În această pauză competițională, Foresta Suceava a rămas fără președintele executiv Dorin Goian, principalul factor de imagine a clubului bucovinean care în vară pornea un nou proiect odată cu schimbarea numelui din Rapid CFR Suceava. Fostul internațional și-a dat demisia după ce a anunțat că este nemulțumit de faptul că autoritățile locale sucevene nu și-au respectat promisiunile față de el atunci când l-au convins să vină la Foresta. Mai exact, Consiliul Local Suceava nu a achitat ultima tranșă de bani promisă pe anul trecut, în valoare de 250.000 de lei. În 2016, primăria Suceava a promis un buget de 1.700.000 de lei pentru Foresta, însă în conturile clubului din Liga 2 au intrat doar 1.415.000.
Acuzațiile aduse municipalității sucevenede către Goian nu au rămas însă fără o reacție oficială. Cu întârziere totuși, primarul orașului Suceava, Ion Lungu, consideră că demisia fostului fundaș al echipei naționale este o fugă de responsabilitate.
„În 2016 municipalitatea a dat 1.400.000 de lei direct la Foresta, plus 225.000 de lei pentru nocturna necesară la meciul Foresta – Steaua. În total, 1.625.000 de lei, din 1.700.000 de lei, cu cât au fost prinși în proiectul de buget pentru 2016. Primăria Suceava și-a făcut datoria. Cea mai mare parte din culpă îi revine echipei de fotbal, clubului Foresta și inclusiv președintelui Goian, pentru că nu au reușit să atragă sponsori la echipă”, a precizat edilul sucevean citat de Monitorul de Suceava.
„În iulie 2016 l-am atenționat pe Goian că proiectul Foresta nu are șanse de reușită dacă în spate nu vor avea un finanțator puternic. Nu putem face performanță în fotbal doar cu bani de la primărie. Responsabilitatea de a atrage sponsori revine echipei. Dacă în ultimele zece meciuri nu erau un dezastru – ciuca bătăilor, existau doritori să finanțeze echipa. Era vorba de mai multe firme din Suceava, în frunte cu Betty Ice. Cel mai puternic om de afaceri sucevean, Vasile Armenean, și-a exprimat dorința de a veni alături de echipă, atunci când era pe un loc cu posibilități de promovare, când juca alături de Steaua…”, a adăugat Lungu.
„Parcă ar fi câștigat Cupa Campionilor și noi nu le-am dat toți banii”
Edilul și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că toți au aruncat în spatele primăriei Suceava responsabilitatea plecării lui Dorin Goian de la echipă, dar și eșecurile fotbaliștilor suceveni. „M-am cam săturat de filmul ăsta în care primăria Suceava este singura instituție care dă banii, iar eu, ca primar, ordonator de credite, am numeroase bătăi de cap pentru a le pune la dispoziție banii necesari, iar la urmă tot eu sunt țapul ispășitor. Parcă ar fi câștigat Cupa Campionilor și noi nu le-am dat toți banii”, a răbufnit primarul sucevean, care a amintit și de faptul că reprezentanții Forestei nu au adus justificările necesare pentru banii primiți anterior, timp de aproape patru luni, iar după aceea voiau să li se dea toți banii odată: „Noi avem în grafic să dăm câte 100.000 -150.000 de lei pe lună, fie că discutăm despre fotbal sau handbal. Una e să dăm 150.000 de lei într-o lună și alta e să dăm 500.000 de lei. Nu putem. Primăria Municipiului Suceava rămâne alături de echipele de fotbal, de handbal și de tot sportul sucevean. Vom cuprinde, ca și în anii trecuți, o sumă importantă pentru sport, dar mă deranjează că cei care n-au contribuit vreodată cu un leu sunt cei mai critici și își dau cu părerea”.
Goian: „De când am venit președinte, cred că s-a auzit de Suceava în plan fotbalistic mai mult ca oricând în ultimii ani”
Înainte să demisioneze, Dorin Goian anunțate că este dezamăgit de aleșii locali, cât și de Consiliul de Administrație al clubului.
„Mă văd în situația să renunț la funcția de președinte pentru că oamenii care m-au convins să vin la Foresta nu s-au ținut de cuvânt. Mă refer și la cei din Consiliul de Administrație al clubului. Mi s-a promis ceva în vară, dar, din păcate, promisiunile nu au fost onorate până la capăt. Deși aveam deconturile făcute și am așteptat până la finalul anului trecut, nu am mai primit ultima tranșă de bani din bugetul de anul trecut. Plus că mai aveam de primit o restanță în valoare de 35.000 de lei din tranșa a doua de buget. Ori, acești bani sunt pierduți. Clubul nu-i mai poate accesa în 2017. La începutul sezonului ne-am făcut niște calcule cât să ne cuprindă plapuma, calcule care, în lipsa acestor bani, nu ne ies la socoteală. Și așa bugetul nostru era mic comparativ cu al altor echipe din Liga a 2-a. Măcar să se achite acel buget în totalitate. Nu am cerut niciun leu în plus, doar ce ni s-a promis la începutul anului. Din păcate, la Suceava, a devenit o obișnuită ca echipa locală de fotbal să nu primească întreg bugetul promis pe un an”, a declarat Dorin Goian.
„Nu am fost cel mai bun președinte de club, dar am jucat la un anumit nivel și știu cum reacționează un jucător când e vorba de bani. În afara țării, oamenii se țin de cuvânt. Când am venit în vară la Foresta, jucătorii care au rămas în lot aveau restanțe salariale de patru luni de zile, dar am reușit, încet încet, să-i aduc cu banii la zi. Sper ca persoana care va veni în locul meu să facă mai multe. De când am venit președinte, cred că s-a auzit de Suceava în plan fotbalistic mai mult ca oricând în ultimii ani”, a mai spus Goian.
Foresta Suceava a încheiat prima parte a sezonului Ligii 2 pe locul 9, fix la mijlocul clasamentului. Echipa pregătită de Cristian Popovici a avut o primă parte a sezonului excelentă, cu o serie de rezultate pozitive consecutive, însă o a doua dezastruoasă, cu o altă serie de rezultate în care s-au obținut înfrângeri pe bandă rulantă. În cele 19 meciuri disputate în 21 de etape, Foresta a acumulat 26 de puncte, după opt victorii, două egaluri și nouă înfrângeri, golaverajul fiind unul negativ: 32-35.