FOTO | Motivele pentru care Gloria Buzău n-a putut juca meciul cu CS Balotești. „Răul a fost făcut. Am fost niște pioni ușor de eliminat. Ne considerăm executați cu sânge rece”

Marius ANGHEL 29 May. 2016, 10:33 Campionat

Sancțiunea dictată miercuri noapte de FRF împotriva Gloriei Buzău, ani de suspendare și amenzi record pentru antrenori și jucători datorită implicării acestora în aranjarea meciurilor pentru pariuri, a adus clubul din Liga 2 în imposibilitatea de a-și desfășura sâmbătă partida de pe teren propriu din campionat. Potrivit antrenorului Viorel Ion, suspendările aplicate de Comisia de Disciplină și Etică a FRF au fost puse în aplicare imediat, cu toate că clubul Gloria a avut varianta contestației, iar pentru jocul cu CS Balotești nu a avut suficienți jucători la dispoziție pentru a-i trimite pe teren. Exista varianta de a folosi juniori contra ilfovenilor, însă,  cu o zi înaintea meciului, stadionul din Buzău a rămas fără apă, astfel că ISU nu a eliberat avizul necesar desfășurării partidei. Prin urmare, nu se putea evolua nici măcar cu juniorii în meciul cu CS Balotești.

Staff-ul tehnic și jucătorii Gloriei Buzău au venit la stadion sâmbătă, la ora la care ar fi trebuit să se joace meciul cu CS Balotești, îmbrăcați cu tricouri pe care scria „Dreptate pentru Buzău„, pe față, și „Noi NU facem blaturi!”, pe spate, în semn de protest față de decizia FRF de a-i suspenda și amenda. Cum mare parte dintre ei sunt sancționați, aceștia au urcat în tribună, în timp ce după 15 minute de când ar fi trebuit să înceapă oficial jocul (ora 11:00) arbitrul Robert Avram (Pitești) și primul „11” de la CS Balotești au intrat pe gazon, au salutat publicul și s-a pus final partidei. Ilfovenii vor câștiga la „masa verde” și s-au salvat matematic de la retrogradare, în timp ce Gloria Buzău riscă să retrogradeze dacă va pierde și ultimul meci din acest sezon sau dacă nu li se va permite să joace.

După meciul n-a mai avut loc, jucătorii Gloriei, cât și susținătorii ei din tribune, au coborât pe gazon și au afișat încă o dată bannerele pe care le-au pregătit pentru acest eveniment. Le arătaseră puțin mai devreme și atunci când erau în tribună. „Opriți manevrele împotriva Gloriei Buzău!”, „Noi vrem să jucăm fotbal!”, „Cu Buzăul pân’ la moarte!” și „Nu îngropați 45 de ani de tradiție” au fost mesajele arătate de jucătorii Gloriei, care spun că sunt nevinovați și că totul este o înscenare politică dictată de PSD și servită de șefii FRF.

Antrenorul Gloriei Buzău, Ion Viorel, suspendat doi ani din fotbal, a declarat că buzoienii se vor deplasa, săptămâna viitoare, la Pojorâta, în ultima etapă a Ligii secunde, pentru a evita a doua neprezentare consecutivă, situație în care ar fi excluși din campionat. Acesta ar fi un alt scop al FRF, susține oficialul buzoian care candidează pentru funcția de primar în orașul Buzău.

Viorel Ion: „Dacă a avut ceva cu mine, și ai cu mine, trebuie să îmi dai mie sentința, dar să nu distrugi 20 de familii, că le-ai distrus”

,,Mișelește, mîrșav. Ceva ca asta nu am văzut, să dai la unu noaptea sentința și s-o dai și executorie. De ce nu ai mai așteptat două săptămâni, să disputăm partidele pe care le mai aveam? Pe urmă puteai să dai sentința pe care doreai, dar asta e! Este de sus și clar că s-a urmărit distrugerea echipei! Anul trecut noi ne-am clasat pe locul 3 și a fost o performanță foarte bună, logic. Deci această sentință este de anul trecut, ne-am clasat pe locul 3 și am făcut și blaturi. Dacă noi făceam blaturi, și am spus-o și mai devreme în tribună, în viață te prostituiezi pentru ceva, să ai un avantaj. Noi nu am avut niciun avantaj de nicăieri și v-am mai spus situația jucătorilor, nu au leu nici să treacă strada! Dacă a avut ceva cu mine, și ai cu mine, trebuie să îmi dai mie sentința, dar să nu distrugi 20 de familii, că le-ai distrus. Dacă fac blaturi înseamnă că o faci pentru bani. Dacă eram băgat în mafia transfrontalieră, știm cu toții, este logic… când te-ai băgat într-o mafie trebuie să execuți, să joci. Din cele zece meciuri pe care ei le consemnează acolo, în vreo șase-șapte nu au ieșit rezultatele. Noi mai eram vii, mai era vreunul viu? Dau câteva exemple: la Farul Constanța când am luat bătaie cu 4-0 s-a pariat, ce spun ei, pe 3-0 scor exact. Păi am luat patru, trebuia să vină să ne împuște. Am bătut 7-1 aici, pe Berceni, am dat golul prea ușor, auzi ce s-a consemnat! Vine expert de la UEFA și zice: >, la care Comisia: >. Păi ce facem? Când este blat, când nu mai este blat! Mulți dintre jucători nu au casă unde să doarmă, este tragic ceea ce s-a întâmplat. Nu făceam blaturi anul ăsta, că nu ne mai veneau bani de nicăieri? Nu e logic? Băi hai să facem niște blaturi, să trăim. Nu era logic să facem lucrul ăsta?”, a spus, revoltat, Viorel Ion, care a primit o suspendare de 2 ani de a mai participa la orice activitate fotbalistică și o amendă de 200 de mii de lei.

Cătălin Vlaicu: „Nu s-a ținut cont de nimic în ceea ce ne privește… am fost niște pioni ușor de eliminat”

„Din punctul meu de vedere, răul a fost făcut… Indiferent ce va urma pentru noi, această pată va rămâne pe numele fiecăruia dintre cei acuzați. Nu s-a ținut cont de nimic în ceea ce ne privește… am fost niște pioni ușor de eliminat, în dorința atingerii unui obiectiv mai mare… Ne considerăm executați cu sânge rece… și nu putem schimba mare lucru. Eu personal îmi doresc, după ce vom face și recurs, să punem la dispoziția oamenilor întreg dosarul „MAFIEI PARIURILOR”, ca cei interesați să vadă pentru ce am intrat noi, niște amărâți, în istoria fotbalului românesc. Știu că este greu ca cineva să creadă ceva din ce spunem noi cei implicați, tocmai de aceea, aș lăsa documentele oficiale să vorbească… o transparență totală… Cum un gest, dorit a fi frumos, se transformă în noroi aruncat în foștii colegi… și aici mă refer la momentul în care, neputând ajunge la botezul copilului unui coleg, am pus câte 50 de lei fiecare jucător, plus antrenori, pentru a lua un cadou, un televizor… din partea echipei… și să se ajungă la a se spune că acel televizor a fost oferit din motive ascunse… pentru a fi tras în grupul cel rău al „MAFIEI”. Sunt multe de spus, dar nu știu cine va mai dori să le audă… Speranțe mai avem, că dacă nu aveam, probabil că înnebuneam cu toții, dar răul a fost făcut. Noi, cei mai în vârstă, mai rezistăm cum putem, ne lăsăm de fotbal și ne angajăm pe unde om putea, dar cei tineri? Viitorul lor a primit o lovitură devastatoare. Sperăm… pentru că ce altceva am putea face? Sperăm la o lume mai bună”, a spus și Cătălin Vlaicu, fundașul Gloriei împotriva căruia s-a dictat 10 luni de suspendare și o penalitate sportivă de 40.000 lei.

Comisiei de Integritate a Federației Române de Fotbal a instrumentat un dosar cu zece meciuri disputate în sezonul trecut din liga secundă, care ar fi fost aranjate de conducerea clubului Gloria Buzău pentru a obține bani din pariuri. Pe lângă antrenorul echipei, au mai fost suspendați secunzii Romică Bunică și Marian Roșu, dar și alți 14 fotbaliști. Verdictul Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, din 25 mai, însumează suspendări de 14 ani și 6 luni, dar și amenzi de 960.000 de lei.

Articol scris de Marius ANGHEL și Adi SOARE
Foto: Adi SOARE

Marius ANGHEL 29 May. 2016, 10:33 Campionat
Pe aceeași temă