Unul dintre cei mai buni jucători ai Voinței revine la Sibiu, la AFC Hermannstadt. Va colabora din nou cu Pelici

În urmă cu o lună se gândea la retragere, dar situația s-a schimbat radical în doar câteva zile. Iulian Popa (33 de ani) a jucat în ultimele trei sezoane la echipe de tradiție din România: Oțelul, Rapid și FC Brașov, dar toate au sfârșit prin a avea aceeași soartă. Mijlocașul a primit o ofertă de nerefuzat în această săptămână și va continua să joace în Liga 2, la AFC Hermannstadt. Popa a mai primit însă încă o veste bună, de această dată de la fosta sa echipă, FC Brașov.

Toate aceste echipe pentru care a evoluat în ultimii ani au în comun un cuvânt: falimentul. „Mă simt dezamăgit și frustrat. M-am săturat de tot ce se întâmplă în fotbalul nostru. În ultimii trei ani am jucat la echipe importante din fotbalul românesc, am pus pasiune, am dat totul pe teren, dar în trei ani, din 36 de luni am fost plătit doar 11 luni. E anormal ce se întâmplă. Cu Rapid am reușit promovarea în Liga 1, dar totul s-a năruit odată cu declanșarea falimentului. Am fost ultimul golgheter al Rapidului, dar odată cu falimentul s-a terminat totul, iar ce s-a întâmplat la FC Brașov a pus capac. Când aud de insolvență mă gândesc doar la faliment, pentru că în 90% din cazuri acolo s-a ajuns. Au fost cazuri rare, la Dinamo sau CFR Cluj, care au ieșit din insolvență după ce s-au plătit datorii de milioane de euro. La Oțelul, Rapid și acum FC Brașov nu s-au găsit soluții. Pentru ce să mai joc în asemenea condiții? Am și eu o familie, copii, trebuie să fac ceva. Și anul trecut m-a bătut gândul retragerii, dar acum dorința de a mă opri este mult mai mare. Am în plan să fac altceva, trebuie să mă gândesc și la viitorul meu și al familiei mele”, spunea în urmă cu o lună, pentru Monitorul Expres, fotbalistul brașovean.

Vasile Dochița va intra în istorie ca și conducător de club. Așa ceva eu nu am mai văzut

Soarele a ieșit pe strada fotbalistului brașovean în această săptămână. Mai întâi a primit un contract de la nou-promovata în Liga a 2-a AFC Hermannstadt, acolo unde va lucra cu Alexandru Pelici, un antrenor care și-a pus amprenta din plin pe cariera lui „Popică”, iar joi a primit o altă veste bună, fiind chemat la Brașov să-și încaseze o parte din restanțele financiare din 2017.

Concret, FC Brașov a încasat circa 180.000 de euro, adică ultima tranșă din transferul lui Chipciu la Anderlecht, iar administratorii clubului brașovean, Mihaela Bocea și Vasile Dochița, au început să facă plățile către jucători, antrenori și angajați. „Sincer, îmi luasem gândul de la bani de la FC Brașov. Prin ianuarie-februarie, Vasile Dochița ne-a spus că dacă vor veni banii de la Steaua ne va plăti salariile. Lunile au trecut, cei de la FCSB nu dădeau semne că vor să achite banii, astfel că am crezut că totul este pierdut. Când am fost sunat să vin la Brașov să primesc câteva salarii nu-mi venea să cred. I-am spus și lui Vasile Dochița că va intra în istorie ca și conducător de club, pentru că așa ceva eu nu am mai văzut. O echipă aproape desființată, în pragul falimentului, să plătească salariile cred că este ceva unic în fotbalul nostru”, a spus Iulian Popa.

În cariera sa, Iulian Popa a mai evoluat la Sibiu, pentru Voința, în perioada 2010-2012, echipă unde antrenor a fost tot Alexandru Pelici. Mijlocașul a pus umărul la promovarea din Liga 2 și a jucat apoi în Liga 1 ca ulterior să ajungă la FC Brașov.

Pentru Voința Sibiu, în sezonul de Liga 2, Iulian Popa a evoluat în 28 de meciuri (27 ca titular) și a înscris 6 goluri, în timp ce în Liga 1 a jucat în 29 de meciuri (28 ca titular) și a înscris tot 6 goluri.

În această vară, după ce a promovat în Liga 2, AFC Hermannstadt a făcut o serie de achiziții importante ca: Sabin Lupu (ex Gaz Metan Mediaș), Ștefan Blănaru (ex ASU Poli), Bogdan Rusu (ex Foresta Suceava), Lucian Dumitriu (ex Foresta Suceava), Cătălin Căbuz (ex Chindia Târgoviște), Ionuț Stoica (ex CS Mioveni) sau Claudiu Pamfile (ex AFC Hărman). Sibienii l-au acontat și pe mijlocașul Cosmin Neagu (ex Dacia Unirea Brăila), însă așteaptă ca jucătorul să devină liber de contract.

Alături de AS „SR” Brașov

Mijlocașul de 32 de ani spune că, dacă nu ar fi venit oferta de la AFC Hermannstadt, ar fi jucat la echipa suporterilor brașoveni, AS „SR” Brașov. „Știu de proiectul fanilor brașoveni, iar faptul că Vasile Dochița este implicat este o garanție a seriozității. Chiar am discutat cu dânsul la începutul săptămânii și i-am spus că în cazul în care nu îmi găsesc un angajament la o echipă măcar de Liga a 2-a voi juca la AS «SR» Brașov. Sunt alături de ei din tot sufletul”, a încheiat Iulian Popa.

Goluri antologice

Iulian Popa a jucat 97 de meciuri în Liga 1, a marcat 14 goluri, plus sute de meciuri în Liga a 2-a și zeci de goluri marcate. „Rămân cu regretul că nu am ajuns la 100 de meciuri în Liga 1″, a spus Iulian Popa. Pe la toate echipele la care a jucat, „Popică” a rămas cu câteva goluri antologice, dar și cu aprecierea fanilor, care i-au remarcat devotamentul și dăruirea din teren. Unul dintre cele mai frumoase goluri înscrise de Iulian Popa pentru FC Brașov este cel dintr-un meci din 2012 cu FC Vaslui, câștigat de „stegari” cu 2-1. „Popică” a deschis scorul în acel meci, în minutul 11, când a prins un vole fabulos din afara careului, mingea a lovit bara colțului lung și a intrat în poarta lui Dani Coman, rămas fără reacție. „Eu am fost un jucător de execuție. Golul cu Vaslui în tricoul Brașovului a fost unul antologic, îmi amintesc și de un gol marcat pentru Oțelul într-un joc cu Astra, dar și câteva goluri frumoase marcate în tricoul Rapidului”, spune Popa.

Iulian Popa a început fotbalul în orașul său natal, Victoria, apoi a trecut pe la Romradiatoare Brașov, Forex, FC Brașov (în trei rânduri), CSM Râmnicu Vâlcea, Voința Sibiu, Oțelul, Rapid, iar acum va juca la AFC Hermannstadt.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Pe aceeași temă