Brăila a încheiat anul 2015 pe un loc pe care nici cei mai optimiști suporteri nu-l anticipau în vară. Dacia Unirea e aproape sigur calificată în play-off | RETROSPECTIVĂ‚

Marius ANGHEL 28 Dec. 2015, 13:15 Liga 2

Echipa fanion de fotbal a orașului Brăila, ACS Dacia Unirea, a încheiat sezonul de toamnă pe locul al patrulea în Seria I, la egalitate de puncte cu formația de pe poziția a treia, FC Academica Clinceni, o clasare pe care nici cei mai optimiști suporteri nu o anticipau în această vară. Constituită pe modelul unui ONG, pentru a putea fi sprijinită financiar de oficialitățile locale, Dacia Unirea a luat locul din Liga a II-a deținut de CF Brăila, aceasta fiind în insolvență din cauza datoriilor. Consiliul Județean a refuzat, însă, să acorde sprijin financiar și doar Primăria a ajutat foarte mult clubul de fotbal. Cu toate acestea, Dacia Unirea se află pe locul al patrulea, la doar trei puncte de primele două clasate.

„Suntem pe un loc bun, reflectat de ierarhia clasamentului. Ne-am axat pe un nucleu de jucători din Brăila și Galați și, cu câteva plombe, am alcătuit un lot omogen. Din punct de vedere sportiv, noi ne putem lupta cu acești jucători pentru primele două locuri însă consider că este nevoie și de o infuzie de capital ca să ne batem pentru acest obiectiv. Acum depinde de ceea ce se vrea, dacă trebuie să participăm doar la play-off nu mai avem nevoie de întăriri, dacă se dorește altceva mai pretențios atunci avem nevoie de încă doi-trei jucători și nu de unii de duzină, ci de fotbaliști peste nivelul celor de care dispunem. Eu personal îmi doresc să fim acolo în față și, după cum se prezintă acum clasamentul, toate echipele din play-off au șanse la locul întâi”, a declarat Alin Pânzaru.

Mulțumit de parcursul echipei s-a declarat și președintele Valentin Avramescu. „În vară echipa era aproape de desființare, dar la finalul anului pot spune că Dacia Unirea a avut un parcurs bun, iar meritul este în principal al jucătorilor și al băncii tehnice. Primăria ne-a ajutat foarte mult și ne-a promis sprijin și în 2016. Din păcate, Consiliul Județean nu ne-a dat niciun ban. Ne-au promis ceva cei de acolo în ianuarie 2015, dar nici până la finalul anului nu s-a concretizat nimic. Eu sper ca măcar de acum încolo să reușim să ne facem înțeleși și să primim finanțare de la CJ”, a explicat Valentin Avramescu.

Dacia Unirea a început sezonul cu două victorii în stil italian

Cu toate frământările din vară, Dacia Unirea a obținut două succese în stil italian în fața a două echipe care o învinseseră în sezonul anterior. Brăilenii au făcut un meci bun pe Municipal și s-au impus cu 1-0, în disputa cu una dintre echipele cu pretenții ale Seriei I, Rapid CFR Suceava. Dacă în campionatul trecut CF Brăila a pierdut fără drept de apel în tur, 0-2, în fața sucevenilor, de data aceasta, actuala Dacia Unirea, cu aceiași jucători în lot, a câștigat mult mai clar decât a arătat-o scorul final, eroul gazdelor fiind Marius Onofraș. În prezența a peste 500 de spectatori, printre aceștia fiind selectionerul U18, Costel Enache, fostul secretar al FRF, Gheorghe Chivorchian, și antrenorul Ceahlăului, Costel Ilie, formația pregătită de Alin Pânzaru a câștigat tot cu 1-0 și la Bacău și a urcat în fotoliul de lider a Seriei I. Brăilenii au ratat nepermis de mult, Onofraș fiind lider la acest capitol în prima deplasare din tur. În minutul 76, atacantul de 19 ani venit de la Farul Constanța, Alexandru Muscă, a inițiat o acțiune personală și a șutat în vinclul porții apărate de Miron, iar eurogolul lui urma să aducă brăilenilor primul succes în deplasare. Pe finalul meciului, Muscă ar fi putut realiza „dubla” însă a făcut o preluare prea largă și le-a dat posibilitatea fundașilor centrali ai gazdelor să înlăture pericolul.

Prima înfrângere în etapa a 3-a

Pe un teren alunecos, îmbibat cu apă pe alocuri, care i-a solicitat fizic pe jucătorii ambelor echipe, Dacia Unirea a pierdut cu 1-0 partida din etapa a 3-a a turului, în fața „lanternei roșii” a Seriei I, Oțelul Galați. Miron (min. 79) a profitat de o gafă a lui Iosofache, a intrat în careul brăilean și i-a pasat în dreapta lui Istrate, iar acesta a marcat unicul gol al partidei. Pânzaru i-a aruncat în luptă pe Frunză, Roșu și Stelian Nicoliță, însă brăilenii nu au reușit să marcheze golul egalizator, cu toate că au dominat teritorial până la finalul partidei. Niță a centrat perfect în minutul 82, însă Nicoliță a luftat de la doar doi metri, iar patru minute mai târziu, Grecu a scos de la vinclu, mingea șutată de Onofraș.

Trei victorii și un egal obținute pe final de meci

Elevii lui Alin Pânzaru s-au mobilizat în deplasarea de la ACS Berceni, au câștigat cu 3-1 și erau pe locul al doilea în Seria I a Ligii a II-a, cu același număr de puncte, 9, ca și formația de pe primul loc, Rapid București. În etapa a 4-a jucătorii Daciei Unirea au fost însă la un pas să piardă prin neprezentare, la „masa verde”, pentru că autocarul s-a defectat imediat după ce au plecat de la hotel și doar printr-un miracol au ajuns la stadion. Aici alt ghinion, pentru că încă din minutul 4 au fost conduși cu 1-0, dar brăilenii nu au acuzat șocul și au reușit să întoarcă rezultatul în favoarea lor. Laurențiu Ivan a restabilit egalitatea în minutul 27, iar în repriza a doua Dacia a mai înscris de două ori prin Pușcașu (min. 60) și Necoară (min. 75). Dar șirul problemelor nu se încheiase. La întoarcere, de la stadionul din Berceni și până la Brăila fotbaliștii au făcut șase ore, deoarece au avut din nou o pană de motor.

În runda a 5-a, Dacia Unirea a câștigat la ultima fază a meciului disputa cu CS Balotești, eroul partidei fiind Sorin Frunză, care a executat impecabil o lovitura liberă de la 16 m. Căpitanul brăilenilor a trimis mingea în vinclul porții apărate de Fulga, iar cu cele trei puncte câștigate, Dacia Unirea a revenit în fotoliul de lider al Seriei I.

Farul a condus cu 1-0 la Constanța grație golului înscris în repriza a doua de Pătulea, însă Muscă a egalat la ultima fază a jocului și a menținut Dacia Unirea pe primul loc în clasamentul seriei. „Trebuie să câștigăm, ca să ne consolidăm prima poziție în clasament”, spunea Alexandru Muscă înaintea partidei din etapa a 7-a, cu Ceahlăul Piatra Neamț. Iar Frunză (min. 12) și Ivan (min. 86) au semnat golurile prin care Dacia Unirea s-a impus pe teren propriu, în prima etapă intermediară a turului, în fața echipei care, cu un sezon înainte, a evoluat în prima ligă.

Înfrânți cu 3-1 la Rapid și cu 5-1 la Clinceni și o cădere pe locul al cincilea

Formația brăileană a avut o prestație bună per ansamblu, pe stadionul Giulești, dar rezultatul nu a fost unul conform cu realitatea din teren, deoarece Rapid ajutată de brigada de arbitri, s-a impus cu 3-1. Iar în urma înfrângerii gruparea de la Dunăre a coborât pe locul al doilea. „Rezultatul este unul dezastruos, important pentru noi este însă faptul că am făcut un joc bun. Arbitrii ne-au ciupit atât cât a trebuit ca să încline balanța în favoarea gazdelor. Primul gol a fost din ofsaid, la 1-0 pentru Rapid nu ne-au acordat penalty la acțiunea lui Petean, la 1-1 Onofraș a fost placat ca la rugby dar nici această infracțiune nu a fost văzută de centralul Adrian Comănescu”, a declarat atunci Alin Pânzaru, la încheierea partidei.

În etapa a 9-a, formația brăileană a stat, deoarece adversara sa din această rundă, FCM Dorohoi, nu s-a înscris în campionat, apoi a urmat deplasarea de la Academica Clinceni. În acel meci elevii lui Alin Pânzaru au contat în joc doar în primele 20 de minute și au pierdut cu 5-1, golul de onoare al oaspeților fiind realizat de Onofraș, în minutul 88. După acest eșec usturător, Dacia Unirea a coborât pe locul al cincilea.

Dacia Unirea nu a mai pierdut până la finalul turului

Cu toate că au jucat pe teren propriu, brăilenii nu au reușit să câștige partida cu Dunărea Călărași. Partida de pe Municipal a fost una viu disputată și cu multe faze „incendiare” la ambele porți dar s-a încheiat nedecis, 1-1, Pușcașu (min. 35) a marcat pentru gazde, iar în urma acestui rezultat Dacia Unirea a ieșit din zona echipelor participante la turneul play-off.

De fapt, după runda a 11-a, erau patru formații cu câte 17 puncte, iar brăilenii au ieșit din zona turneului play-off pe criteriul golaverajului. În etapa a 12-a a turului formația braileană și-a dorit foarte mult să câștige partida cu Gloria Buzău, a luptat pentru a-și îndeplini obiectivul și a reușit să se impună cu 2-0, reușite semnate de Muscă (min. 2) și Dima (min. 88), la ambele coautor fiind Andrei Pușcașu, acesta fiind considerat jucătorul meciului. După această victorie, gruparea de la Dunăre a urcat de pe poziția a șaptea pe a cincea. În ultima etapă a turului elevii lui Alin Pânzaru a remizat, 0-0, la Bucovina Pojorâta, după un meci în care Muscă a ratat un penalty, în minutul 75.

Patru victorii și o înfrângere în retur

În prima rundă a returului, Dacia Unirea a învins cu 2-1 la Rapid CFR Suceava, ambele goluri ale brăilenilor fiind marcate de atacantul de 19 ani, Alexandru Muscă. La Suceava însă, echipa brăileană ar fi putut câștiga la un scor mult mai concludent, însă tot atât de bine oaspeții se puteau alege tot cu o remiză, ca la Pojorâta, dacă sucevenii ar fi reușit să marcheze la una dintre cele două situații de gol pe care și le-au creat pe finalul jocului. Inspirația lui Pânzaru și execuția lui Stelian Nicoliță au decis rezultatul, 1-0, pentru Dacia Unirea în partida de pe Municipal cu SC Bacău.

În etapa a 15-a brăilenii au câștigat greu, dar meritat, meciul cu trupa lui Cristi Popovici și au urcat pe locul al patrulea în clasamentul grupei. După doar patru zile, în prima etapă intermediară a returului, Dacia Unirea și-a luat revanșa în fața Oțelului câștigând cu 1-0 la Galați printr-un gol înscris de Muscă în cel de-al doilea minut de prelungire al reprizei a doua.

La ultimul meci pe teren propriu din 2015, Muscă et company s-au impus la scor de neprezentare, 3-0, pe Municipal în partida cu ACS Berceni. Pe un teren foarte greu, cu multe ochiuri de apă, Onofraș a deschis scorul în minutul 19 iar Muscă și Stelian Nicoliță au marcat pentru gazde în repriza a doua. După o săptămână, Dacia Unirea a pierdut cu 1-0 la CS Balotești, rezultat considerat ca o mare surpriză a ultimei runde a Ligii a II-a din 2015.

Eliminată de Dinamo București în optimile Cupei României

Dacia Unirea Braila s-a calificat în șaisprezecimile Cupei României dupa o partidă câștigată pe Municipal cu 3-1, în prelungiri, în fața celor de la Oțelul Galați. Un meci în care spectatorii brăileni au trecut de la agonie la extaz. Cu toate că partida a fost controlată de elevii lui Pânzaru, gălățenii au fost cei care au deschis scorul prin Miron, în minutul 61. Jucătorii Daciei Unirea au început cursa contra cronometru pentru restabilirea egalității și au reușit acest lucru cu două minute înainte de finalul jocului când Alexandru Muscă a egalat și a trimis meciul în prelungiri. În minutul 110, Iosofache a marcat golul de 2-1, iar 3 minute mai târziu brăilenii au obținut un penalty iar Muscă l-a transformat și a stabilit scorul final, 3-1 pentru Dacia Unirea.

Pe 24 septembrie, după un meci dramatic, brăilenii au pierdut la limită, 2-3, tot pe teren propriu, partida cu Dinamo București. Francezul Gnohere a fost cel care și-a pus semnătura asupra rezultatului, reușind hat trick-ul care o trimis-o pe Dinamo în optimile Cupei României.

Mitrea și Muscă liderii grupării de la Dunăre

În cele 17 meciuri scurse din sezonul competițional 2015-2016 Dacia Unirea a înscris 21 de goluri și a primit 15. Golgeterul grupării de la Dunăre este Alexandru Muscă, atacantul de 19 ani a înscris 8 goluri. El este secondat în acest clasament de Marius Onofraș cu 3 reușite. Celelalte goluri au fost marcate de Ivan 2, Pușcașu 2, Frunză 2, S. Nicoliță 2, Necoară 1, Dima 1.

Pe parcursul sezonului de toamnă Alin Pânzaru a folosit 22 de jucători. Singurul integralist a fost portarul Cristian Mitrea care a evoluat în toate cele 17 meciuri și a adunat 1530 de minute. Pe locul al doilea în acest clasament se află Cătălin Stănciulescu 1425 minute în 16 partide, iar pe al treilea Laurențiu Ivan cu 1363 minute în 16 partide.

Aportul celorlalți jucători a fost următorul: Costin Ghiocel 1350 minute în 15 meciuri, Alexandru Muscă 1314/15, Alexandru Niță 1260/14, Andrei Pușcașu 1097/16, Sorin Frunză 1085/17, Marius Onofraș 1058/16, Victor Olenic 1024/14, Costel Roșu 910/13, Cosmin Necoară 831/12, Gabriel Iosofache 722/12, Marius Dima 562/9, Paul Ioan 445/7, Laurențiu Petean 323/5, Stelian Nicoliță 240/7, Silviu Moise 106/4, Gicu Iordache 103/4, Dorin Istrate 48/4, Dragoș Mucuță 27/1, Sabin Stângaciu 17/2.

Articol scris de Costel FILIP

Marius ANGHEL 28 Dec. 2015, 13:15 Liga 2
Pe aceeași temă