UTA ar trebui să schimbe puțin pasul odată cu venirea lui Ionuț Popa pe banca tehnică, doar că adversarul din weekend e unul de risc maxim. FC Hermannstadt e pe loc direct promovabil în elită și ajunge la Șiria după ce i-a administrat Stelei un sec 3-0, în sferturile de finală ale Cupei României.
Cu siguranță, experimentatul director tehnic al „roș-albilor” și-ar fi dorit un adversar de un alt calibru la debut, în așa fel încât indicațiile sale și metodele de lucru să prindă bine în rândul jucătorilor. „Sibiul, ca să nu spun Hermannstadt, care vine dintr-o altă zonă a istorie, e organizată perfect la toate nivelurile: financiar, administrativ și sportiv. Dacă nu greșesc, au 23 de meciuri fără înfrângere, iar asta înseamnă ceva. Alături de Călărași, care a adus și ea un antrenor dibaci, cu veleități la promovare, sunt echipele care, cu certitudine, vor fi anul viitor în Liga 1. Și mai cred că Sibiul, ca valoare, bate ultimele cinci echipe din actuala ediție a Ligii 1. Așadar, ei pleacă cu prima șansă și, în afară de înfrângere, orice rezultat e bun duminică. Și un punct este binevenit în fața unei echipe care va fi între cele două care vor promova direct”, a punctat Popa în cadrul primei conferințe de presă pe care a susținut-o de la numirea la UTA.
„Mediocritatea nu face parte din fotbalul profesionist”
Pe de altă parte, „Mister” a ținut să precizeze că echipa sa nu se va mulțumi cu puțin. „Bineînțeles că echipa pleacă cu gândul de a câștiga. Implantul mental pe care vreau să-l imprim va trebui să nu țină cont de adversar și de locul unde se desfășoară partida. Vreau ca echipa mea să aibă personalitate, să crească în joc, de aceea trebuie să fie ajutați de toată lumea, mai ales de suporteri. Altfel, degeaba sperăm ceva de la fotbal, mediocritatea nu face parte din fotbalul profesionist. Înseamnă amatorism, daciadă, jocuri în județ, la Glogovăț și Mailat”, a adăugat experimentatul tehnician născut în județul Timiș.
Simte mâna lui Pelici în exprimarea echipei din Sibiu
Duminică, se vor duela poate cei mai bine cotați tehnicieni de la nivelul ligii secunde, din același aluat cu Emil Săndoi, fostul selecționer al tricolorilor mici. „Cu Pelici nu prea m-am întâlnit în meciuri directe. El a activat mai mult la liga a doua, dar ce se întâmplă acum la Sibiu i se datorează în mare măsură. Este un antrenor bun, preocupat, pe care îl cunosc destul de bine, sunt sigur că vom avea meci greu cu echipa sa”, a mai spus Ionuț Popa.
Tehnicianul arădean se reîntâlnește din postură de adversar cu atacantul Ștefan Blănaru și mijlocașul Cristi Danci, pe care i-a avut elevi la Sebiș, respectiv Pâncota. „Într-adevăr, îi cunosc pe cei doi, au valoare, iar Blănaru o viteză deosebită. A făcut diferența cu Steaua, deși fundașii Stelei au preluat ca mine mingea în unele faze”, a mai comentat Popa.
„Nu cred că UTA va juca 4-2-3-1”
Cel puțin în meciurile de verificare ale iernii, dar și în partida cu Clinceniul, singura oficială a anului 2018, „Bătrâna Doamnă” a mers pe un sistem de joc 4-2-3-1, dar Ionuț Popa pare să schimbe „partitura” pentru duminică, în meciul contra celor de la Hermannstadt.
„Nu cred că UTA va juca 4-2-3-1, dar adversarul sigur ca juca 4-2-3-1. Dacă mă întrebați de sisteme, 3-4-3 este cel preferat de mine, dar l-am jucat doar de vreo două ori cu Bihorul, în Liga 1. Trebuie să ai jucători pe măsura acestui sistem destul de pretențios. În primul rând, mă refer la cei trei fundași centrali, care trebuie să fie rapizi, peste 1,85, doi de picior drept și unul stâng, sau invers. Acum, UTA de toți trei fundași centrali în lot, Iuga Rosca și Manea, iar dacă mai vrem să improvizăm o putem face și cu Lazăr sau Săbău, de la echipa a doua. Mă mir de ce s-a renunțat la Opriș, despre care am auzit că a fost cel mai bun la Foresta – Brăila. Din păcate, ne-a refuzat și Rada, nu mă luam eu după unii care ziceau că Ionuț e bătrân la 35 de ani. Păi Cafu, Costacurta, Kaladze sau Maldini erau toți peste 35-36 de ani la Milan și s-a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu ei. E un moment greu, trebuie să înțeleagă toată lumea, iar 20 de puncte nu le faci ușor”, a spus Popa.
Burlă – out cu Hermannstadt, Stahl – în dubiu
Pentru meciul cu FC Hermannstadt, singurul utist care e 100 la sută indisponibil este Bogdan Burlă, în timp ce Stahl ar putea fi folosit.
„Pe Burlă l-am găsit cu niște kilograme în plus, iar la al doilea antrenament condus de mine a și acuzat niște dureri la genunchi. L-am trimis la medic, la Timișoara și a primit repaus total până luni. În schimb, diagnosticul lui Stahl este protuzie de disc, nici eu nu am știut că există așa ceva până acum. E faza dinaintea herniei de disc, care, însă, poate fi evitată dacă fotbalistul lucrează zonă respectivă pentru a o întări. Jucătorul trage de el, l-am mai scos din antrenament când s-a plâns de dureri mari, iar în funcție de cum se va simți la ultimele antrenamente ale săptămânii ne vom baza sau nu pe el”, a menționat Popa.
Întrebat de rolul ce crede că i se potrivește cel mai bine în teren lui Mihai Petra, cunoscut pentru polivalența sa, directorul tehnic a răspuns fără ezitare: „La mine, un mijlocaș trebuie să alerge foarte mult și să poată juca oriunde. Dacă e central să poată trece și în bandă și invers. Așadar, atât Petra, cât și alții, ca Hlistei, trebuie să joace ce le zic eu”.
Meciul UTA Arad – FC Hermannstadt e programat diminică, de la ora 12:00, la Șiria. Arădenii sunt pe locul 12, cu 25 de puncte, în timp ce sibienii sunt pe locul 2, cu 49 de puncte.
Text: Sport Arad