Membrii Comisiei de Apel a Administrației de licențiere din cadrul FRF vor fi schimbați de funcții ca urmare a litigiului cu FC Rapid pierdut la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ofițerul de presă al federației, Gabriel Berceanu.
„Membrii Comisiei de Apel a Administrației de licențiere vor fi schimbați din funcții după litigiul cu Rapid de la TAS”, a declarat Berceanu, care a adăugat că decizia aparține președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.
Comisia de Apel a Administrației de Licențiere este formată din: Alexandru Mihai Micu (foto) – președinte, Aurelian Gherghe – vicepreședinte, Valerică Constantin – membru, Mihai Drulă – membru și Cătălin Mălăia – membru.
La 3 iunie, directorul Administrației de licențiere, Viorel Duru, solicita conducerii FRF să analizeze oportunitatea înaintării unui recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), împotriva deciziei propriei Comisii de Apel, prin care grupării FC Rapid i s-a respins dosarul de licențiere.
Într-un raport publicat pe site-ul oficial al FRF, Duru explica motivele pentru care dorește să atace la TAS o decizie luată de o instanță care face parte din administrația aflată în conducerea sa. Comisia de Apel a respins memoriul FC Rapid pe baza articolului 49 din Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor, care se referă la posibilitatea unui club de a-și susține financiar activitatea într-un sezon al Ligii I, articolul cel mai ușor de combătut la TAS, și nu pe baza articolelor 46 și 47, care se referă la datoriile către terți, certe în opinia lui Duru în cazul giuleștenilor.
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a respins solicitarea lui Duru, afirmând la acea dată că forul de la Casa Fotbalului nu va face recurs la TAS împotriva deciziei Comisiei de Apel, ci doar se va apăra în litigiul deschis de FC Rapid la Lausanne.
Gruparea FC Rapid a câștigat, luni, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, litigiul cu Federația Română de Fotbal, forul de la Lausanne acordând licența clubului giuleștean pentru ediția 2014-2015 a Ligii I. De asemenea, FRF a fost obligată de TAS la plata unor despăgubiri către FC Rapid în valoare de 12.000 de franci elvețieni, reprezentând taxe de judecată.
Echipa Rapid, care a promovat din punct de vedere sportiv la finalul sezonului 2013-2014 ca urmare a poziției secunde ocupate în clasamentului Seriei I a Ligii a II-a, nu primise din partea FRF licența pentru ediția 2014-2015 a Ligii I. În cazul în care nu câștiga litigiul la TAS, în Liga I promova FC Clinceni, formație care încheiase pe locul patru în clasamentul Liga a II-a.
Rapid este a doua grupare care își câștigă dreptul de participare în Liga I la Tribunalul de Arbitraj Sportiv după Universitatea Cluj, club care a obținut licența pentru sezonul 2013-2014 în urma unui litigiu cu FRF la Lausanne.
FC Rapid a deschis la 5 iunie acțiunea împotriva deciziei Comisiei de Apel a Administrației de Licențiere la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, achitând taxele de înscriere a recursului din donații și licitații efectuate de suporterii giuleșteni.
Comisia de Apel a Sistemului Național de licențiere a respins, la 17 mai, dosarul FC Rapid privind acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I, decizia fiind definitivă și executorie pe plan național. Anterior, la 10 mai, instanța de fond a Administrației de licențiere din cadrul FRF respinsese dosarul FC Rapid din cauza datoriilor în valoare de 900.000 de euro către foștii jucători Julio Cesar și Daniel Paulista.
Formația Rapid a evoluat în sezonul trecut în Liga a II-a, acolo unde a fost retrogradată în vara anului 2013 printr-o decizie a TAS. Instanța de la Lausanne a decis atunci că Rapid, care câștigase barajul de menținere în primul eșalon cu Concordia Chiajna, nu poate evolua în Liga I având în vedere că nu îndeplinise condițiile de licențiere pentru sezonul 2013-2014.
Articol scris de Marius ȚONE (Mediafax)
Foto: Bogdan IORDACHE