Severinenii bat Toba la Beirut!

Marius ANGHEL 09 Oct. 2013, 12:51 Special
Severinenii** bat Toba la Beirut!

În speranța că vor avea un parcurs cât mai lung în Liga Campionilor, arabii de la Al Safa Beirut l-au adus la echipă pe Vali Tița, cel care cucerise Cupa AFC, echivalentul Cupei UEFA, în Asia, cu Al Ittihad Aleppo, în 2010. Ajuns în vară la campioana Libanului, antrenorul severinean i-a adus la echipă pe jucătorul Georgian Tobă și pe masorul Sebastian Băltățeanu, cu care mai colaborase la defuncta  FC Drobeta. Ultimii doi au activat în primăvară la prim-divizionara, pe atunci, CS Turnu Severin, echipă desființată și ea între timp.

Cei trei severineni au  debutat cu dreptul la noua lor echipă, cu care au cucerit Super Cupa Libanului, scor 1-0 cu Shabab Al Sahel. Tobă s-a făcut remarcat și în campionat, marcând duminică în meciul cu Racing Beirut, câștigat cu 2-1. Fostul jucător de la FC Drobeta, UTA Arad, „U” Cluj, Unirea Urziceni, Delta Tulcea și CS Turnu Severin a marcat în minutul 36 pentru Al Safa Beirut.

„Avem 7 puncte după trei etape, iar Tobă e deja considerat cel mai bun jucător străin din campionatul intern. Chiar dacă fotbalul lor e inferior celui din Liga I, aici sunt contracte foarte bune și plătite la timp, nu ca în România. Media salariilor pentru jucători e cam 60.000 de dolari, iar un antrenor la o echipă de top câștigă dublu. Am preluat practic echipa campioană, trebuie să păstrăm titlul, dar vrem un parcurs cât mai bun în Liga Campionilor Asiei”, a spus Tița.

Tehnicianul de 47 de ani a afirmat că vrea să mai zăbovească prin fotbalul arab, dar admite că și-ar dori să prindă un contract în Europa. „În țară nu știu când mă voi întoarce. Nici nu m-a căutat nimeni. Deocamdată, mi-e foarte bine aici, printre arabi. Aici sunt apreciat și respectat. E adevărat că mi-aș dori că antrenez în Europa, dar e greu de ajuns. Poate anul viitor voi ajunge în Rusia. Deși e frig acolo, ar fi un pas important în carieră. Din țară nu m-a căutat nimeni, dar nici nu mă tentează momentan. Aș vrea totuși să mai antrenez o dată FC Drobeta. E tragic că Severinul nu mai are nicio echipă în primele trei ligi. Poate vor veni vremuri mai bune pentru fotbalul mehedințean”, a precizat Tița

Mai cunoscut în Asia, decât în România

În țară, Vali Tița nu a antrenat decât echipele locale Dierna Orșova, CS Termo Severin, Minerul Mehedinți și FC Drobeta, ultima în toamna anului 2009.

După ce clubul la care a debutat ca jucător s-a desființat, Tița a plecat în Siria, la Al Ittihad Aleppo, cu care a câștigat Cupa Asiei, în 2010. A antrenat și echipa națională a Siriei, în 2011, la Campionatul Asiei, după care a preluat Al Shorta Damasc, unde l-a pregătit, pentru o scurtă perioadă, și pe Dorel Stoica, fostul său elev de la Dierna Orșova. Războiul civil din Siria l-a determinat pe Tița să plece în Kuweit, la Al Naser Ardiyah. A urmat Al Sharjah, din Emiratele Arabe Unite, după care s-a dus în Iordania, la Al Faisaly Amman, cu care s-a calificat în sferturile Cupei Asiei AFC.

Ca jucător, fundașul Vali Tița a activat în România doar la AS Drobeta și Corvinul Hunedoara, iar în Maroc la Olimpique Casablanca și Mas Fes. În Nordul Africii, Tița  a fost adus de Ilie Balaci, căruia îi mai fusese elev și la echipa severineană, în sezonul 1989-1990.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Marius ANGHEL 09 Oct. 2013, 12:51 Special
Pe aceeași temă