Măsuri pentru evitarea răspândirii epidemiei COVID-19 în România. Raed Arafat: „Meciurile de fotbal vor fi fără spectatori. De astăzi”

Marius ANGHEL 08 Mar. 2020, 11:54 Special

Raed Arafat a declarat, duminică dimineață, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului de Interne că meciurile de fotbal din România vor putea avea loc, dar fără spectatori. În plus, secretarul de stat în MAI le-a recomandat românilor să nu vină în țară dacă sunt în zonele afectate de infecțiile cu noul coronavirus, iar toate școlile în care sunt raportate cazuri de infecții cu noul coronavirus vor fi închise.

Arafat a mai spus că este pentru prima dată când astfel de măsuri se iau pe teritoriul României.

„De astăzi (n.r. – duminică) intră în aplicare aceste reguli. Știm și ne cerem scuze că această măsura va produce nemulțumiri și un disconfort pentru unele persoane sau unele entități, cluburi, etc, dar este o discuție amplă care a avut loc, ședința de alaltăieri a durat aproape 6 ore în care s-au discutat aceste lucruri”, a afirmat, citat de Mediafax, Raed Arafat, după ce cazurile cu epidemiei de COVID-19 s-au răspândit și în România.

Decizia MAI afectează inclusiv meciurile din Liga 2, două fiind programate să se desfășoare chiar astăzi. De la ora 12:30, la București, pe stadionul Regie, se joacă Rapid – CSM Reșița, în timp ce de la ora 15:00, la Miercurea Ciuc, are loc partida FK Csikszereda – Petrolul. Ambele contează pentru etapa a 24-a a Ligii 2.

Raed Arafat, secretarul de stat, a anunțat, astăzi, că toate școlile în care sunt raportate cazuri de infecții cu noul coronavirus vor fi închise. În același timp, evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de persoane vor fi interzise.

Iată ce a mai declarat Raed Arafat la sediul Ministerului de Interne: „Începând de azi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricărei activități care presupune participarea a unui număr mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activitățile cu un număr mai mic de 1.000 persoane, măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcției de Sănătate Publică. Aceste măsuri sunt prevăzute până la 31 martie, dar pot fi prelungite în funcție de evoluțiile la nivel european. Măsura vizează atât evenimentele publice cât și cele private desfășurate în interior și evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară.”

„Referitor la persoanele sub 1.000, deciziile se vor lua în funcție de evaluarea riscului. Se va lua în considerare densitatea mulțimii și spațiul în care se găsesc participanții. Va fi luată în vedere natura evenimentului și a contacților, e vorba de tipuri, dacă e vorba de copii, adulți, etc. De asemenea, dacă participanții sunt înregistrați sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment. Vom lua în considerare vârsta pacienților. Foarte important e și scopul sau tipul acestei activități existând diferențe între manifestările de tip religios, sportiv, politic. E luat de calcul modul călătoriei prin care vin participanții”, a explicat secretarul de stat Horațiu Moldovan.

Raed Arafat a declarat că este pentru prima dată când se iau astfel de măsuri pe teritoriul României în ultimii 30 de ani.

Foto: Alexandra PANDREA

Marius ANGHEL 08 Mar. 2020, 11:54 Special
Pe aceeași temă