Fotbalul din România rămâne suspendat pe durata stării de urgență. Când trebuie să se termine toate competițiile, situația licențierilor și problemele sportive și financiare

Marius ANGHEL 17 Mar. 2020, 18:09 Special
Fotbalul din România rămâne suspendat pe durata stării de urgență.** Când trebuie să se termine toate competițiile, situația licențierilor și problemele sportive și financiare

Fotbalul românesc, dar și cel la nivel european, în marea sa parte, este suspendat în acest moment din cauza pandemiei de coronavirus. În România, FRF a oprit toate competițiile până la finalul lunii martie, însă această perioadă va fi prelungită. Răzvan Burleanu, președintele federației, a anunțat că fotbalul nu va fi reluat atâta timp cât în România este declarată stare de urgență. Aceasta a fost declarată de președintele României, Klaus Iohannis, începând cu 16 martie și se va menține cel puțin 30 de zile, adică până pe 15 aprilie.

Competițiile interne din România vor trebui să aibă finalitate la 28 iunie, nu 1 iunie, cum era până acum

În urma videoconferinței organizate astăzi, 17 martie, de UEFA, la care au participat reprezentanții tuturor celor 55 de federații naționale, inclusiv cea a României, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre subiectele discutate. Comitetul Executiv al UEFA a decis mutarea Campionatului European 2020 în vara lui 2021 și reprogramarea partidelor și competițiilor internaționale afectate. Forul de la Nyon a stabilit ca prioritate încheierea sezonului competițional aflat în desfășurare.

„Am discutat despre abordarea unei flexibilități în sistemul de licențiere pentru cluburi, extinderea termenelor de finalizare a campionatelor naționale. Pentru România, data este de 28 iunie în loc de 1 iunie.

Avem în vedere deblocarea intervalului orar pe meciurile de Champions League și Europa League, astfel încât să ne putem disputa etapele intermediare inclusiv în zile de Champions League și Europa League.

Prin suspendarea EURO vom avea suficient spațiu în calendar pentru a putea să terminăm competițiile la nivel național. În prezent, situația la nivel național stă în felul următor: la nivel național sunt 53 de competiții fotbalistice suspendate astăzi, în România, până la 31 martie. 52 în organizarea FRF și o competiție în organizarea LPF”, a spus Burleanu în conferința de presă organizată de acasă.

Obiectivele de la care se va pleca în luarea deciziilor ulterioare

Președintele FRF a vorbit apoi despre trei obiective pe care forul pe care îl conduce le are atunci când va lua decizii în perioada următoare. Activitatea loturilor echipelor naționale vor fi suspendate cel puțin până la 1 mai.

„Obiectivele de la care vom pleca în deciziile ulterioare sunt următoarele când vine vorba de campioanatele interne:
– obiectivul numărul 1 este siguranța și sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staffului și a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiții sportive;
– obiectivul numărul 2 este sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea cluburilor, care se răsfrânge apoi asupra întregii economii a fotbalului: suporteri, antrenori, jucători, arbitri, voluntari, deținători de drepturi tv și sponsori;
– obiectivul numărul 3 este ca orice decizie pe care vom fi forțați de împrejurări să o luăm vrem să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante.

Ca urmare a acestor obiective, la nivel de națională, toate cele 17 locuri naționale își vor suspenda activitatea cel puțin până la 1 mai. Nu vom pune în pericol jucătorii și stafful, ci a luat decizia de a suspenda convocările și a oricăror acțiuni în această perioadă”, a anunțat Răzvan Burleanu.

Flexibilitate față de licențiere și clasificarea academiilor de fotbal

Datele în care cluburile trebuiau să depună actele pentru a obține licența pentru următorul sezon vor suferi și ele modificări.

„La nivel de licențiere, pentru cluburile de Liga 1, Liga 2 și Liga 3, precum și pentru cluburile care intră în procesul de clasificare a academiilor, vom da dovadă de flexibilitate, de la caz la caz, consultându-ne îndeaproape cu UEFA pentru cluburile care aplică pentru licența UEFA”, a mai spus Burleanu.

„Toate competițiile la nivel național, care aveau termen de suspendare până la 31 martie, se vor amâna cel puțin până la momentul ridicării stării de urgență decretată de președintele României”

Președintele FRF e conștient că această situație de suspendare a fotbalului va genera probleme de ordin sportiv și financiar. Nu se va ajunge la anularea actualelor ediții de campionat, ci vor fi încheiate prin ocuparea tuturor pozițiilor disponibile. Adică se va juca din trei în trei zile. Încheierea contractelor jucătorilor va avea loc cel mai târziu la 30 iunie.

Fotbalul în România nu se va relua până la ridicarea stării de urgență decretate de președintele țării din 16 martie 2020 pe o durată de 30 de zile, care poate fi, însă, prelungită în situația în care răspândirea coronavirusului nu e stabilizat.

„La nivel de competiții, această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv, dar și financiar, pentru toate părțile implicate. Pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului ecosistem fotbalistic, trebuie să găsim o soluție să finalizăm competițiile naționale respectând șansele tuturor echipelor, ocupând toate datele disponibile, permițând disputarea celor mai importante meciuri, luând în calcul calendarul competițiilor inter-cluburi la nivel european: Champions League și Europa League, încheierea contractelor jucătorilor cel mai târziu la 30 iunie și începerea noului sezon la mijlocul lunii iulie. Astfel, toate cele 53 de competiții la nivel național, care aveau termen de suspendare până la 31 martie, se vor amâna cel puțin până la momentul ridicării stării de urgență decretată ieri de președintele României”, a explicat Răzvan Burleanu.

„Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiției. Din 22 aprilie și chiar 13 iunie, ca un moment critic”

La FRF s-a creat un grup de lucru care va propune diferite scenarii de reluare a competițiilor fotbalistice din România.

„Astăzi am inițiat crearea unui grup de lucru care în următoarele zile va propune diferite scenarii de reluare a competițiilor. În acest grup de lucru vor fi reprezentate toate eșaloanele fotbalistice din România, inclusiv reprezentantul LPF și al sindicatului jucătorilor. Mâine dimineață va avea loc prima întâlnire, prin videoconferință.

În momentul de față trebuie să acomodăm următoarele realități. La nivelul Ligii 1, din play-off mai sunt de disputat opt etape, din play-out mai sunt de disputat 12 etape. Din Liga a 2-a mai sunt de disputat 14 etape. Tot 14 etape mai avem de disputat și la nivelul Ligii a 3-a. Din Cupa României mai avem nevoie de două date disponibile. Două date pentru desfășurarea celor două semifinale în dublă manșă și o altă dată pentru finală. Totodată, trebuie să luăm în considerare și barajul de promovare în Liga 1, stabilit astăzi pentru a se desfășura în dublă manșă. Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiției. Din 22 aprilie și chiar 13 iunie, ca un moment critic. Repet, sunt scenarii pe baza cărora lucrăm în momentul de față.

Dacă situația se va înrăutăți, atunci va trebui să fim deschiși la forme inovative de finalizare a competițiilor: meciuri într-o singură manșă sau mini-grupe sau chiar propunere de modificare a tururilor preliminare pentru competițiile europene”, a mai spus președintele FRF.

Fotbal cu porțile închise până când siguranța tuturor nu va fi pusă în pericol

Totodată, Răzvan Burleanu a făcut un apel la solidaritate din partea tuturor celor implicați în fotbal. Președintele FRF a spus că suporterii vor fi acceptați pe stadion doar în momentul în care nu vor mai exista riscuri pentru îmbolnăvirea lor.

„Fotbalul se va relua, cu porțile închise, doar în momentul în care vom fi siguri că siguranța și sănătatea jucătorilor și a staffului nu sunt în pericol. Suporterii vor putea să revină pe stadion doar atunci când vom fi siguri că nu există niciun risc pentru aceștia. Siguranța și sănătatea înainte de toate. Vreau să invit pe această cale pe toți membrii fotbalului românesc la solidaritate, unitate, toleranță și responsabilitate în zilele următoare”, a încheiat Răzvan Burleanu.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 17 Mar. 2020, 18:09 Special
Pe aceeași temă