Echipele au scos săbiile, arbitrul a avut pistol și a ținut partea „Șepcilor roșii”! „U” Cluj câștigă cu ACS Poli cu ajutorul centralului Cristian Codrea. Decizia halucinantă luată în startul partidei

Marius ANGHEL 05 May. 2019, 14:57 Campionat
Echipele au scos săbiile, arbitrul a avut pistol și a ținut partea
  • S-a jucat în vestul țării, dar, puțin exagerat, putem spune că la Timișoara s-a mutat Vestul Sălbatic la meciul dintre ACS Poli și „U” Cluj. Echipele au scos săbiile pe masă, așa cum anticipa antrenorul gazdelor, Valeriu Răchită, înaintea partidei, însă oaspeții l-au avut atu pe arbitru, care a venit cu pistolul și i-a omorât pe timișoreni.
  • „U” Cluj s-a impus cu 3-0 în meciul cu ACS Poli de pe stadionul Electrica, în etapa a 33-a a Ligii 2, însă succesul a venit după ce arbitrul băimărean Cristian Codrea a avut halucinații în minutul 17 și a dictat un penalty inexistent. Golul lui Mircea Axente a înclinat balanța și i-a permis echipei lui Bogdan Lobonț să obțină trei puncte pentru a continua lupta pentru promovare.
  • În schimb, ACS Poli, rămasă la 12 puncte în spatele echipei Pandurii, prima aflată deasupra zonei roșii, cu cinci etape înainte de finalul sezonului, e ca și retrogradată în Liga 3 și își mai așteaptă doar sentința matematică.

 

„U” Cluj a început în atac meciul de la Timișoara, a dus mingea cu ușurință în careul advers, a irosit prin Hațiegan (3) și Gavra (5) primele situații la poarta lui Moldovan, și nu avea nevoie de arbitrul Cristian Codrea pentru a se impune cu amărâta ACS Poli, aflată deja pe cărarea către Liga 3. Centralul băimărean l-a sancționat pe Alexandru Bădăuță (17) fiindcă a îndrăznit să respingă cu capul, simplu, din 7 metri, o minge centrată de Pîrvulescu, dictând un penalty neînțeles de nimeni, nici măcar de clujeni. Răchită a văzut roșu în fața ochilor, și-a chemat jucătorii la margine pentru a-i scoate de pe teren, însă s-a răzgândit rapid. Amenda de la FRF e usturătoare dacă ai tupeu să te revolți, în timp ce arbitri au voie să taie și spânzure și nu pățesc nimic. Mircea Axente (19) n-a avut niciun resentiment de la punctul cu var și a deschis scorul.

Timișorenii au arătat orgoliu, s-au aruncat înspre poarta lui Dur-Bozoancă, în timp ce clujenii s-au retras inexplicabil, de parcă ei ar fi acuzat șocul golului, însă au avut noroc. Paramatti (30) a trimis pe lângă din 7 metri, Codrea (36) a reluat cu capul razant peste transversală, Uyi (38) a irosit o minge din fața careului mic, tot peste, iar Calucher (42) a luftat incredibil din aproapierea lui Dur-Bozoancă, după o centrare din stânga a lui Sidorenco. Fluierul pauzei a oprit ofensiva și clujenii respirau după ce și-au degustat pomana primită de la arbitru.

Și în partea secundă a continuat asaltul timișorenilor. Chemin (51) a înscris, însă arbitrul a sancționat imediat faultul făcut asupra lui Abrudan, iar Bădăuță și Uyi (54) au tras în aceiași fază în blocaj, pentru ca Abrudan să degajeze în disperare de cauză. La poarta cealaltă, la prima ocazie, Axente (55) putea majora diferența după o acțiune a lui Pîrvulescu, însă s-a împierdicat în mingea.

Diferența de pe tabelă s-a majorat însă după o fază fixă. Pîrvulescu a central, Codrea a deviat pe spate spre propria poartă, Cordoș a preluat pe piept în fața lui Paramatti, iar Octavian Abrudan, aflat în apropiere, a reluat cu latul din 7 metri în dreapta lui Moldovan, rămas pe mijloc. După reușită, timișorenii s-au „tăiat”, iar clujenii au mai lovit o dată pe contraatac, după ce Chitoșcă l-a servit ideal pe Cristian Gavra (74), iar acesta a înscris din 6 metri pe lângă Moldovan. Uyi a solicitat henț la preluarea lui Gavra, însă centralul n-a văzut.

Cu galbene inutile luate în final de Chitoșcă, Giurgiu și Gavra și o eliminare dictată la fel de ușor de central pentru Lucian Buzan (90+3), meciul s-a terminat cu victoria clujenilor la scor de neprezentare, însă una mincinoasă la cum s-a jucat. Arbitrul a influențat decisiv desfășurarea jocului.

Cu 69 de puncte acumulate, „U” Cluj s-a apropiat la un punct de Chindia (locul 2, promovabil direct), care joacă mâine la Sportul Snagov. ACS Poli a rămas pe locul 18, cu 26 de puncte, la 12 puncte sub prima echipă care se salvează, și e ca și retrogradată cu cinci etape înainte de finalul sezonului.


 

Eșecul suferit de „U” Cluj pe teren propriu cu Ripensia (2-3), etapa trecută, a încins din nou spiritele la echipa antrenată de Bogdan Lobonț. Directorul tehnic Mircea Cojocaru a decis să se retragă din proiectul manageriat de prietenul Ioan Ovidiu Sabău, fiindcă, spun sursele, nu vrea să-și asume o eventuală ratare a obiectivului.

Presiunea a crescut inclusiv după victoria de ieri a Petrolului, 3-0 la SSC Farul, care i-a apropia pe ploieșteni la un punct, în timp ce liderul Academica Clinceni s-a distanțat la zece puncte după succesul cu Energeticianul (3-1). Iar Universitatea are astăzi, de la ora 13:00, la Timișoara, un meci mai dificil decât o arată situația din clasament a celor două echipe. Clujenii sunt pe locul 3, la 40 de puncte distanță de ACS Poli, însă s-a dovedit de multe ori în fotbal că surprizele se pot produce oricând. Ambele cluburi sunt însă disperate să obțină victoria. „U” pentru a rămâne cel puțin pe locul 3 și a spera la promovare, în timp ce Poli are nevoie de toate punctele pentru a mai visa și în ultimele etape la salvarea de la retrogradare.

Sabău: „Să nu mai repetăm greșelile și să fim responsabili și cu răutate în joc”

Sabău se bazează pe orgoliul și experiența fotbaliștilor antrenați de Bogdan Lobonț, în special de la cei opt jucători cu trecut în Liga 1 se așteaptă o reacție pozitivă. „Echipa sigur a fost afectată, dar am încredere că au acel caracter care să-i facă să reacționeze. Nu s-a schimbat foarte mult situația, dar trebuie să reacționăm. Să nu mai repetăm greșelile și să fim responsabili și cu răutate în joc. Ne așteaptă un meci greu, cu o echipă antrenat de Valeriu Răchită și va trebui să fim foarte atenți. Un meci obligatoriu de câștigat, a spus Ioan Ovidiu Sabău.

Pe aceeași undă este și fundașul central Octavian Abrudan: „Suntem conștienți cu toții că nu mai avem voie să facem pași greșiți. Am pregătit intens meciul cu ACS Poli Timișoara, pe care sperăm să îl câștigăm și să ne dea un moral bun pe acest final de campionat. În liga secundă orice echipă poate să pună probleme oricui, așa că trebuie să fim foarte atenți. Vivi Răchită este un antrenor care își dorește să câștige fiecare meci, deci nu vom avea o misiune ușoară. Bogdan Lobonț are în continuare încredere în noi, știe că valoarea Universității Cluj nu este cea pe care am arătat-o cu Ripensia. Ne susține și dă totul pentru a ne duce la un alt nivel. E clar că trebuie să fim foarte concentrați la fiecare meci, să fim la capacitate maximă, deoarece numai așa vom promova. Avem încredere că ne vom îndeplini obiectivul. Atmosfera este bună în vestiar, nu am simțit nici un fel de tensiuni în ultimele zile. Suporterii au discutat cu noi la unul dintre antrenamente, ne-au încurajat și ne-au asigurat că vor fi alături de „U” în continuare. Pe de altă parte, ne-au spus că își doresc să dăm mai mult pe teren, ceea ce vom și face.”

Răchită: „Să vă așteptați la un meci cu săbiile pe masă”

De partea cealaltă, ACS Poli încă mai crede într-o minune pentru salvarea de la retrogradare. Valeru Răchită se așteaptă contra Universătății la cel mai greu meci din acest an, unul cu „săbiile pe masă”. „Un meci important pentru noi și pentru ei. Venim după victoria cu ASU, o victorie frumoasă, și ei vin după înfrângerea cu Ripensia. Un meci ciudat, pe care l-am văzut de două ori și pe care cred că l-au pierdut printr-un ghinion teribil. În minutul 90+2 au avut trei șanse de a marca și apoi, la o degajare, a dat gol Ripensia. Ne așteaptă poate cel mai greu meci pe care îl putem avea acasă, pentru că întâlnim o echipă „U” Cluj rănită, care își joacă ultimele șanse pentru a ajunge pe primele două locuri promovabile direct. Fiți convinși că și noi vom face tot posibilul să câștigăm acest meci. Cele trei puncte sunt vitale pentru noi. Să vă așteptați la un meci cu săbiile pe masă. Sper ca după meci noi să fim cei care ne bucurăm. Meciul va fi de cinci ori mai greu (n.r. – pentru că a bătut Ripensia). Ei vor veni montați la victorie, dar să se aștepte la o replică aspră din partea noastră. Nu îi vom aștepta cu pâine și sare în niciun caz”, a precizat Răchită.

Întrebat despre presupusa ceartă dintre Mircea Cojocaru și Ioan Ovidiu Sabău, Valeriu Răchită a comentat situația în stilul său caracteristic. „Am înțeles că sunt ceva probleme. De antrenamente se ocupă Ioan Ovidiu Sabău. Mă aștept și la schimbări în echipă datorită suspendărilor și aspectelor tehnice. Managerul general s-a îmbrăcat în trening și a coborât pe teren. Lobonț vine cu o mentalitate de afară, dar ar trebui adaptată la realitea noastră”, a comentat Răchită tensiunile de la „U”, ca apoi să fie ironic la întrebarea dacă se așteaptă la un arbitraj mai „special”: „Mă aștept la orice, pentru că jucăm cu o echipă de tradiție și am văzut în ultima perioadă niște aticole despre echipele de tradiție. Sper să fie doar articole, nu ajutoare, pentru că nu suntem Centru de ajutor reciproc. Să promoveze dacă pot pe teren și doar pe meritul sportiv. Sper să nu fac show după meci și la final”.

Interesant este și faptul că ACS Poli a scumpit biletele pentru meciul cu „U” Cluj. De la 15 lei la tribuna acoperită și 10 la cea din partea opusă, fără scaune, acum, prețul general pentru a asista la un joc pe arena Electrica este de 20 de lei.

Cu 66 de puncte, „U” Cluj ocupă locul 3. ACS Poli e pe 18, cu 26, la 12 puncte de primul loc deasupra pozițiilor retrogradabile. În tur, Universitatea s-a impus cu 4-0, prin golurile marcate de Cristian Gavra (25, 70), Doru Dumitrescu (48) și Dorin Goga (87).

Partida care începe la ora 13:00, pe arena Electrica din Timișoara, va fi arbitrată de o brigadă din Baia Mare, formată din centralul Cristian Codrea și asistenții Radu Despa și Cristian Nicolae Lucaci. Rezervă este Răzvan Lădar (Zalău), iar observatori au fost delegați Fevronia Ion (Craiova) și Adrian Lucaci (Arad).

VEZI CLASAMENTUL LIGII 2 și GOLGHETERII

VEZI celelalte REZULTATE înregistrate în ETAPA 33

COMENTARIUL LIVE:

â–ºACS Poli: D. Moldovan – Țîgîrlaș, Paramatti (cpt.), Uyi, Vl. Olteanu (Chemin 46′) – D. Codrea (L. Oprea 80′), D. Munteanu (Stere 61′), Calugher – Buzan, Bădăuță, Sidorenco
Rezerve neutilizate: M. Contra – Ant. Manolache, Ghidurea, Dav. Pop
Antrenor: Valeriu Răchită
Eliminat: Lucian Buzan 90+3′ (cumul de cartonașe galbene)

â–º„U” Cluj: Dur-Bozoancă – Al. Coman, Abrudan, Andr. Cordoș, Berci – Greu, Gab. Giurgiu (cpt.), Hațiegan (Hordouan 78′) – Axente (M. Coman 60′), Nic. Pîrvulescu (Chitoșcă 61′), Gavra
Rezerve neutilizate: Iul. Dinu – I. Ursu, K. Twumasi, Telcean
Antrenor: Bogdan Lobonț

â–ºMin 90+4  Final de partidă. „U” Cluj câștigă cu 3-0 la Timișoara, cu ACS Poli, după un meci în care arbitrul a luat o decizie halucinantă în minutul 17 și a dictat un penalty inexistent, fază care a contribuit apoi la victoria facilă a echipei lui Bogdan Lobonț

â–ºMin 90+3  Lucian Buzan primește inutil un cartonaș galben după ce îl ține din spate pe Hordouan și este eliminat pentru cumul de galbene

â–ºMin 90 Meciul e prelungit cu trei minute

â–ºMin 87 Cristian Gavra îl faultează din spate pe Buzan și primește și el, inutil, cartonașul galben. E 3-0 pentru „U” Cluj și jucătorii ei faultează inutil

â–ºMin 84 Gabriel Giurgiu primește și el cartonașul galben pentru un fault făcut mai devreme, însă arbitrul lăsase jocul să continue

â–ºMin 80 Ultima schimbare și la ACS Poli. Iese Dorin Codrea și intră Lucian Oprea

â–ºMin 80 Sebastian Chitoșcă primește și el cartonașul galben după ce pierde mingea în fața lui Buzan, îl ține și îi pune piedică

â–ºMin 78 Ultima schimbare la „U” Cluj. Iese Iuliu Hațiegan și intră Denis Hordouan

â–ºMin 76 Sidorenco primește de la Chemin și trage din fața careului destul de mult în stânga porții

â–ºMin 74 0-3 Un nou contraatac al clujenilor, Chitoșcă pasează din stânga în careu, Cristian Gavra preia în fața lui Țîgîrlaș și înscrie din 6 metri pe lângă Moldovan. Uyi solicită henț la preluarea lui Gavra, însă arbitrul n-a văzut nimic

â–ºMin 73 După un contraatac în superioritate numerică, clujenii se fac de râs după ce Gavra, Chitoșcă, Coman și Hațiegan, rând pe rând, au bâlbâit mingea în careu și n-au fost în stare să tragă pe poartă

â–ºMin 70 Lorenzo Paramatti și Marius Coman primesc cartonașul galben pentru un conflict în careul clujenilor

â–ºMin 67 Dur-Bozoancă prinde pe centru o minge șutată de Stere

â–ºMin 66 Gavra protejează, Hațiegan reia pe poartă, iar Moldovan reține pe mijloc, pe linie

â–ºMin 61 La ACS Poli, iese Dănuț Munteanu și intră Giani Stere. La „U” Cluj, iese Nicolae Pîrvulescu și intră Sebastian Chitoșcă, aflat la debutul la ardeleni

â–ºMin 60 Iese Mircea Axente, căruia timișorenii îi scandează „Ieși afară, javră ordinară”, și intră Marius Coman. Axente a fost jucător la vechea Poli Timișoara, a lui Marian Iancu

â–ºMin 59 Dinu Moldovan primește cartonașul galben pentru proteste

â–ºMin 58 0-2 Pîrvulescu centrează dintr-o lovitură liberă din stânga, Codrea a deviat pe spate cu capul, Cordoș a preluat pe piept în fața careului mic, în fața lui Paramatti, a protejat pentru șutul cu latul din 7 metri al lui Octavian Abrudan, iar Moldovan nu a făcut decât să privească mingea care intra în poartă în dreapta sa

â–ºMin 56 Dănuț Munteanu primește cartonașul galbe după ce l-a faultat din spate pe Gavra

â–ºMin 55 Pîrvulescu pătrunde în careu pe stânga, ține mingea în joc, o pasează la Axente, care e liber la 6 metri, preia larg, reintră în posesie, se întoarce și trage în plasa laterală. Slab Axente

â–ºMin 54 Bădăuță și Uyi au șuturi blocate în interiorul careului clujenilor, iar Abrudan degajează în disperare de cauză

â–ºMin 53 ACS Poli continuă să preseze. Chemin șutează de la 19 metri central, mingea e deviată și se duce în corner

â–ºMin 51 Sidorenco deviază ideal pentru Chemin, care îl faultează însă în careu pe Abrudan și înscrie peste Dur-Bozoancă, însă arbitrul dictează promt fault în atac

â–ºMin 46  S-a reluat meciul de la Timișoara

â–ºMin 46  Răchită schimbă la pauză. Intră Sorel Chemin și iese Vlad Olteanu

â–ºMin 45+2 Pauză. „U” Cluj are avantaj de un gol în meciul cu ACS Poli, la Timișoara, scor 1-0, după un penalty inexistent, rușinos, dictat de arbitru

â–ºMin 45  Prima repriză e prelungită cu două minute

â–ºMin 42 Sidorenco avansează în flancul stâng, centrează ideal din alergare în fața careului mic, însă Calugher, singur la 7 metri central, luftează incredibil și deviază mingea mult în dreapta

â–ºMin 41 Andrei Cordoș primește și el cartonașul galben extrem de ușor din partea centralului, pentru un fault ușor asupra lui Bădăuță

â–ºMin 38 Uyi reia peste poartă din fața careului mic, deși era într-o situație ideală, după o centrare din dreapta

â–ºMin 36 Codrea reia cu capul din 7 metri razant peste transversală. Mingea a fost centrată din cornerul din dreapta

â–ºMin 35 Centrare înșelătoare din stânga, Dur-Bozoancă respinge în corner de la colțul lung

â–ºMin 34 Lucian Buzan primește și el cartonașul galben pentru un fault din spate asupra lui Greu

â–ºMin 32 Pîrvulescu bate direct pe poartă o lovitură liberă de la 30 de metri ușor lateral stânga, slab, iar Moldovan reține simplu pe centru

â–ºMin 30 Paramatti reia cu latul, dintr-o poziție dificilă, de la 7 metri, după o centrare dintr-un corner de pe dreapta, mingea atinge pământul și sare pe lângă bara colțului lung. U Cluj nu mai joacă nimic după penalty-ul intentat de arbitru

â–ºSuporterii clujeni afișează un banner pe gard: „Tinerețea mea ai devenit tu și privind în urmă nu regret că am ales ca toată viața să port U în suflet și în piept”

â–ºMin 21 Dan Berci primește și el cartonașul galben

â–ºMin 19 0-1 Jucătorii revin pe teren, iar Mircea Axente înscrie în dreapta din penalty, cu Moldovan sărit în partea opusă. Incredibilă decizia lui Cristian Codrea de a da penalty pentru absolut nimic. Probabil i-a sancționat pe timișoreni pentru că au reușit să respingă mingea?!?

â–ºMin 18 Timișorenii protestează, iar Valeriu Răchită își cheamă jucătorii la marginea terenului în semn de protest

â–ºMin 17 Decizie absolut șocantă a arbitrului Cristian Codrea, din Baia Mare, care dă penalty și cartonaș galben pentru Alexandru Bădăuță pentru NIMIC. Pîrvulescu a bătut o lovitură liberă din stânga careului, Bădăuță a respins simplu cu capul din 7 metri, iar arbitrul a dictat, INCREDIBIL, penalty. Timișorenii sunt șocați și nu înțeleg nimic. Abrudan era în spatele lui Bădăuță și nici nu a sărit la minge sau să fi avut vreun contact cu atacantul. La prima bară, Munteanu și Giurgiu se țineau reciproc, dar nici vorba de penalty

â–ºMin 15 Dorin Codrea primește cartonașul galben după ce îl faultează din spate pe Pîrvulescu

â–ºLa tribuna opusă sunt doar suporterii Universității, în sectorul rezervat loc, circa 150, care asigură fondul sonor al partidei

â–ºMicuța tribună oficială, acoperită, a arenei Electrica este plină la acest meci, cu toate că ACS Poli a schimpit biletele special pentru acest joc. Sunt 300 de spectatori acolo

â–ºMin 5 Gavra trage din fața careului puțin pe lângă bara din stânga. Moldovan era pe direcție

â–ºMin 3 Pîrvulescu bate o lovitură liberă din dreapta, Hațiegan urmărește la bara a doua, însă nu ajunge la minge. Țîgîrlaș a respins cu pieptul în corner, însă arbitrul nu a văzut și a dat aut de poartă

â–ºSemn că managerul Ioan Ovidiu Sabău se implică tot mai mult în alcătuirea echipei Universității e și faptul că azi acesta a luat loc pe banca tehnică tocmai lângă Bogdan Lobonț. Până acum lua loc în tribună

â–ºMin 1  A Început partida de la Timișoara

Marius ANGHEL 05 May. 2019, 14:57 Campionat
Pe aceeași temă