Se obține mai ușor licența de antrenor la Chișinău? Un român, Dănuț Oprea, ajuns șeful Școlii Federale de Antrenori din Moldova e tranșant: ”Categoric, nu!” Mihai Iosif, Robert Ilyeș și Romeo Surdu, printre cursanții actuali

Adi MARICA 01 Sep. 2021, 13:38 Special
Se obține mai ușor licența de antrenor la Chișinău? Un român, Dănuț Oprea, ajuns șeful Școlii Federale de Antrenori din Moldova e tranșant: ”Categoric, nu!” Mihai Iosif, Robert Ilyeș și Romeo Surdu, printre cursanții actuali

În ultimii ani, tot mai mulți fotbaliști români aleg să-și ia licențele de antrenori de la Școala Federală de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal.

Doar în ultimii ani, Dan Alexa (Licența PRO), Ianis Zicu și Marius Croitoru (Licența A) au făcut naveta la Chișinău pentru a obține diplomele de antrenor.

Dănuț Oprea spune dacă e mai ușor de obținut licența de antrenor în Moldova: ”Este o percepție total greșită”

Este mai ușor să obții licența de antrenor la Chișinău? Gălățeanul Dănuț Oprea (48 de ani), ajuns șeful Școlii de Antrenori din cadrul FMF, dezminte categoric zvonurile.

”Categoric, nu! Este o percepție total greșită. Nu este ușor, cursurile sunt structurate conform ultimelor norme de la UEFA. Vreau să vă spun că Școala Federală de Antrenori din cadrul FMF are acreditare de la UEFA și asta după un proces intens de reevaluare. În acest moment, Școala Federală de antrenori din cadrul FMF este acreditată de UEFA pentru următorii trei ani. Suntem monitorizați permanent și lucrăm după Convenția antrenorilor UEFA. Anul trecut am reușit să acredităm cursurile și la Asociația Națională Cultură, Educație și Cercetare a Republicii Moldova (ANACEC). Știu că au fost multe discuții în România, dar nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Normal ar fi ca Școala Federală de Antrenori a FMF să primească respectul cuvenit. S-a tot vorbit că noi acceptăm cursanți fără diploma de Bacalaureat. În Republica Moldova, în anii trecuți, după 11 clase se intra direct la facultate fără diplomă de Bacalaureat. Acum, eu nu puteam să le interzic oamenilor să participe la cursuri pentru că nu aveau Bacalaureatul. În același timp, fiecare Asociație afiliată UEFA, conform noii Convenții a antrenorilor, semnată în 2020, are dreptul să facă anumite derogări, asta și în funcție de performanțele obținute de sportivi de a lungul carierei”, explică Dănuț Oprea, fost atacant la Oțelul Galați, Dunărea Galați, Gyor ETO (Ungaria), CF Brăila, Farul Constanța, FC Onești sau Berliner FC Dynamo (Germania).

”Este o percepție total greșită. Normal ar fi ca Școala Federală de Antrenori a FMF să primească respectul cuvenit”
Dănuț Oprea, românul ajuns șef al Școlii Federale de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal

Mihai Iosif, Robert Ilyeș și Romeo Surdu, cursanți acum la Chișinău

Șeful Școlii de Antrenori de peste Prut îi are ca și cursanți pentru Licența A pe Robert Ilyeș, antrenor secund la Sepsi OSK, Romeo Surdu, antrenor secund la FC Brașov, sau Mihai Iosif, antrenorul Rapidului.

”Acum, UEFA ne permite să primim la cursurile Școlii de Antrenori mai mai mulți cursanți din afara țării. Înainte aveam dreptul să primim la cursuri 10 la sută din afara țării, acum putem accepta cam 50 la sută dintre cursanți să vină din afară cu condiția să îndeplinească anumite criterii și să știe limba de predare, română sau rusă. De la venirea mea am modificat regulamentul și am introdus examen de admitere. Noi nu suntem o școală care să creeze roboți. Ultima generație a noastră de Licența PRO a fost acum doi ani. Să sperăm ca anul viitor sau la începutul lui 2023 vom avea din nou cursanți pentru Licența PRO. Anul acesta am început cursurile pentru obținerea Licenței B și UEFA A.

La Licența A, jumătate dintre cursanți sunt români, printre aceștia, Robert Ilyeș, Romeo Surdu și Mihai Iosif. Sunt băieți muncitori, sunt serioși și eu spun că sunt antrenori de perspectivă. Prezența la cursuri este obligatorie la toate modulele. Fără excepție. Eu zic că un avantaj al nostru este că am implementat mai repede instituția tutorelui. Acum avem 24 de tutori care monitorizează activitatea studenților. De asta sunt și eu acum la Brașov, pentru monitorizarea lui Romeo Surdu la antrenamente și jocuri la FC Brașov, la fel cu și cu Robert Ilyeș la Sepsi OSK”, spune șeful Școlii Federale de Antrenori de la Chișinău.

Dănuț Oprea spune că relația cu Școala Federală de Antrenori a FRF este una ”corectă”: ”Relația cu Școala de Antrenori din România este una normală, corectă, de respect reciproc. Nu am avut probleme până acum.”

”Sunt provocări din care ai doar de câștigat”

Dănuț Oprea este implicat de ani buni în fotbalul de peste Prut. Dacă în România nu a avut un culoar favorabil ca antrenor, Oprea s-a adaptat lejer în fotbalul din Republica Moldova. A început ca selecționer al naționalei U19, apoi la echipa de tineret, iar de doi ani de zile este șeful Școlii de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal.

”Eu am obținut Licența PRO în 2009, într-o generație din care au mai făcut parte Șumudică, Ciobotariu, Nae Ungureanu, Pustai, Teja, Tâbărcă, Viorel Tănase, Gabor sau Ionuț Badea. După plecarea de la FC Brașov am primit o ofertă de a antrena echipa națională U19 a Moldovei. În paralel am început să lucrez și la un proiect fotbalistic la FC Veris Chișinău. Am reușit să promovez echipa în prima ligă și am jucat în acel sezon finala Cupei Moldovei cu FC Tiraspol. Din păcate, am pierdut finala la penalty-uri, după ce am condus cu 2-1 până în minutul 118! Am fost egalați și apoi am pierdut finala la penalty-uri. Această experiență m-a ajutat mult și apoi am început să lucrez, din nou, în cadrul Federației Moldovenești de Fotbal și timp de 3 ani am fost selecționerul echipe naționale de tineret, dar și lector la Școala Federală de antrenori. În noiembrie 2019 am fost numit director al Școlii Federale de antrenori din cadrul Federației. Probabil că așa a fost destinul meu, să mă dezvolt în ală parte. Sunt provocări din care ai doar de câștigat”, și-a explicat Oprea experiența în Republica Moldovan.

”Au fost discuții cu cei de la Oțelul să revin ca antrenor, dar niciodată nu s-au concretizat. Așa a fost să fie. Oțelul rămâne echipa mea de suflet. Sper din tot sufletul ca echipa să revină în cel mai scurt timp în Liga 1”
Dănuț Oprea, fost atacant la Oțelul

”Isăilă a devenit un antrenor foarte bun”

Fost director tehnic la FC Brașov într-o perioadă cu multe frământări, Dănuț Oprea nu este surprins de ascensiunea lui Daniel Isăilă (49 de ani), acum antrenor la Bani Yas, în Emiratele Arabe Unite, din vara lui 2020..

”Îmi amintesc cu plăcerea perioada când am fost la Brașov și am colaborat cu Daniel Isăilă pe banca tehnică a celor la FC Brașov. Nu sunt surprins de ascensiunea lui Isă în antrenorat. Dani este om deosebit, era extrem de preocupat de această meserie și drept dovadă a devenit un antrenor foarte bun”, a spus Oprea.

”La nivel de infrastructură, România este înaintea Moldovei, pentru că s-au construit multe stadioane. În Moldova sunt pași mai mici, dar siguri. Lumea de aici este preocupată pentru dezvoltare, iar echipa managerială a Federației a reușit să implementeze numeroase proiecte de dezvoltare în toată țara. Pe plan sportiv, echipele de club din România nu au mai avut rezultatele scontate în Europa, dar eu spun că a fost un concurs de împrejurări nefavorabil. Vreau să cred că a fost un simplu accident ce s-a întâmplat în această vară. În Moldova, Șerif Tiraspol, este o echipă potentă financiar, au o strategie bună, au reușit să transfere jucători de mare valoare și iată că au ajuns la masa bogaților”
Dănuț Oprea, șeful Școlii de Antrenori a FMF

Adi MARICA 01 Sep. 2021, 13:38 Special
Pe aceeași temă