Ședința de la FRF cu reprezentanții cluburilor din Liga 2 n-a stabilit nimic concret. Burleanu insistă pentru o serie și a dat termen de răzgândire echipelor. FCM Dorohoi vrea clemență

Marius ANGHEL 23 Jul. 2015, 05:44 Special

Programată miercuri, la Casa Fotbalului, întâlnirea dintre reprezentanții Federației Române de Fotbal, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu, cu împuterniciții tuturor echipelor înscrise să participe în noul sezon al Ligii 2, ediția 2015-2016, 27 la număr dintr-un total de 28, însă nu toți prezenți la București, a complicat și mai rău calculele în privința componenței seriilor și a loturilor, sistemului competițional și desfășurarea acestuia. Doar cedarea drepturilor TV către FRF nu a întâmpinat mari probleme, urmând ca, ulterior, cluburile să facă acest demers și în scris, iar federalii să înceapă, cât mai urgent, crearea caietului de sarcini pentru organizarea licitației.

Burleanu pune cluburile să-și reanalizeze posibilitățile financiare, oferindu-le șansa redistribuirii în Liga 3. Neprezentarea, abandonul sau excluderea duc în ultima ligă a județului de care aparțin

O primă complicație ivită miercuri la FRF pe care o voi expune în acest articol reprezintă nesiguranța componenței celor două serii ale noului campionat și după expirarea termenului limită de înscriere în Liga 2, datat pe 20 iulie. În ședința ce avea scop consultativ și chiar de stabilire preliminară, până în Comitetul Executiv al FRF de luni, 27 iulie, discuțiile au luat o turnură care nu fac bine viitorului fotbalului românesc, chiar dacă aici vorbim de nivelul eșalonul secund. La întâlnirea începută la ora 14:00 și încheiată după mai bine de trei ore, președintele FRF, Răzvan Burleanu, le-a adresat reprezentanților cluburilor prezenți la fața locului să se întoarcă în localitățile din care vin, să se consulte din nou cu finanțatorii, fie privați, fie politici, să se gândească bine și să stabilească apoi dacă au posibilitatea materială să înceapă și să termine noul campionat al Ligii a 2-a, altfel vor suporta consecințe drastice, de retrogradare în cea mai joasă ligă a județului de care aparțin. Perioada de meditare, în noile condiții, a fost indicată în urma consultațiilor din sală, aceasta urmând a se încheia peste fix o săptămână, pe 29 iulie.

„Până la data limită s-au înscris 27 de echipe în Liga a II-a care au fost repartizate în două, Seria I cu 13 echipe, Seria a II-a cu 14 echipe. Sistemul de joc este cel de până acum, play-off/play-out. În același timp, le-am transmis cluburilor, iar luni acest lucru va fi întărit și din punct de vedere regulamentar, că o echipă care începe competiția și se retrage ulterior, atunci ea va fi retrogradată în ultimul eșalon fotbalistic în județul respectiv. Acest lucru nu era cunoscut de cluburi, de aceea, până la 29 iulie, fiecare are dreptul să se gândească încă o dată dacă începe competiția sau nu. La 29 iulie putem să ajungem și la o singură serie, în care nu se va mai juca play-off/play-out, chiar din următorul sezon, în contextul în care mai mult de cinci echipe se retrag. Adică dacă ele conștientizează că au șanse mari să se retragă pe parcusul competiției. Și astfel, în loc să se ducă în Liga a V-a sau a VI-a, fac un pas înapoi și joacă în Liga a III-a. Până acum regulamentul era sancțiune cu retrogradare în eșalonul imediat inferior pentru retragere, dar de acum va fi unul mult mai dur pentru a nu afecta competiției”, a spus Burleanu, citat de Mediafax, la ieșirea din ședință.

„Răzvan Burleanu ne-a spus foarte clar că până miercurea viitoare, fiecare club să anunțe la FRF dacă are posibilități să evolueze în Liga a 2-a. Cine nu poate, are varianta de a juca în Liga a 3-a. În cazul în care o echipă se înscrie în campionat, dar pe parcursul sezonului se retrage, automat va fi retrogradată în Liga a 5-a. Dacă până miercuri vor fi șase echipe care vor anunța că preferă să joace direct în Liga a 3-a, atunci vom avea un campionat cu o singură serie, de 22 de echipe. În schimb, dacă toate echipele vor confirma participarea în Liga a 2-a, atunci vor fi două serii cu play-off și play-out. În play-off vor juca echipele care vor termina sezonul regulat pe locurile 1-6, iar în play-out echipele clasate pe locurile 7-12, iar locurile 13-14 vor retrograda direct. Echipele care vor termina play-out-ul pe locurile 10, 11, 12 vor retrograda, iar formațiile care vor termina pe locul 9 în cele două serii vor da un baraj. Astfel, în sezonul 2016-2017 vom avea un campionat cu o singură serie de 22 de echipe” au înțeles și declarat oficialii celor două echipe brașovene din competiție, FC Brașov și Unirea Tărlungeni, reporterului de la ziarul local Monitorul Expres.

FRF insistă pentru o singură serie din acest sezon

Astfel, chiar dacă termenul limită de înscriere era deja expirat de două zile, șeful federației a promis celor care se vor răzgândi că vor fi primiți în campionatul Ligii 3 (acolo unde sunt înscrise 74 de echipe), în caz contrar, de continuare în Liga 2 și pe parcurs de neprezentare, retragere sau excludere, împotriva acestora se vor aplica măsuri expreme, echivalente cu retrogradarea în ultimul campionat al județului de care aparțin. Despre aceste fapte pe care Burleanu le-a expus acum pentru prima dată în fața reprezentanților cluburilor cotizante la FRF, Liga2.ro a scris la începutul lunii iulie.

„Dl. Auraș Brașoveanu solicită cluburilor de Liga a 2-a să respecte competiția și competitorii și să se înscrie în Liga a 2-a, sezon competițional 2015-2016, doar în situația în care au convingerea că vor participa și vor termina sezonul competițional. Mai mult de atât, regulamentul este de partea celor care încă nu au certitudinea că pot finaliza sezonul competițional de Liga a 2-a, având posibilitatea să se înscrie în Liga a 3-a. În situația în care cluburile se înscriu și nu participă la competiție în sezonul 2015-2016 vor fi retrogradate în Liga a 5-a. Și în situația în care se vor retrage pe parcurs se va aplica aceeași sancțiune: retrogradarea în Liga a 5-a”, era scris în comunicatul emis de președintele Ligii Profesioniste de Fotbal pentru Liga 2 (LPF 2) și reprezentantul cluburilor din Liga a 2-a în Comitetul Executiv al FRF, Auraș Brașoveanu, pe adresa site-ului Liga2.ro.

Se dorește astfel micșorarea imediată a numărului echipelor care vor participa în noul sezon al Ligii 2, sperându-se ca acesta să ajungă la maximul 22. În acest caz, se va forma un campionat dintr-o singură serie cu sistem tur-retur, lucru pentru care Răzvan Burleanu militează de ce vreme. Altfel, dacă vor rămâne tot 27 de echipe (câte s-au înscris până la termenul limită), vor fi create două serii (prima de 13 echipe și a doua de 14), cu play-off și play-out.

FCM Dorohoi a depus cererea de înscriere după expirarea termenului limită și vrea clemență. Restul cluburilor sunt de acord

Totuși, în ședința de miercuri, unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga a 2-a în C.Ex. a adus la cunoștință că și singura echipă care nu se înscrisese în termenul limită, 20 iulie, pentru noul sezon din Liga 2, FCM Dorohoi, a trimis marți, pe 21 iulie, hârtie către FRF că vrea și are posibilitatea să participe în noul campionat al eșalonului secund. Și-a motivat întârzierea și așteaptă ca după ședința de luni a Comitetului Executiv să primească un răspuns. În cazul unui verdict favorabil, ar fi cea dea 28-a echipă acceptată în Liga 2 și astfel cele două serii nou-formate ar fi complete, cu câte 14 echipe fiecare. S-ar crea însă un precedent, însă oricum acesta n-ar conta, având în vedere că tocmai președintele FRF a propus ca termenul limită de răzgândire să fie până pe 29 iulie. Probabil, pentru ca acesta să fie legal, în Comitetul Executiv de luni urmând a se vota prelungirea termenului limită de înscriere de pe 20 până pe 29 iulie, suficient pentru ca cei care au luat o decizie de abandon sau redistribuire în Liga 3 să poată și comunica în scris acest lucru.

După încheierea ședinței, mai mulți reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 au comunicat între ei că nu au nimic împotrivă și sunt de acord ca FCM Dorohoi să fie acceptată, chiar dacă a depus cererea de înscriere cu întârziere. „Îi înțelegem de ce au tot amânat. Și noi ne-am regăsit într-o astfel de situație. Am înțeles că patronul lor, Victor Mihalachi, a fost plecat în străinătate în acest interval și nimeni de la club nu a putut face înscrierea, având în vedere că investitorul nu a comunicat dacă are fondurile necesare pentru ca echipa să continue în Liga 2, mai ales că s-a spus și că ar abandona proiectul pentru a merge în altă parte. Acum s-a întors și s-a hotărât să nu se retragă. Poate și pentru că nu s-a înțeles cu cei de la Suceava, acolo unde a purtat negocieri. Oricum, ar fi păcat să nu fie primiți. Și așa Seria I e incompletă, deci ar fi un bine făcut tuturor”, au fost cuvintele mai multor conducători.

Cel mai probabil, se va aștepta semnale din țară dacă cineva se va retrage și există speranțe ca numărul total al echipelor să ajungă la maxim 22, deci îndeplinirea dorinței lui Răzvan Burleanu. Altfel, există șansa ca și FCM Dorohoi să fie reprimită în Liga 2 pentru ca cele două serii să fie complete.

Cel mai sigur, în Comitetul Executiv de luni nu se va vota componența exactă a celor două serii

În consecință, în urma tuturor acestor discuții purtate în ședința de la Casa Fotbalului, cele enumerate mai sus, nu s-a luat nicio decizie concretă în privința noului sistem competițional și desfășurarea sa, nemaivorbind despre cele viitoare. Dacă nu se va putea schimba nimic după 29 iulie, adică formarea unei singure serii din maxim 22 de echipe, se dorește acest lucru din campionatul următor.

Deci, în Comitetul Executiv de luni, 27 iulie, sunt șanse extrem de mici să se voteze componența exactă a celor două serii pe care Răzvan Burleanu le-a trasat miercuri, în cazul în care vor rămâne în competiție aceleași cluburi și nimeni nu se va răzgândi.

Problemele întâmpinate de „FC Clinceni” o afectează și pe Chindia

În privința Academicii Argeș, club care și-a schimbat în această vară finanțatorul, conducerea, stafful, jucătorii și locația, solicitând aviz pozitiv federației pentru schimbarea formei juridice și acceptarea să participe în competiție cu noul nume, FC Clinceni, FRF va lua o decizie luni, în Comitetul Executiv. În cazul unui răspuns negativ, echipa va evolua tot cu denumirea de Academica Argeș Pitești, va fi repartizată în Seria a II-a și va fi nevoită să își joace meciurile de pe teren propriu la Pitești sau pe o rază de maxim 60 de kilometri. Deci e exclus ca echipa preluată de primăria Clinceni să joace în comuna de lângă București, astfel că intervine întrebarea: de ce ar mai da bani autoritățile locale din Clinceni pentru ca formația lor să joace în altă localitate? O întrebare la care reprezentanții federației ar trebui să se gândească, sau poate că lor le convine, deoarece astfel scapă încă de o echipă și au șanse mai mari să se ajungă la maxim 22, deci și la o singură serie în Liga 2.

După stabilirea acestei situații delicate, Chindia Târgoviște va afla dacă va fi repartizată în Seria I, unde se află în acest moment, sau va fi trimisă în Seria a II-a. Mai multe detalii despre acestă încurcătură am scris AICI.

Sezonul 2015-2016 a Ligii a 2-a va începe la 29 august.

Iată cum vor arăta cele două serii ale ediției 2015-2016 a Ligii a 2-a, pe criteriu geografic și de fairplay, conform actelor depuse de cluburi în acest moment la FRF:

Seria I:

– ACS Berceni
– ACS Bucovina Pojorâta*
– ACS Dacia Unirea Brăila
– ACS Rapid CFR Suceava
– AFC Chindia Târgoviște*
– AFC Dunărea 2005 Călărași*
– AS SC Bacău
– CS Balotești

– CS FCM Dorohoi***
– FC Gloria Buzău
– FC Oțelul SA**
– SC FC Ceahlăul**
– SC FC Farul Constanța
– SC FC Rapid**

Seria a II-a:

– ACS FC Academica Argeș
– ACS FCM Baia Mare*
– ACS Șoimii Pâncota
– ACS UTA Bătrâna Doamnă*
– ACSM Râmnicu Vâlcea
– CS FC Bihor Oradea
– CS FC Caransebeș 1913
– CS FC Olimpia 2010 Satu Mare
– CS Gaz Metan Mediaș**
– CS Metalul Reșița SA
– CS Mioveni
– SC FC Brașov**
– SC Universitatea Cluj SA**
– Unirea Tărlungeni

– echipele sunt aranjate alfabetic.
*echipe promovate din Liga a 3-a.
**echipe retrogradate din Liga 1.
***echipă care s-a înscris după termenul limită și a cărei situație se discută în Comitetul Executiv al FRF de pe 27 iulie, dacă va fi sau nu acceptată în noul sezon de Liga 2.
– situația cluburilor Academica Argeș (automat și a Chindiei, însă în privința seriei în care va juca) și CF Brăila, de solicitare de schimbare a formei juridice, urmând ca, în situația în care vor primi aviz pozitiv, să participe în competiții sub denumirile de FC Clinceni, respectiv Dacia Unirea Brăila. Avizul pozitiv va duce Clinceniul în Seria I, iar pe Chindia în Seria a II-a.

Rămâi pe Liga2.ro pentru a afla și alte subiecte discutate în sedința de miercuri dintre reprezentanții FRF și conducătorii echipelor din Liga 2.

Articol și foto de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 23 Jul. 2015, 05:44 Special
Pe aceeași temă