară, nu se va mai construi nici un imobil nou cu destinație de sport, pentru că va aduce plata impozitului pe clădiri, ceea ce nu este normal. CJ Cluj este acționar majoritar și va decide care este cea mai bună soluție pentru Cluj Arena”, a spus Rațiu.
Potrivit acestuia, pentru stingerea datoriilor, Cluj Arena ar putea mări tarifele, dar soluția nu este una viabilă pentru că nu s-ar mai putea organiza evenimente sportive sau de altă natură pe stadion.
Stadionul Cluj Arena a fost inaugurat la 1 octombrie 2011 în prezența fostului premier Emil Boc și a fostului ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.
Arena are peste 30.000 de locuri și a costat 35 de milioane de euro.
Pe stadionul Cluj Arena își desfășoară meciurile de pe teren propriu echipa de fotbal Universitatea Cluj. „U” a evoluat în ultimul sezon în Liga 2, acolo de unde a retrogradat în Liga 3, însă soarta clubului încă este incertă.
Articol scris de Firuta FLUTUR și Vasile MĂ‚GRĂ‚DEAN (Mediafax)