România, pe harta blaturilor din 2015! Două rezultate din Liga 2 au fost oferite Europei ca studiu de caz

Marius ANGHEL 03 Jun. 2015, 18:42 Special

Un raport al Federbet, o organizație non-profit a operatorilor de pariuri din Europa, a prezentat harta blaturilor din fotbalul continental în acest an, iar România este una dintre țările reprezentate în acest top rușinos. Organizația și-a schimbat felul în care prezintă raportul anual și se concentrează acum pe exemple concrete de meciuri trucate care servesc drept studiu de caz asupra modului în care se desfășoară blaturile. Meciurile trucate din țara noastră sunt prezentate în categoria „Noi tendințe” și au un numitor comun: echipa de ligă secundă Gloria Buzău.

  • CF Brăila – Gloria Buzău 3-2; s-a pariat 1 și peste 2,5 goluri
  • Gloria Buzău – SC Rapid Suceava 3-1; s-a pariat 1 și peste 3,5 goluri

 

Cronicile celor două meciuri suspecte:

„Nu distrugeti 100 de ani de istorie fotbalistică”. Brăila, motivată de propriul mesaj la meciul cu Gloria

Gloria, victorie de podium cu Rapid Suceava

 

Meciuri trucate și în preliminariile Europa League

În acest sezon, Federbet a raportat meciuri trucate și în fazele preliminare ale Europa League și este precizat faptul că în aceste meciuri cel puțin una dintre echipe face parte dintr-o țară în care activitățile ilegale legate de pariuri sunt intense. Cu toate acestea, se precizează faptul că UEFA nu a detectat nimic anormal în pariurile făcute pentru aceste meciuri. Jocurile considerate trucate de Federbet sunt:

În Ucraina se truchează la pariuri și meciurile de la juniori. Pariuri de 500.000 de euro pe un singur meci

În raportul Federbet sunt prezentate multe alte meciuri trucate din Italia Serie B, Italia Lega Pro Cup, Italia Lega Pro, Belgia liga a doua, Prima ligă din Grecia, prima ligă din Portugalia, liga secundă din Portugalia și primele două ligi din Suedia. De asemenea, Ucraina are un capitol separat în raport. Autorii precizează faptul că „observăm din ce în ce mai multe meciuri aranjate în toate ligile din această țară, de la partidele de la juniori și până la cele din prima ligă. Am observat diferențe între meciurile jucate corect pe care se pariază sume de 15-100 euro și cele aranjate pe care se pariază începând de la 200.000 și până la jumătate de milion de euro”.

Un meci amical jucat de VfB Stuttgart, fără Maxim în teren, considerat a fi blat

În raport sunt prezentate mai multe jocuri amicale între echipe din Europa care sunt considerate a fi fost trucate. Între acestea și un joc al lui VfB Stuttgart, echipa la care joacă Alexandru Maxim, din această iarnă. La acea vreme, ProSport a scris despre speculațiile făcute de jurnaliștii de la Bild care indicau faptul că jocul amical cu albanezii de la KF Laci, terminat 5-0, a fost trucat. Compania Sportradar, cea care oferă Federației Germane de Fotbal date cu privire la activitățile legate de pariuri, a înregistrat activități de pariere „neobișnuit de mari” care dădeau o victorie clară a nemților. Potrivit Bild, suspiciunile nu sunt îndreptate asupra celor de la VfB Stuttgart, ci asupra albanezilor de la KF Laci. Autorii motivează asta prin faptul că cei de la Laci au început jocul în forță, însă au lăsat garda jos după pauză, atunci când au primit trei goluri fără să opună rezistență.

La finalul partidei, antrenorul Huub Stevens a făcut o declarație care pusă în contextul dezvăluirilor recente făcute de Bild capătă o importanță majoră. „Sper ca următorii noștri adversari să opună mai multă rezistență”, a spus antrenorul.

Articol scris de Cristian SCUTARIU

Marius ANGHEL 03 Jun. 2015, 18:42 Special
Pe aceeași temă