Sportivii africani din Constanța și poveștile lor de dragoste cu românce

Autor: Mihai Andries Publicat: 11 Dec. 2013, 14:10 Actualizat: 11 Dec. 2013, 16:37 Special
Sportivii africani din Constanța  și poveștile lor de dragoste cu românce

În sportul constănțean au evoluat, de-a lungul anilor, o pleiadă de jucători de culoare, africani ori din alte țări. În momentul de față, au rămas însă puțini, majoritatea fiind fotbaliști. Pentru câțiva dintre ei, Constanța a devenit a doua casă, locul unde s-au căsătorit, au avut copii și unde își duc traiul ca niște veritabili români.

Cel mai vechi sportiv de culoare de pe litoral este fotbalistul Billy Bondot Bokamba (36 de ani), care se găsește în România de 18 ani. Billy s-a născut la Timișoara, din mamă româncă (tulceancă) și tată congolez, dar a plecat în Africa de mic. În străinătate, s-a apucat de fotbal, făcând junioratul la Olympique Marseille. La vârsta de 15 ani, juca la o echipă de primă ligă din Congo, Patronnaje. În 1995, a ajuns în România, la FC Farul, dar, după ce a fost instalat antrenor Ion Marin, Billy nu a rămas între „marinari”. S-a dus la Delta Tulcea, apoi a jucat la o altă echipă din județul vecin, pentru ca, după aventura tulceană, să se întoarcă la Constanța. În momentul de față, joacă la Voința Valu lui Traian, în Liga a IV-a, fiind și antrenorul echipei de juniori a clubului.

 În ligile inferioare de pe litoral a mai evoluat la Aurora 23 August, CFR Constanța și Unirea Topraisar. La Constanța, Billy și-a definitivat studiile liceale (ultimul an l-a făcut la „Traian”), dar și-a găsit și sufletul pereche. Cea care i-a furat inima a fost frumoasa Elena. Cei doi s-au cunoscut în timpul studenției (amândoi urmau, la „Ovidius”, Facultatea de Tranzacții Internaționale, în ani diferiți însă), s-au căsătorit și au împreună un băiețel de cinci ani și opt luni, Eric. Billy deține dublă cetățenie, română și congoleză, și ne vorbește limba la perfecție. Fiul său îi moștenește talentul fotbalistic, iar din 2014 îl va da la fotbal. „La început, mă gândeam să-l duc în Franța (unde am un unchi), la clubul Nantes, însă e prea mic pentru o țară străină, așa că, probabil, va începe la Academia Hagi”, arată Billy, care joacă la Valu lui Traian din acest sezon, iar formația de juniori a preluat-o de vreo trei luni. „Juniorii i-am luat de pe ultimul loc, dar am părăsit această poziție. Avem și câteva jocuri în minus și vrem să ne și întărim”, spune antrenorul puștilor.

Mansur și Carmen, o pereche reușită

Un fotbalist de culoare, nigerianul de 22 de ani Mansur Abdurarazak, are în lot și FC Farul. Adus la clubul constănțean de Ion Marin și Mugurel Cornățeanu, în 2007, Mansi a crescut la Farul, evoluând și la Liga a II-a, după care a jucat la Delta Tulcea. Din acest sezon, după desființarea formației tulcene, a revenit la Constanța, unde este titularul postului de fundaș stânga. Mansur are și el o relație cu o constănțeancă, tânăra de 24 de ani Carmen Martin. Cei doi sunt nedespărțiți și se iubesc nespus. „Suntem împreună de peste doi ani. Carmen mă ajută foarte mult, e mereu lângă mine, fără ea nu aș fi reușit”, a spus Mansur. Carmen este o prezență obișnuită la meciurile Farului. Dacă fotbalistul african nu va pleca acasă în perioada următoare, cei doi vor face sărbătorilor de iarnă împreună. „Eu vreau să merg în Nigeria în acest sfârșit de an. Nu mi-am mai văzut familia de șase luni, însă totul depinde de banii pe care trebuie să-i primesc de la club”, a spus jucătorul. Mansur are la Constanța mai mulți prieteni africani. Cea mai strânsă amiciție a legat-o cu un conațional, Steven Cristopher (28 de ani), care este student la „Ovidius”, la Economie, dar, în timpul liber, joacă tenis, sport la care este foarte bun. Steven s-a căsătorit la Constanța, în urmă cu 13 luni, cu Elena, și vorbește foarte bine limba română.

Tripleta de la Unirea Topraisar

Fratele lui Billy Bokamba, Michoud Cayrol Bokamba (31 de ani), este și el fotbalist la Voința Valu lui Traian (atacant, ca și Billy), având o vechime de 16 ani în România. În sezonul trecut al Ligii a IV-a, echipa Unirea Topraisar avea o redutabilă tripletă de culoare, formată din Billy, Michoud Cayrol și Gustave Parfait Bruno Ripert Njoya (22 de ani), din care, la ora actuală, doar ultimul a rămas la Topraisar, dar și el este indisponibil, din pricina unei accidentări serioase (are afectate ligamentele de la genunchi). Mijlocaș coordonator, „Paf”, cum îi spun colegii, este camerunez, iar în țara sa a urmat școala de fotbal de la Douala, de unde s-a ridicat și celebrul Samuel Eto”o, actualmente la Chelsea. La Douala, Paf a învățat fotbal alături de doi jucători celebri acum, Nicolas N”Koulou (Olympique Marseille) și Stephane Mbia (Sevilla, unde este împrumutat de Queens Park Rangers). Tânărul din Camerun a ajuns la Constanța pentru studii universitare, la Petrochimie, iar dacă i s-a ivit prilejul, a jucat și fotbal. Înainte de Topraisar, a fost fotbalist la CS Peștera. Alt fotbalist african care a trecut pe la Farul, liberianul Ben Teekloh, are urmaș rezultat din relații cu românce. În vârstă de 30 de ani, Ben a jucat trei ani la Farul (între 2007 și 2010), iar rodul căsniciei cu o constănțeancă, Mihaela, este puștiul Michael, care ieri a împlinit patru ani și căruia îi place foarte mult fotbalul. 

 

 

Sursa: Ziua Constanța

Autor: Mihai Andries Publicat: 11 Dec. 2013, 14:10 Actualizat: 11 Dec. 2013, 16:37 Special
Pe aceeași temă