Un strop de culoare într-un fotbal cenușiu. Povestea sculptorului care se dedică echipelor românești

Marius ANGHEL 26 Sep. 2019, 12:17 Special

Fotbalul a reprezentat mereu o sursă de inspirație pentru artiștii din întreaga lume, fie că vorbim de pictori, cântăreți sau actori. Teoria conform căreia „sportul rege” e mai mult decât un simplu joc a devenit între timp o certitudine. Chiar dacă fotbalul românesc se află într-un moment dificil, mai există oameni care reușesc să dea culoare fenomenului. În vârstă de 51 de ani, Traian Baditza este un sculptor care muncește zile întregi pentru a crea plachete care să întruchipeze formațiile din fotbalul nostru.

Contactat de ProSport, Traian Baditza a recunoscut că nu este un mare fan al sportului, dar cu timpul a sculptat plachete cu Dinamo, Steaua sau Rapid. A început să sculpteze în urmă cu aproape două decenii, dar s-a axat pe echipele de fotbal în ultimii zece ani.

A realizat sute de plachete

Până în prezent a realizat în jur de 300 de plachete dedicate cluburilor din țară, dar și celor din străinătate. Uneori lucrează câte trei zile la o plachetă, dar pentru anumite embleme trebuie să-și aloce chiar și două sau trei săptămâni. Mai multe detalii aflăm chiar de la Traian Baditza.

„La început a fost un pariu cu mine. Acum peste 20 de ani am văzut într-un târg, printre altele, o icoană cu Cina cea de Taină, care era cât un pachet de țigări. Cred că am stat cel puțin două ore să mă uit la ea și m-am întrebat dacă eu pot să fac așa ceva. În acel târg era o persoană care vindea dălți. Am revenit a doua zi și mi-am cumpărat niște dălți.

După un an și jumătate am început să sculptez. Nu am urmat vreo școală sau vreun curs în acest domeniu. Nu am avut pe nimeni care să-mi ofere sfaturi. Am făcut totul din intuiție. Nu am pe nimeni în familie care să fi făcut așa ceva.

De vreo zece ani am început să fac plachete cu emblemele echipelor de fotbal. Pasiunea mea este sculptatul. Cu sportul mai puțin. Am început simultan cu echipe de fotbal și ecusoane militare. Cred că prima echipa a fost Steaua, iar apoi a urmat FC Argeș. Pentru că stau în Pitești”, a spus Traian Baditza, pentru ProSport.

A trecut în mediul online

Traian Baditza a înțeles că e dificil să ajungi la oameni dacă nu ești prezent în mediul online, astfel că și-a deschis o pagină de Facebook intitulată Plachete sculptate.

Artistul recunoaște că vrea să-și transforme hobby-ul într-o afacere. „Din luna noiembrie a anului trecut mi-am făcut curaj să-mi promovez pagina pe Facebook. Momentan este doar un hobby pentru mine. Intenționez să-l transform într-o afacere, dar trăim în România. Am început să lucrez la comenzi, dar mi se mai trage țeapă din când în când. În general am comenzi de la români care lucrează în străinătate. Recent am aflat că un client trimite în SUA o plachetă făcută de mine”, a declarat Traian Baditza, pentru ProSport.

Cât costă o plachetă

Prețul plachetelor diferă în funcție de model și mărime. Traian Baditza a explicat cum setează prețul lucrărilor.

„Prețurile diferă. Spre exemplu, o plachetă cu U Cluj are doar o literă, în timp ce la Petrolul Ploiești sunt 25 de litere. Prețul pentru placheta cu U Cluj este 200 de lei, la o dimensiune de 25 de cm. Petrolul costă 400 de lei. Placheta cu U Cluj este gata în două-trei zile, cu sculptat, vopsit și lăcuit. La Petrolul durează în jur de două-trei săptămâni”, a recunoscut Traian Baditza, pentru ProSport.

În galeria foto puteți vedea o parte din plachetele realizate de sculptorul Traian Baditza.

Articol scris de Octavian VASILESCU

Marius ANGHEL 26 Sep. 2019, 12:17 Special
Pe aceeași temă