La Galați se vrea un nou Oțelul. Marius Stan susține asocierea dintre Metalosport și AFC Oțelul: „Vom face tot ceea ce este omenește și legal”

  • Metalosport Galați se va asocia cu ASC Oțelul, entitate existentă, dar fără activitate sportivă, va avea susținere financiară din partea primăriei Galați și va continua în campionatului Ligii 3.
  • Obiectivul imediat este promovarea în Liga 2, iar pe termen lung recuperarea palmaresului de la FC Oțelul.
  • Clubul patronat de Dan Adamescu se află în insolvență, anunță că își va juca meciurile de acasă din Liga 2 la Slobozia, însă, cum nu are niciun venit și nicio speranță de a primi bani, în luna septembrie ar putea fi declarat falimentar dacă nu prezintă un nou plan de reorganizare.


Deși la sfârșitul săptămânii trecute intraseră în impas negocierile privind asocierea dintre Metalosport și ASC Oțelul, aceasta din urmă entitate sportivă existentă de mai multă vreme, dar fără activitate, în cele din urmă s-a ajuns la un consens. Astfel, echipa de liga a treia Metalosport Galați va avea susținerea municipalității pentru a promova în primă fază în eșalonul secund, iar ținta pe termen mediu este readucerea fotbalului gălățean în prima ligă cu această formație, care își va schimba denumirea în Oțelul.

Dorin Butunoiu, președintele Metalosport, a confirmat că, în cele din urmă, s-a ajuns la un acord privind această asociere, iar noul antrenorul principal va fi Viorel Tănase, fostul căpitan al Oțelului. Butunoiu a precizat că Mihai Ciobanu, antrenorul din sezonul trecut, va deveni director tehnic.

„Deocamdată, ne vom înscrie în campionat cu titulatura existentă, Metalosport, pentru că termenul-limită este 20 iulie și nu avem timpul necesar pentru a pune la punct documentele necesare schimbării denumirii în Oțelul. Asta o vom rezolva ulterior”, a precizat Butunoiu, care va rămâne în continuare președinte al clubului.

Echipa își va disputa meciurile de pe teren propriu pe stadionul „Oțelul”.

Se rescrie istoria din anii ”80

Astfel, este foarte posibil să se rescrie istoria Oțelului de la începutul anilor ”80. În sezonul 1980-1981, Oțelul promova din Divizia C, dar palmaresul și locul în eșalonul secund au fost mutate la Victoria Tecuci. Aproape toți jucătorii au trecut atunci la Metalosport, echipă aflată în „C”, iar în sezonul imediat următor (1981-1982) aceștia reușeau din nou să promoveze în „B”. Între timp, se terminase de modernizat Stadionul „Oțelul”, care a fost inaugurat în 1982, cu un meci amical Metalosport – Rapid, scor 2-3. În vara anului 1982, Metalosport și-a schimbat numele, a devenit Oțelul, iar în primul an în liga secundă termina pe locul 3. Aceastea ar fi începuturile „epocii moderne” din istoria Oțelului.


Viorel Tănase, una dintre legendele clubului Oțelul, va fi noul antrenor al echipei Metalosport Galați, grupare care va juca în Liga 3 pe stadionul de unde FC Oțelul a fost dat afară după retrogradarea din Liga 1

Întâlnire la Primărie

Cei implicați în acest proiect au avut marți după-amiază o întâlnire cu primarul Marius Stan, unde s-au stabilit mare parte din detaliile asocierii. „Am primit asigurări că vom fi sprijiniți financiar pentru a putea promova în liga secundă încă din primul sezon”, a spus Ilie Hagioglu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Primarul Marius Stan și-a exprimat, printr-un comunicat de presă, susținerea pentru acest proiect, spunând că face tot ce este posibil pentru ca Oțelul să fie redat gălățenilor, cu palmares, siglă și culori. „Salut noua construcție fotbalistică apărută ca urmare a înțelegerii dintre clubul Metalosport și ASC Oțelul și îmi reafirm susținerea pentru orice demers legal de resuscitare a fotbalului gălățean. Salut, de asemenea, implicarea activă a Ligii Suporterilor în demersurile de renaștere a fotbalului din Galați. Sunt bucuros să constat că microbul fotbalului mai naște pasiuni în oraș, și încă unele foarte puternice. De aceea, am convingerea că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Galațiul va avea din nou echipă de Liga I, o echipă puternică, stabilă, construită pe baze solide și capabilă de noi performanțe. Nu ascund faptul că îmi doresc foarte mult și vom face tot ceea ce este omenește și legal posibil ca, într-o bună zi, Oțelul pe care îl iubim cu toții să fie redat gălățenilor, cu palmares, siglă și culori. Titlul de campioană a României și Supercupa României sunt ale Galațiului și ele trebuie să revină Galațiului, cu Oțelul cu tot”, a declarat primarul Marius Stan.

La sfârșitul săptămânii trecute, acest proiect era aproape eșuat. Cei de la Metalosport nu erau deloc încântați de conținutul primei oferte și, pentru că nu aveau susținere financiară la nivelul dorit, intenționau să plece să-și joace meciurile de pe teren propriu la Tecuci. În acest sens, avusese loc o discuție cu Daniel Gerhardt Țuchel, primarul municipiului Tecuci, de la care se aștepta un răspuns referitor la eventuala susținere financiară a bugetului necesar echipei. În aceste condiții, Galațiul era vineri foarte aproape de a rămâne fără fotbal la nivel de eșalon național, în condițiile în care FC Oțelul a anunțat că va juca la Slobozia meciurile de „acasă” din campionatul Ligii 2.

FC Oțelul, tot mai aproape de faliment

Una dintre țintele foarte importante ale proiectului noului Oțelul este de a se prelua cât mai curând palmaresul de la vechiul Oțelul, cel care a retrogradat în liga secundă. Se estimează că este iminent falimentul Fotbal Club Oțelul SA, societatea care administrează echipa de liga secundă fiind în insolvență, astfel că se va ajunge la scoaterea la licitație a palmaresului. În luna septembrie, FC Oțelul SA trebuie să prezinte la Tribunalul București un nou plan de reorganizare, iar dacă acesta nu va fi aprobat de instanță, va fi declarat falimentul.


În iarna trecută, Metalosport și FC Oțelul încheiau un parteneriat, iar Oțelul 2 era desființat pentru a reduce costurile, iar clubul să reușească menținerea în Liga 1. Acum, Metalosport se asociază cu AFC Oțelul și, sprijinit de primăria Galați, visează la palmaresul fostului partener

La cum decurg lucrurile în ultima perioadă, este greu de crezut că FC Oțelul va putea trece de momentul din luna septembrie. Surse din interiorul clubului au dezvăluit că în urma întâlnirii cu reprezentanții lui Dan Adamescu (principal acționar, prin intermediul companiei TNG), FC Oțelul are la dispoziție pentru a începe campionatul doar în jur de 200.000 de euro, banii veniți din transferul lui Tudorie la Steaua, nimic mai mult în plus pentru a se ajunge la bugetul dorit, de 800.000 de euro, pentru declaratele ambiții de promovare.

Nici în ceea ce privește lotul de jucători, lucrurile nu stau bine, echipa rămânând și fără mare parte din puținii fotbaliști rămași sub contract dintre cei care au evoluat sezonul trecut în prima ligă.

Ultima plecare se conturează a fi cea a portarului Abraham, aflat în negocieri cu Dinamo. Acesta avea o clauză în contract conform căreia din sezonul care urmează îi crește salariul la 2.000 de euro, mult prea mare pentru posibilitățile actuale ale clubului, astfel că se preferă să fie lăsat să plece gratis.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚

Pe aceeași temă