Socotelile cu Liga 1 au fost încheiate de nemțeni încă din etapa a 31-a, atunci consemnându-se retrogradarea matematică. Însă căderea în eșalonul secund nu este cel mai mare rău care pândește clubul fondat în 1919 de un grup de elevi și profesori de la cel mai elitist liceu din Piatra Neamț-Petru Rareș. Meciul de miercuri din ultima etapă de la Cluj cu Universitatea ar putea fi ultimul pentru gruparea de sub Pietricica din existența sa de 95 de ani.
Părăsită rând pe rând de președintele de onoare Gheorghe Ștefan, autoritățile locale, sponsori și suporteri, echipa a înotat cum necum până la finalul sezonului în curs cu ajutorul banilor din drepturile TV și a investiției infime a controverasatului om de afaceri italian, avocatul Angelo Massone care a preluat pachetul majoritar de acțiuni în iarnă. Clubul Ceahlăul a evitat insolvența, nu însă și retrogradarea în Liga a 2-a, iar parcursul pe mai departe depinde de injecția de capital a acționarului majoritar, altfel, cu părere de rău, fotbalul va fi doar istorie din vară sub Pietricica.
De altfel, președintele consiliului de administrație al FC Ceahlăul, Viorel Măstăcăneanu, a anticipat sfârșitul tragic al formației din Piatra Neamț. Fără o injecție masivă de capital, Ceahlăul riscă să nu se poată înscrie nici în Liga a 2-a.
„Căutăm și noi să ducem campionatul la bun sfârșit. Deocamdată nu mai știu nimic de patron, nu prea am comunicat. Vom vedea ce va fi. Dacă nu vine o participare financiară masivă a patronului, există riscul să anunțăm chiar că ne desființăm. Am putea să ținem echipele de juniori, dar nu știu unde îi putem ține fără lumină, gaz, apă”, a declarat Viorel Măstăcăneanu, președintele Consiliului de Administrație de la gruparea nemțeană, la postul de radio Sport Total FM.
„Datoriile noastre sunt în jur de 1,6 – 1,7 milioane de euro. Dacă nu venea Massone, probabil că nu puteam face pregătirea în iarnă. A venit cam cu 100-120 de mii de euro, din care a trebuit să plătim și amenzile lui. Din discuțiile purtate cu patronul, el a promis că va fi alături de echipă și în liga a doua”, a adăugat oficialul nemțenilor.
Cel mai probabil Ceahlăul va pierde jucătorii importanți gratis, majoritatea și-au depus memorii pentru a deveni liberi de contract datorită restanțelor financiare, iar tinerii de la echipa a doua vor fi cedați pe prețuri derizorii la formații din primele două eșaloane. Proasta gestionare a banilor din drepturile de televizare, lipsa unor potenți oameni de afaceri, pierderea susținerii din partea autorităților locale și îndepărtarea treptată a suporterilor de la stadion au fost factori care anticipau sfârșitul de coșmar al unui club de tradiție din România. Poate peste ani, cu alți oameni inimoși și pătimași, cu localnici și cu implicarea autorităților locale, cu un management realist, fotbalul va putea reveni la Piatra Neamț pentru început din eșaloanele inferioare.
Articol publicat de Dan Eșanu