Echipa 3 în 1: de ce s-a aliat FC Bihor cu Luceafărul?

Marius ANGHEL 16 Jul. 2013, 17:08 Seria 2
Echipa 3 în 1:** de ce s-a aliat FC Bihor cu Luceafărul?

Competitori, dar nu dușmani. Ba chiar parteneri. După ce s-au confruntat pe teren de-a lungul a două sezoane în Liga a II-a, cele mai importante cluburi de fotbal din județ, FC Bihor și Luceafărul Felix, s-au aliat înaintea începerii pregătirilor pentru noua ediție de campionat.

La nici o lună după ce Liberty a încheiat colaborarea cu FC Bihor, clubul fanion s-a trezit fără echipă și risca să joace în sezonul 2013-2014 doar pentru evitarea retrogradării. Ajutorul a venit surprinzător de la Luceafărul Felix, al cărui proprietar, Gavrilă Ghilea, își pune întregul lot la dispoziția orădenilor. Aceștia vor coopta cei mai buni „Luceferi”, gratis, „donatorii” mulțumindu-se cu modesta Ligă a IV-a.

Bihoreanul vă dezvăluie când și cine a purtat tratativele și care sunt dedesubturile noii alianțe, prezentându-vă totodată și numele viitorilor componenți de bază ai FC Bihor.

În ofsaid

În 2010, FC Bihor obținea pe teren promovarea în Liga I dar, din cauza datoriilor acumulate până în 2008, nu și licența Federației. De atunci datează parteneriarul cu Liberty, încheiat pe doi ani și prelungit o dată. Oamenii lui Marius Vizer preluaseră managementul sportiv al echipei, renunțând la jucători pe care i-au considerat inapți să contribuie la atingerea obiectivului promovării, înlocuindu-i cu propriii jucători și asumându-și plata salariilor acestora și ale staffului tehnic.

După cheltuieli de circa 400.000 euro și trei tentative eșuate de accedere în primul eșalon, Liberty a decis luna trecută să nu mai prelungească înțelegerea și pentru un al patrulea an. În acest sens a contat nu doar decepția determinată de lipsa performanței, ci și faptul că Vizer a preluat conducerea SportAccord, cel mai mare organism sportiv din lume, ce rivalizează Comitetul Olimpic Internațional. „Este foarte ocupat și nu mai are timp de FC Bihor, ba s-ar putea să renunțe inclusiv la școala de fotbal Liberty”, a explicat Bihoreanului un apropiat al salontanilor.

Ruptura i-a prins pe orădeni în ofsaid: FC Bihor a depins de fotbaliștii aduși pe filiera Liberty, iar acum, dintr-o dată, îi rămânea un singur jucător semnificativ, Florin Pop. Pentru ediția 2013-2014 nu putea decât să-și încropească o echipă cu tinerii de la Centrul de Copii și Juniori, care însă nu ar fi făcut față Ligii II, riscând retrogradarea în cea de-a treia divizie.

Mai bine unul tare decât doi slabi

Lunea trecută, stafful orădenilor anunța un trial pentru testarea a 41 de jucători (majoritatea din pepiniera proprie, dar și doritori din Sălaj, Cluj și, firește, eșaloanele inferioare din Bihor) cu care să construiască viitoarea echipă. După doar două zile, surpriză: într-o conferință de presă desfășurată la sediul clubului, președintele Șerban Morcan, viceprimarul Ovidiu Mureșan și proprietarul Luceafărului, Gavrilă Ghilea, au dezvăluit parafarea, pe perioadă nedeterminată, a unui parteneriat între cele două grupări.

În baza acestuia, Luceafărul își va pune la dispoziția FC Bihor întregul lot actual, pentru ca orădenii să-și aleagă jucătorii pentru următorul sezon în Liga a II-a, urmând ca echipa din Felix să continue în Liga a IV-a cu cei rămași. Nu era, așadar, o fuziune, ci o colaborare prin care Luceafărul se obligă să cedeze jucători, definitiv și gratis, singura pretenție fiind ca la eventuala transferare a unora către alte cluburi să primească un comision. Și, cum colaborarea va funcționa în ambele sensuri, și FC Bihor va ceda Luceafărului jucătorii pe care nu îi va reține în lotul propriu.

Recunoscând că a profitat de șansa retragerii Liberty, Gavrilă Ghilea se bucură că astfel vor fi promovați la prima echipă a județului fotbaliștii tineri, născuți și crescuți aici. „Mai bine un club puternic decât două în a doua jumătate a clasamentului, care să se bată pentru salvarea de la retrogradare”, argumenta patronul Luceafărului, care în anii 2002-2003 fusese președinte al FC Bihor, iar acum înregistra un meritat beneficiu de imagine.

Generozitate, dar cu socoteală

Bihoreanul a aflat că tratativele pentru noua înțelegere au început încă de acum o lună, ea fiind practic perfectată pe 25 iunie, când Ghilea, Morcan, viceprimarul Mureșan și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Dumitru Voloșeniuc, membru în AGA la FC Bihor, au discutat problema pe toate fețele, când s-au întâlnit pe stadionul municipal la finala județeană a Cupei României, disputată între FC Hidișel și Crișul Sântandrei.

Patriotismul local și altruismul nu au fost, însă, singurele resorturi ale lui Ghilea. E adevărat că FC Bihor, cu un buget care anul trecut însuma 4,2 milioane lei (din care un milion pentru stingerea datoriilor strânse până în 2008), nu avea bani pentru noi achiziții de pe piață și că prin parteneriatul cu Luceafărul își permite diminuarea bugetului pentru viitoarea ediție de campionat până la 3,5 milioane lei. Dar la fel de adevărat e că Luceafărul avea, la rându-i, probleme financiare ce împiedicau continuarea evoluției în Liga a II-a. Motivul? Toamna trecută, când Ghilea l-a schimbat pe antrenorul Leo Grozavu cu Călin Moldovan, principalul sponsor al echipei din Felix, omul de afaceri Ioan Blidaru, și-a retras finanțarea, astfel că patronul clubului a suportat de unul singur toate cheltuielile pentru întregul sezon, 1,5 milioane lei. Un lux pe care nu și-l mai permitea încă un sezon. Soluția adoptată de Ghilea a fost menită, deci, să-i permită și acestuia economii. „De acum nu se va mai pune problema să cheltuim așa mult”, a recunoscut el, de altfel, pentru Bihoreanul, care a aflat că suma pusă la bătaie pentru evoluția în Liga a IV-a va scădea, cel mai probabil, la jumătate.

Un alt factor care i-a determinat decizia este, de asemenea, detaliul că la finalul următorului sezon din Liga a II-a vor retrograda șase echipe, iar din ediția 2014-2005 eșalonul al doilea nu va mai avea două serii, ca acum, ci una singură. Urmarea? În fața unor echipe precum UTA, Gloria Bistrița, FC Târgu Mureș ori Damila Măciuca, Luceafărul ar fi avut șanse mici de supraviețuire și, decât să cadă în Liga a III-a, era mai avantajos să se înscrie direct în Liga a IV-a până vor veni vremuri mai propice investițiilor în fotbal.

Împrumuturi și „donații”

Având în vedere noua situație, FC Bihor a început deja să-și repatrieze echipierii puși pe liber în ultimii trei ani de oamenii lui Vizer (precum Florin Lazăr), pe cei cărora le expiraseră contractele (Vasilache, Vădrariu, Mihalache) și pe cei lăsați să plece (Dorin Mihuț, Sebi Sfârlea și Călin Fildan). În același timp, însă, Bihorul împrumută și jucători de la salontani: Bogdan Țoca, Mădălin Popa, Ovidiu Popa și Răzvan Lupu (care au și semnat contractele), plus Ovidiu Bic (acesta încă nu a iscălit, dar are acordul Liberty).

În fine, de la Luceafărul vor îmbrăca tricourile roș-albastre Bogdan Mintaș, Sebi Ianc, Ovidiu Ghilea, Istvan Schwartzkopf, Gheorghe Popescu, Adam Achim, Constantin Roșu și căpitanul Cosmin Letan. „Marele câștig al FC Bihor este că își va acoperi fără mari cheltuieli, și în general cu jucători bihoreni, toate posturile. Dacă, de exemplu, un fundaș stânga va fi accidentat, iar altul suspendat în aceeași perioadă, va avea un al treilea om pe post. Nu va fi nevoie de improvizații”, explică un apropiat al clubului.

În aceste condiții, stafful tehnic, alcătuit din antrenorul principal Gheorghe Ghiț și secunzii Călin Cheregi și Florin Andrei, a coordonat săptămâna trecută antrenamente tip trial, pentru selectarea celor mai buni jucători din pepiniera proprie și din rândul pretendenților la legitimarea în culorile orădenilor, urmând ca săptămâna aceasta să decidă viitoarea componență a lotului care, din 24 iulie, va intra în cantonamentul din Băile Felix, iar de la finele lunii va disputa meciuri de verificare cu echipe precum Crișul Sântandrei, Național Sebiș, FC Hidișel și Olimpia Satu Mare.

Una peste alta, concluzia e că FC Bihor poate spera la mai mult decât evitarea retrogradării în următoarea ediție de campionat, iar lotul nou format, în foarte mare măsură din bihoreni, ar trebui să fie pe placul suporterilor, care tocmai asta reclamau: că fotbaliștii noștri nu prea sunt „de-ai noștri”.

OBRĂ‚ZNICIE TAXATĂ‚

Plevușca voia să înghită crapul

Fanii fotbalului bihorean au fost surprinși luna aceasta de o propunere trăznită a conducerii CS Oșorhei, care evoluează pe bani de la bugetul comunei în Liga a III-a, conform căreia acesta putea prelua FC Bihor. Viceprimarul din Oșorhei, Ionuț Gligor, a anunțat că a și existat o discuție în acest sens cu omologii orădeni, precizând, ce-i drept, că aceasta fost neoficială. „Am fi avut un proiect de dezvoltare pe patru ani, ce țintea promovarea în Liga I peste doi ani”, a pretins Gligor.

Iritat de „obrăznicia” omologului său, viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureșan, l-a ironizat, afirmând că edilul din Oșorhei a făcut declarații pentru popularitate și subliniind imposibilitatea practică a propunerii. „Păstrând proporțiile, e ca și cum noi, care nu am reușit să promovăm anul trecut, am fi vrut să preluăm o echipă de primă ligă. O comună care e cât un bulevard din Oradea, să ne preia… asta ține de comunicare și de nuanță”.

Ca măsură de retorsiune, vicele orădean a anunțat că de la anul CS Oșorhei, care își desfășura partidele „de acasă” pe Stadionul Municipal fără a plăti nimic, va trebui să achite o chirie.

Sursa: eBihoreanul

Marius ANGHEL 16 Jul. 2013, 17:08 Seria 2
Pe aceeași temă