Pandurii are bani să-și stingă litigiile de la FIFA, însă asta nu o scapă de penalizare. Ce trebuie să facă jucătorii și solicitarea către FRF. Cazul, asemănător cu cel al Rapidului

Marius ANGHEL 29 May. 2019, 19:27 Campionat
Pandurii are bani să-și stingă litigiile de la FIFA, însă asta nu o scapă de penalizare. Ce trebuie să facă jucătorii și solicitarea către FRF.** Cazul, asemănător cu cel al Rapidului
  • O zi și câteva ore mai are clubul Pandurii Târgu Jiu la dispoziție pentru a-și stinge litigiile de la FIFA cu foștii jucători Nikola Vasiljevic și Gordan Bunoza, a scăpa de sancțiunea de nouă puncte și a evita, astfel, retrogradarea în Liga 3.
  • Pandurii a făcut rost de bani pentru a achita datoriile, însă nu are certitudinea că va scăpa de depunctare nici în situația în care plătește la termen.
  • Jucătorii în cauză trebuie să facă adrese oficiale în care să anunțe FRF și FIFA că nu mai cer depunctarea echipei, aprobări pe care clubul gorjean nu le-a obținut până acum din partea celor doi.
  • Oficialii clubului Pandurii vor ca FRF că prelungească termenul limită cu câteva zile, pentru a se obține aceste adrese de la foștii jucători.

 

30 mai, ora 24:00, este termenul limită dat de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal pentru ca Panduri Târgu Jiu să își rezolve litigiile cu Nikola Vasiljevic și Gordan Bunoza pentru a anula aplicarea sancțiunii solicitate de FIFA. Cazul clubului gorjean, unul asemănător cu cel al Rapidului din 2016, în litigiul rezolvat „miraculos” cu Rhema Obed, este însă mai complicat decât se așteptau conducătorii echipei oltene.

Faptul că vor vira banii restanți către cei doi jucători nu oprește penalizarea de nouă puncte, care automat i-ar aduce echipei retrogradarea. Pandurii trebuie să îi convingă pe Vasiljevic și Bunoza să facă adrese prin care să spună că nu mai cer depunctarea echipei. Lucru care îi contrariază.

„Un singur lucru nu reușim. Problema este că putem să achităm suma, dar să rămânem și cu banii plătiți și cu punctele luate, fiindcă au băgat și au stipulat acolo în hotărâre că trebuie să vină de la FIFA și cereri de la jucători că nu mai cer depunctarea echipei dacă au primit banii. Păi dacă ai primit banii și pentru asta m-ai sancționat, de ce îmi trebuie mie și voița lui? Și atunci intervin fel de fel de telefoane către jucători, să nu semneze.

Degeaba achităm acum salariile restante către cei doi, așa cum au hotărât comisiile de la FIFA, dacă nu avem și acordul lor că renunță la cererea de depunctare a echipei. De miercuri am început discuțiile, dar timpul e prea scurt. Pe Bunoza l-am găsit în Coreea de Sud și i-a spus administratorului special, la telefon, că este de acord să retragă solicitarea de depunctate și ar fi făcut adresa către FIFA și către Federația Română de Fotbal. Imediat, la vreo oră, sună avocatul lui că nu este de acord.

Banii îi avem. Am făcut rost de la persoane care au încredere că o să îi înapoiem până pe 15 octombrie. Astăzi, Adunarea Creditorilor aprobă împrumutul. Fiind în insolvență, a trebuit să dureze cinci zile și convocarea Adunării Creditorilor. Dar astăzi aprobă împrumutul de la persoane fizice”, spune, pentru ProSport, Marin Condescu, principalul creditor al clubului Pandurii Târgu Jiu și fost președinte.

„Problema e că nu pierd numai ei. Pierd toți jucătorii înscriși la masa credală. Nu există colegialitatea”


Datoria de apromixativ 80 de mii de euro pe care Pandurii o avea față de jucătorii Nikola Vasiljevic și Gordan Bunoza s-a transformat acum în 110 mii de euro, cu tot cu penalități, cu majorări sau cu amenda aplicată de FIFA în franci elvețieni. Aceasta trebuie achitată până până joi noapte, altfel echipa va fi penalizată cu nouă puncte: șase din litigiul cu Vasiljevic și trei din cel cu Bunoza.

Timpul limită presează conducătorii clubului din Liga 2. „Trebuie să rezolvăm cu acea adresă pe care trebuie să o trimită, în care să spună că renunță la depunctare dacă primesc banii. Atât trebuie să scrie: renunțăm la cererea noastră de a depuncta echipa dacă primim banii în contul, până la date de”, spune fostul președinte al clubului Pandurii, care nu înțelege de ce jucătorii și apropiații acestora n-ar dori să facă această cerere, fiindcă altfel toți ar avea de pierdut.

„Plata am face-o în orice moment. Și acum, ne-am duce la bancă și am depune banii. Dar îi plătim degeaba. Nu avem acordul jucătorilor că renunță la cerea de depunctare. Pe mine mă miră, pentru că și ei sunt jucători. Ei fac o prostie. Să spunem că retrogradăm, nu ne mai revenim, suntem în faliment. Ei au încă 60-70 de mii de euro la masa credată. Îi pierd și pe ăia. Deci cine îi învață pe ei… numai impresarii, ca să pună mâna pe 10-15 mii de euro. Și problema e că nu pierd numai ei. Pierd toți jucătorii. Asta a fost promisiunea noastră și de asta am reușit să facem echipă în ultimii trei ani de zile, cu greutățile pe care le-am avut, că nimănui nu i-am tăiat de la masa credată: Săpunaru, Răduț, Nistor, toți jucătorii care au fost. Au aceleași sume și închipuiți-vă că sunt 76 de jucători care ar pierde. Și nu există colegialitatea asta. Bineînțeles că fiecare se gândește la el, nu-l mai interesează de celălalt. Dacă clubul se duce, cine le mai dă lor un ban?”, susține Condescu.

Condescu cere răgaz de la FRF: „Atât ne-ar trebui, până în 4-5 iunie”


Marin Condescu e de părere că o mână de ajutor din partea federației ar putea duce la rezolvarea acestei situații extreme. Acesta nu înțelege de ce Pandurii nu a primit mai multe zile la dispoziție din partea Comitetului Executiv al FRF pentru a-și rezolva problema și face un apel către forul fotbalistic. 

„Nouă ne-ar trebui de la Comitetul Executiv zece zile să rezolvăm problema. Nu înțeleg de ce termenul e până pe 30, la ora 24 și nu a fost până pe 4 iunie, să ne lase și nouă zece zile. Atât ne-ar trebui, până în 4-5 iunie. Noi așteptăm un nou termen din partea Comitetului Executiv. Dacă FIFA nu vrea să răspundă, eu trebuie să prezint ordinul de plată în contul pe care l-a nominalizat. Dacă eu fac dovada că am trimis banii în contul acela, de ce mai trebuie încă un răspuns? Tranzacția se face prin bancă, nu este pe ochi frumoși.

Dar tot ne trebuie timp, pentru că răspunsul nu va veni mâine de la FIFA. Și atunci, Comitetul Executiv, având în vedere toată această corespondență, faptul că noi am recunoscut și vrem să plătim banii, ar trebui să ne dea un termen de șapte-zece zile”, mai spune Condescu.


 

Verdictul dat de Comitetul Executiv al FRF în ședința de pe 22 mai:

„Dispune cu unanimitate de voturi aplicarea sancțiunilor solicitate de FIFA cu privire la clubul CS PANDURII LIGNITUL TARGU JIU fără nicio formalitate suplimentară, dacă până la data de 30 mai 2019, ora 24.00, FRF nu primește o informare din partea FIFA cu privire la retragerea solicitării de a se aplica sancțiunile respective”

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 29 May. 2019, 19:27 Campionat
Pe aceeași temă