Stadionul Jiul din Petroșani își schimbă denumirea! Va purta numele unui fost jucător și antrenor al clubului din Valea Jiului

Marius ANGHEL 22 Jun. 2019, 08:15 Diverse

A revenit în circuitul naționat odată cu mutarea echipei ACS Șirineasa la Petroșani. Mai întâi în Liga 3 și apoi în Liga 2, după ce clubul redenumit ca ACS Energeticianul a promovat. După doar un sezon în eșalonul secund, formația lui Nicolae Sarcină a retrogradat, astfel că și stadionul Jiul ratează șansa să rămână în anticamera primei ligi. Însă se va întoarce în Liga 3 cu o nouă denumire.

Consilierii locali ai orașului Petroșani au decis în ședința din această săptămână să aprobe propunerea primarului Tiberiu Iacob Ridzi ca stadionul din Valea Jiului să nu mai poate numele de Jiul, ci al unui fost jucător al clubului care în acest an împlinește 100 de ani de la înființare, anunță site-ul local Avântul Liber. Arena inaugurată în 1982 și care are o capacitate de 15.500 de locuri va fi redenumită „Petre Libardi”, în memoria fostului fotbalist și antrenor cu acest nume.

„Petre Libardi a evoluat la Jiul Petroșani în aproape 100 de meciuri în Divizia B și alte 239 meciuri în Divizia A (locul 4 la Jiul Petroșani, într-un clasament al tuturor timpurilor), marcând 46 de goluri (locul 4 la Jiul Petroșani, într-un clasament al tuturor timpurilor). A jucat la Jiul Petroșani 12 campionate, în perioada 1963-1975 și a fost căpitanul echipei în două finale ale Cupei României: în anul 1972 (0-2 cu Rapid) și anul 1974 (4-2 cu Poli Timișoara). A jucat de asemenea, în Cupa Cupelor (0-3 și 2-0) cu Dundee United, fiind căpitanul Jiului. De menționat este și faptul că Petre Libardi a jucat în echipa națională de tineret și în echipa națională de seniori. Totodată a fost și antrenor al Jiului, în Divizia A, în anii 1981 – 1982 și 1990 – 1991”, și-a argumentat propunerea primarul orașului Petroșani.

De altfel, meritele sportive ale lui Petre Libardi, decedat pe 14 august 2005, la 63 de ani, au fost răsplătite în 2001 cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani.

Stadionul din Petroșani a fost primul în România care a avut două tribune acoperite complet. L-au urmat, mulți ani mai târziu, cele din București, Ploiești și Cluj-Napoca.

Altfel, una dintre echipele care și-a desfășurat meciurile de pe teren propriu pe stadionul Jiul în ultimii doi ani, Energeticianul, își leagă speranțele de o rămânere în Liga 2 doar de o eventuală retragere a unuia dintre cluburile care ar trebui să participe în această competiție în sezonul care începe în primul weekend al lunii august.

Marius ANGHEL 22 Jun. 2019, 08:15 Diverse
Pe aceeași temă