Olimpia va fi abandonată! CSM Satu Mare va avea secție de fotbal și se va numi CSM Olimpia. Primarul Kereskenyi: „Avem nevoie de fotbal”

Marius ANGHEL 27 Jan. 2018, 01:27 Campionat
Olimpia va fi abandonată!** CSM Satu Mare va avea secție de fotbal și se va numi CSM Olimpia. Primarul Kereskenyi:

Rămasă fără finanțare din partea autorităților locale, fără jucători și cu datorii de aproximativ 500.000 de euro, Olimpia Satu Mare nu își va mai continua activitatea din 2018, iar orașul și județul Satu Mare vor rămâne fără reprezentantă în primele două ligi fotbalistice. Consiliul Local Satu Mare încearcă în această perioadă să vină cu o nouă variantă pentru ca activitatea fotbalistică în oraș să continue, cel puțin, pentru moment, la nivel de juniori.

Joi, 25 ianuarie, în cadrul ședinței Consiliului Local, pe ordinea de zi au fost și două puncte legate de Olimpia și fotbalul din Satu Mare. Primul se referea la modificarea statutului CS FC Olimpia 2010, unde, potrivit Informația zilei, erau incluse puncte privind retragerea dreptului de folosință gratuită a stadionului sau modificarea cotizației anuale. Se dorește ca sprijinul financiar acordat Olimpiei să fie trecut la CSM Satu Mare.

Primarul Gabor Kereskenyi a dat explicații despre situația Olimpiei și planurile de viitor. Pentru început, se vrea ca grupele de copii și juniori ale Olimpiei să fie trecute la CSM Satu Mare. „Acest punct se leagă cu punctul privind CSM. Rămași singuri la sprijinirea sportului de performanță, respectiv a fotbalului sătmărean, nu mai putem duce în așa fel mai departe fotbalul cum a fost finanțat până acum. Zilele acestea împreună cu colegii lucrăm la o propunere de buget care să fie viabilă pentru acest an. Cert este că nu vom putea merge cu o cotizație de 1,7 milioane lei, cât am alocat anul trecut. De aceea am făcut această propunere care va fi legată de proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pe anul 2018. Dorim în continuare să avem o pepinieră. Ar fi păcat pentru acele echipe de juniori și copii care activează și acum în diferite campionate. Intenția noastră este de a face mai transparentă și finanțarea, de a prelua la CSM, în primul pas, echipele de juniori și copii. Este singura posibilitate la ora actuală. Din păcate, am rămas singuri și nu mai putem duce mai departe această activitate. Trebuie să recunoaștem că avem nevoie de fotbal, de acele echipe de juniori și copii, de acei antrenori sătmăreni de la aceste echipe. Sperăm că odată o să avem și echipă de seniori”, a spus edilul șef al municipiului Satu Mare.

Consilierul Radu Roca, cel care avea să se abțină de la vot, a transmis că vrea mai multă transparență și un plan bine pus la punct. „Presiunea este mare pe Consiliul Local. Dacă spunem ceva, că nu suntem de acord, atunci PSD-ul nu vrea. Trebuie să se știe că banii noi îi dăm, dar trebuie să știm cum. Am greșit cu toții, se dorește redresarea, dar până acum în Consiliul Județean nu s-a putut, până acum s-a putut? Doream și noi o viziune mai detaliată. După aia dăm la CSM ca să ne trezim că avem conturi blocate și plătim din conturile blocate? Hai să fim mai transparenți și să spunem lucrurilor pe nume”, a spus Roca.

Primarul Kereskenyi a dat vina pentru actuala situație a Olimpiei pe Consiliul Județean și foștii președinți ai clubului. „Aceste datorii istorice au pornit de la domnul Băbuț. Au fost 300.000 de euro datorii în iulie 2016. Acum sunt în jur de 500.000 de euro datoriile în condițiile în care știți foarte bine că Consiliul Județean nu a plătit cotizația pe anul 2017. Oameni buni, practic datoria nu s-a majorat, sau s-a majorat foarte puțin. Dacă Consiliul Județean ar fi plătit obligația lui prin statutul asociației, atunci nu am fi în această situație. Tot am avea acea datorie moștenită din acei ani”, a mai spus primarul.

Informația zilei scrie că proiectul legat de Olimpia nu a trecut. Era nevoie de 16 voturi favorabile, însă doar 15 consilieri au ridicat mâna. S-au abținut consilierii PSD: Radu Roca, Octavian Ardelean, Manuela Rogoz, Silviu Sumlas, Dumitru Fanea, Ciprian Crăciun.

Apare CSM Olimpia Satu Mare

În schimb, s-a aprobat ca CSM Satu Mare să aibă mai multe secții active, printre care și fotbal: „Înființarea Clubului Sportiv Municipal Satu Mare, persoană juridică cu sediul în Satu Mare, P-ța 25 Octombrie, nr. 1, cu următoarele secții: arte marțiale de contact, atletism, automobilism sportiv, baschet, biliard, box, canotaj, ciclism, culturism și fitness, dans sportiv, ecvestra, fotbal, gimnastică, gimnastică ritmică, handbal, judo, karate, natație și pentatlon modern, popice, scrimă, sportul pentru persoane cu nevoi speciale, șah, tenis, tenis de masă, tir cu arcul, tir sportiv, volei. Denumirea secției de fotbal nou înființată va cuprinde sintagma Olimpia. Culorile secției de fotbal vor fi galben și albastru”.

Secția de fotbal a CSM Satu Mare va numi CSM Olimpia Satu Mare, club care se dorește a-i lua locul actualului CS FC Olimpia 2010 Satu Mare, care încă activează în Liga 2. Primul pas este trecerea la CSM Olimpia a antrenorilor, copiilor și juniorilor de la CS FC Olimpia. Proiectul a trecut cu 15 voturi pentru, consilierii PSD abținându-se. Dar, pentru acest proiect, era nevoie de minim 11 mâini ridicate.

Marius ANGHEL 27 Jan. 2018, 01:27 Campionat
Pe aceeași temă