EXCLUSIV | Sarcină s-a decis unde duce Șirineasa să joace în Liga 2. Discuțiile de la Petroșani, dezamăgirea, obiectivul și noul nume al clubului. „Asta vrem”

Marius ANGHEL 29 Jun. 2018, 12:43 Campionat

Petroșaniul a revenit pe harta fotbalului românesc, la nivel național, pentru un an. A fost gazdă în sezonul recent încheiat al Ligii 3 pentru ACS Șirineasa, echipa preluată în vara trecută de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină, însă nu va organiza meciuri în Liga 2, acolo unde s-a promovat en-fanfare, și va reintra în anonimat. Odată cu performanța realizată de formația antrenată de Cristian Dulca s-au ridicat și pretențiile autorităților locale din fostul oraș minier. Primăria Petroșani nu a mai ajuns la un acord cu șeful clubului, chiar dacă acesta din urmă a investit masiv în ultimul an în readucerea bazei sportive la un nivel acceptabil.

Astfel, ACS Șirineasa, care în acte se numește ACS Energeticianul și așa se va numi oficial începând cu noul sezon, a căutat variante alternative unde să își dispute meciurile de pe teren propriu din Liga 2. Reșița, Motru, Rovinari, Bălești, Miroslava, Constanța au fost nume de localități despre care s-a spus sau s-a zvonit că va fi noua gazdă a echipei originare din județul Vâlcea. În cele din urmă s-a optat pentru Drobeta Turnu Severin, oraș, de asemenea, intrat într-un con de umbră de un an, după ce Pandurii a retrogradat din Liga 1, iar CS U Craiova s-a mutat pe noul ei stadion.

Antrenamente la Târgu Jiu, meciuri oficiale la Severin

Chiar Nicolae Sarcină spune că Energeticianul va juca în Liga 2 pe stadionul Municipal din Severin. „La Severin o să joace echipa, datorită faptului că este nocturnă. Antrenamentele le facem la Târgu Jiu, numai că deplasarea o facem la Severin, datorită faptului că este nocturnă acolo și terenul este foarte foarte bun, iar la noi, la Târgu Jiu, nu-i gata stadionul. Vrem să jucăm în nocturnă. Primarul de la Severin, nu-l cunosc, este unul foarte gospodar, după ceea ce a făcut acolo. Stadionul este întreținut foarte bine”, a spus afaceristul pentru Liga2.ro.

Pregătirea înainte de meciuri se va face la Târgu Jiu, acolo unde s-ar dori și disputarea meciurilor oficiale, însă se așteaptă finalizarea noii arene. Acolo a avut loc și reunirea echipei, luni, și primele antrenamente. De astăzi, timp de 14 zile, se intră într-un cantonament la baza federației de la Mogoșoaia. „Reunirea a avut loc acum trei zile (n.r. – luni). Ne-am antrenat la Târgu Jiu, unde avem terenuri frumoase și acum facem cantonament la Mogoșoaia, de vineri (n.r. – astăzi) pentru următoarel 14 zile. Am hotărât să ducem echipa la Mogoșoaia pentru că în zonă sunt multe echipe de Liga a 2-a și putem să facem și noi amicale”, a dezvăluit Nicolae Sarcină.

Obiectivul la prima participare în Liga 2: „Să creștem tineri jucători”

Din lotul cu care s-a obținut promovarea în Liga 2, antrenorul Cristian Dulca va păstra puțini jucători, cei considerați de viitor. Pentru sezonul care începe în primele zile ale lunii august, Energeticianul își propune să se bazeze pe o echipă tânără, care să formeze tinere talente.

„100 la sută rămâne antrenor Cristian Dulca. Din lotul vechi rămân patru-cinci jucători tineri, iar pe restul îi dăm la alte cluburi. Rămân foarte puțini. O să creștem juniori anul ăsta. Asta vrem în proiectul acesta. Ne gândim la locul 4, 5, 6, să fim și noi prezenți acolo. Asta este important. Să creștem tineri jucători, nu branduri de 36 de ani, cu gel în cap și tatuați”, a comentat finanțatorul echipei originare din comuna Șirineasa (Vâlcea), care a obținut promovarea la Petroșani (Hunedoara), iar acum se mută la Drobeta Turnu Severin (Mehedinți).

Dragu, Cioiu, Gârbiță, Gunie, Gruia sau Cârlig sunt tineri jucători despre care Nicolae Sarcină are mare încredere că vor reuși să confirme și să devină fotbaliști. Ei sunt pariurile șefului clubului Energeticianul, despre care crede că în noul sezon al Ligii 2 vor impresiona: „Nu sunt branduri, sunt copii muncitori, talentați, care ies cu urechea ruptă de pe teren, au atitudine pe teren. Noi avem nevoie de copii de genul ăsta. Eu am ochiul format și văd copii. Văd atitudine lor. Nouă nu ne trebuie fotbaliști doar să vină cu gel în cap, tatuați. Foarte bine, nu am nimic cu ei, dar vrem să vedem atitudinea lor în joc”.

Pe lângă tinerii din propria curte, nou-promovata vrea să-și aducă și câțiva jucători din prima ligă: „Suntem în negocieri cu niște jucători de la Liga 1. Dar e foarte greu să facă un pas înapoi, în Liga a 2-a”.

ACS Energeticianul rămâne numele clubului, „să nu dăm naștere la discuții”

Cât juca la Petroșani, clubul a transmis că-și va schimba numele în Jiul, însemne pe care le-a și purtat pe tricourile de joc sau cele de antrenament. Odată cu plecarea din orașul din județul Hunedoara, planurile au fost date uitării. Nicolae Sarcină spune că clubul va rămâne cu denumirea pe care o are în acte: ACS Energeticianul.

„S-a schimbat în Energeticianul. Așa rămâne și nu o mai schimbă nimeni, ca să nu dăm naștere la discuții. Mi-aș dori ca la anul, pe timpul ăsta, să fiu în Liga 1, dar știm și noi cine este Petrolul, cine este U Cluj, Farul Constanța, Chindia. De ce să nu apreciem Chindia. Are o echipă omogenă la Liga a 2-a. Joacă de doi-trei ani împreună, are un președinte foarte bun și serios. Am înțeles că s-a dus Viorel Moldovan antrenor acolo, iar un om foarte foarte serios. Și nu contează numai atitudinea jucătorilor pe teren. Contează și organizarea”, a spus Sarcină pentru Liga2.ro.

Impresionat de locuitorii din Petroșani, dezamăgit de autoritățile locale

Despre o posibilă înțelegere, în cele din urmă, cu autoritățile locale din Petroșani, pentru ca echipa să joace în continuare pe arena Jiul, afaceristul lasă o portiță, chiar dacă, inițial, transmitea că echipa se va muta la Severin. Are însă o serie de dezamăgiri față de politicienii locali din Valea Jiului, însă nu și la adresa locuitorilor, despre care și-a schimbat părerea în ultimul an.

„În fotbal se pot întâmpla multe… Noi am găsit acolo, din 2008-2009, baza, așa cum am găsit-o. Am investit foarte mult suflet. Avem filmulețe cu pomi de doi-trei metri unde sunt scaunele, în tribune. Am muncit cu 120 de oameni, trei săptămâni, cu trei autocare, trei mese pe zi și beau câte 60 de baxuri de apă minerală și plată pe zi pentru a scoate tot ce era acolo. Dacă s-au scos 25 de rate (n.r. – veche denumire a autobuzului) de mizerie de acolo, îți dai seama ce a fost. Oamenii apreciau ce am făcut. Măcar o strângere de mână puteau să ne dea autoritățile locale, nu voiam noi diplome sau altceva. În rest, oamenii de acolo m-au impresionat, au demonstrat cât de educați sunt. Aș vrea să se schimbe părerea asta despre ei, că sunt numai mineri răi cu bâta. Când auzi de Petroșani, te gândești numai la minerul ăla rău. Nu. Sunt niște oameni despre care am rămas profund impresionat, datorită faptului că la ultimul meci din campionat am pus bilet de intrare, cu Cermeiul, de 10 lei, și nimeni nu a comentat. S-au vândut 2.000 și ceva de bilete, dar nimeni nu a comentat. Fotbal, atât mai au și ei acolo”, a spus Sarcină, care a spus și ce l-a dezamăgit cel mai mult după ce a investit în renovarea stadionului Jiul, iar acum s-a lovit de refuzul de a mai fi primit pe arenă. În schimb, la baza sportivă, autoritățile locale au decis să organizaze târguri în care să se vândă vechituri și haine second-hand.

„Am fi vrut să rămânem la Petroșani, numai că… s-a găsit acolo să vândă… nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu poți într-o mânăstire să faci discotecă. Dacă destinația bazei sportive este să găzduiască sport, las-o să facă sport. Poți să găsești și locații unde să le dai și oamenilor acelora necăjiți șansa să vândă haine la mâna a doua, tot ce vând ei acolo. Foarte bine, dar nu pe baza sportivă. Așa au ales ei… Dacă așa vrea comunitatea de acolo, noi îi respectăm decizia”, a explicat, pentru Liga2.ro, finanțatorul clubului Energeticianul.

Discuțiile despre mutarea la Constanța? „Reclamă pe spinarea mea”

Nicolae Sarcină a comentat și zvonurile, potrivit cărora, săptămâna trecută, s-ar fi aflat în negocieri pentru a-și muta echipa la Constanța, acolo unde să se asocieze cu Consiliul Județean și să schimbe numele clubului în FC Constanța.

„Știi cum e? Sunt unii oameni care își doresc să își facă imagine pe spinarea unui om. Eu nu-și doresc să-și facă reclamă. Eu sunt un om constructiv, nu distructiv. Nu mă interesează să fac ceva la Constanța. Pe mine mă interesează doar să ajutăm copii tineri, să-i creștem și să aducem un plus valoare. Nu vrem să ne asociem cu nimeni, ne vedem de treaba noastră. Construim pas cu pas. O luăm așa încet și nu grebăm. Și eu mi-aș dori să promovăm, dar, acum, prioritară este, nu vreau să mă repet, Chindia, U Cluj, Petrolul. Cred, nu știu”, a spus Sarcină, care înainte să le preia pe ACS Șirineasa și mai apoi pe Luceafărul Oradea, cluburi care vor evolua amândouă în Liga 2, însă unde nu se regăsește la niciuna în acte, a fost în discuții să obțină Rapidul.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 29 Jun. 2018, 12:43 Campionat
Pe aceeași temă