Un fost fotbalist al Farului este șofer de TIR în Anglia

Autor: Mihai Andries Publicat: 20 Nov. 2013, 17:58 Actualizat: 20 Nov. 2013, 17:59 Special
Un fost fotbalist al Farului  este șofer de TIR în Anglia

Viața l-a dus pe Cosmin Mocanu de la Medgidia la Birmingham. A renunțat la fotbal pentru o meserie pe care și-o face cu aceeași seriozitate care i-a atras, cu ani în urmă, aprecierile tribunei constănțene

Cunoscut pentru evoluțiile din tricoul Farului, echipă unde a evoluat timp de doi ani și jumătate, Cosmin Mocanu juca în ultimul timp în Liga a IV-a a județului Constanța, la Recolta Nicolae Bălcescu. A luat însă decizia de a o rupe cu fotbalul, mai mult, de a părăsi România pentru un job în Anglia, unde lucrează ca șofer de TIR. „Moșul” este de aproape un an la Birmingham și spune că nu are de gând să se întoarcă prea curând în țară.

Fundaș central sau stânga, Cosmin Mocanu le-a intrat la inimă suporterilor Farului pentru seriozitatea sa și pentru puterea de luptă. Era un jucător de forță, muncitor, dar și jovial, parcă zâmbetul nu-i dispărea nicicând de pe buze. Nu păcălea fotbalul, făcea totul cu plăcere, și așa a rămas și după ce i-a părăsit pe „marinari”, indiferent de liga în care a jucat apoi. Ultima dată l-am găsit la echipa Recolta Nicolae Bălcescu, unde era una dintre piesele de rezistență.

„Eram un grup frumos de prieteni acolo și am zis că am putea juca și de plăcere”, își amintește Cosmin începuturile aventurii sale în fotbalul mic constănțean. În urmă cu aproape un an însă, în urma unei discuții cu nașul său, fostul farist a decis să plece în Anglia pentru a lucra ca șofer de TIR. În prezent, locuiește la Birmingham și se dedică total noii sale îndeletniciri. „Cursele de desfășoară numai pe teritoriul Marii Britanii. Transport orice, de la ciocolată până la laptopuri. Lucrez în ture. Cursele pot dura de la cinci – șase ore până la 15 ore. Traficul se desfășoară în condiții umane comparativ cu România. Și aici se pot produce blocaje, dar numai la orele de vârf. În proporție covârșitoare efectuez transporturile pe autostrăzi, capitol la care, dar și la șosele în general, nu există termen de comparație cu țara noastră”, spune Cosmin. Fostul jucător s-a acomodat cu viața din Anglia și este mulțumit pe deplin și din punct de vedere financiar. „Moșului” îi prinde bine că sunt destul de mulți români în zonă, astfel că are cu cine mai schimba o vorbă. Mai mult, Cosmin se consideră norocos, întrucât aproape de el locuiește și un prieten din copilărie, care este tot șofer de TIR. „Contractul meu nu e pe perioadă determinată. Momentan, nu știu dacă mă voi stabili definitiv aici. Însă, cu siguranță, nu am de gând să mă întorc prea curând în România, cu excepția vacanțelor”, arată Cosmin, ajuns acum la 37 de ani. Lipsa timpului liber îl împiedică să mai joace fotbal. Nu a reușit nici măcar să meargă la un meci, ca spectator, în ciuda faptului că locuiește destul de aproape de stadionul celebrei echipe Aston Villa. „Spre rușinea mea, însă nu am ajuns să văd o partidă. Cu prima ocazie însă, voi merge pentru a urmări fotbal de calitate și celebra atmosferă de pe stadioanele englezești”, se angajează fostul fundaș.

A promovat cu Farul în Divizia A

Cosmin Mocanu s-a născut la Medgidia, acolo unde a început și fotbalul, la Clubul Sportiv Școlar, cu antrenorul Eugen Vartic. Ultimul an de juniorat l-a efectuat la Cimentul Medgidia, echipă sub culorile căreia a și debutat în Divizia C. De la Cimentul a trecut la CSM Medgidia, iar de acolo a a juns la FC Farul. „Am petrecut doi ani și jumătate în curtea Farului. Am avut satisfacții profesionale deosebite. Vorbesc aici în principal de readucerea echipei în prima ligă, în urma barajului cu FCM Bacău, de care sunt sigur că suporterii constănțeni își aduc aminte cu plăcere. După care au urmat anii de Divizie A, cu meciuri frumoase și cu stadionul plin meci de meci, ceea ce din păcate azi nu se mai întâmplă”, își amintește Cosmin cu nostalgie. După ce capitolul Farul s-a încheiat pentru el, fundașul a revenit la CSM Medgidia, de unde a ajuns la Altay Constanța, iar ulterior la Delta Tulcea, unde a avut iar realizări importante. A urmat Intergaz București, iar pe final de carieră Săgeata Stejaru. Și-a încheiat activitatea de fotbalist profesionist acasă, la CSM Medgidia, iar în ultimii ani a mai jucat de plăcere, la Nicolae Bălcescu.

„Să fii mulțumit dacă ai să mai mergi normal”

La Farul, Cosmin Mocanu a trăit, pe lângă multe bucurii, și un episod dureros, o accidentare groaznică, pe care i-a produs-o dinamovistul Dan Alexa, într-un meci jucat la Constanța, în noiembrie 2002. Cunoscut sub apelativul de „Chirurgul”, pentru duritatea intervențiilor sale de pe gazon, Alexa a intrat criminal la Mocanu, pe atunci un tânăr de 26 de ani, provocându-i smulgerea ligamentului colateral extern, entorsă la genunchiul drept, smulgerea ligamentelor încrucișate și afectându-i meniscul.

„Am fost nevoit să lipsesc de pe terenul de fotbal un an, după ce am suferit două operații la genunchi. Accidentarea a fost atât de gravă, încât unul dintre medicii care m-au consultat a spus că ar trebui să fiu mulțumit dacă voi mai putea merge normal pe stradă. Această previziune sumbră m-a ambiționat însă și am jucat din nou. Este adevărat că nu am mai reușit să ating același nivel ca înaintea accidentării, dar bucuria mare a fost că nu a trebuit să mă las de fotbal”, spune Cosmin, care l-a iertat pe Alexa, cu mulți ani în urmă. „Am luat acea accidentare ca pe o întâmplare nefericită din viața mea. În ce privește sumele care s-au vehiculat că mi le-ar fi dat Alexa pot spune că a fost obligat de Liga Profesionistă de Fotbal să-mi suporte costul operațiilor, lucru care s-a întâmplat, numai că acei bani nu au fost plătiți de el, ci de clubul său, Dinamo. Cel mai important lucru a fost însă că am beneficiat de susținerea FC Farul, iar aceasta a contat foarte mult pentru mine”, a mai spus Cosmin Mocanu.    

 

Sursa: Ziua Constanța

Autor: Mihai Andries Publicat: 20 Nov. 2013, 17:58 Actualizat: 20 Nov. 2013, 17:59 Special
Pe aceeași temă