Cornel Irina (45 de ani), fostul fundaș de ”fier” al Jiului Petroșani, trecut în cariera sa și pe la Unirea Alba Iulia, Corvinul Hunedoara, Minerul Lupeni, Retezatul Hațeg sau Minerul Uricani, pune punctul pe ”i” și vorbește despre realitatea din fotbalul de azi.
”Nu poți să faci nimic, arbitrajul din ziua de azi este mai dur. Nu poți să vorbești cu un arbitru că imediat îți dă galben. Pe timpul meu comunicau arbitrii cu noi, erau mai indulgenți, jocul era mai la minge. Jucătorii de azi mai mult se tăvălesc pe jos. Are dreptate Hagi când se ia de ei și le spune de la obraz. Arbitrii influențează mult jocul. Îmi plăceau pe vremea mea o grămadă de arbitri, Anghelina, Chivulete, Aron Huzu. Lăsau jocul mai bărbătește. Eu eram căpitan și mereu comunicam cu arbitrii”, povestește Irina, originar din Petroșani.
Cornel Irina a fost unul dintre cei mai superstițioși jucători ai Jiului. O recunoaște și cel poreclit ”Bombardierul”.
”Aveam tot felul de superstiții. Intram cu dreptul pe teren, îmi făceam cruce, îmi luam lenjeria intimă pe dos. Am fost foarte superstițios. Purtam ceva norocos la gât și la mână, mătănii”, spune Irina.
Fostul fundaș spune că dintre antrenorii pe care i-a avut, Ioan Sdrobiș era cel mai suspicios, iar Gabi Stan era cel mai dur.
”Sdrobiș era tot timpul suspicios. Dacă aveai o zi mai slabă te găsea imediat vinovat, te bănuia de ceva. În schimb, cel mai dur antrenor a fost Gabi Stan. Era dur și la antrenamente. Era mare bai dacă nu făceai ce spunea el, nu mai prindeai pe bancă. Eram ca la armată. Atunci fotbalul nu se făcea cu frumosul, nu aveai cum să duci fotbalul mai departe. L-am prins și pe Miron Cozma conducător, nu era chiar așa de rău cum spun unii. Era bine când jucăm pe câte o primă de 2000 de euro. Noi tot timpul aveam câte o primă, pentru că Jiul lupta fie la primele locuri, fie pentru salvarea de la retrogradare. Când mergeam în afara Văii ne strigau șobolanii, dar nu ne lăsăm intimidați, la fel cum nici Miron Cozma nu se lăsa intimidat când mii de oameni scandau pe stadionul Giulesti împotriva lui”, povestește Cornel Irina.
100.000 de dolari și o mașină a pierdut Cornel Irina prin refuzul categoric al Jiului, atunci când jucătorul a fost dorit de Steaua.
”Altfel s-ar fi scris destinul meu dacă aș fi fost lăsat să plec”, a destăinuit Cornel Irina.
Cornel Irina este unul dintre jucătorii care au fost apreciați de către galeria Jiului. Un exemplu de onestitate și modestie, cel poreclit ”Bombardierul” a slujit cu devotament culorile alb-negru ale clubului din Petroșani. A evoluat pe postul de fundaș, iar la un moment dat devenise fundașul golgheter. I-a avut ca antrenori pe Romulus Leca, Relu Buză, Adrian Coșereanu, Grecu, trecând pe la toate categoriile de copii, juniori și cadeți de la Jiul.
Pentru Jiul a debutat în Liga 1 într-un meci cu FC Brașov. ”În anul 1999 m-a vrut Steaua, dar conducerea de atunci a clubului nu mi-a dat drumul. Se oferise pe mine suma de 100.000 de dolari și o mașină. Am continuat la Jiul, iar apoi pe fir a intrat Dinamo. M-a luat direct de acasă în armată. M-am pregătit trei luni cu ei. Și cu Steaua am făcut o pregătire scurtă. Eu cred că altfel s-ar fi scris destinul meu dacă aș fi fost lăsat să plec la cele mai galonate echipe ale momentului. Dar nu regret nici faptul că am rămas la Jiul, unde timp de șase ani am purtat banderola de căpitan al echipei. M-am retras la vârsta de 34 de ani din fotbal, iar mai apoi am continuat să joc de plăcere în Liga a IV-a la Uricani. Am mai trecut și pe la echipe precum Alba Iulia, Galați, dar marea mea dragoste a fost Jiul”, spune Irina.
Retragerea lui Cornel Irina din fotbal a fost una dezamăgitoare pentru fostul fotbalist. O spune chiar el. Juca la Minerul Lupeni, iar în urma unui conflict cu cei din conducere a fost acuzat de un blat.
”Toată lumea știe cât de corect am fost eu în fotbal. Mi-am făcut treaba cu capul sus oriunde am jucat. Și da, acel episod m-a marcat și mi-au rămas în suflet acuzațiile. Nu pot uita niciodată așa ceva. Mi-au stricat reputația. M-a durut. Dar, în timp, am trecut peste, dar fără să uit. Toți vorbeau de blat și despre meciul dintre Jiul și U Cluj, scor 0-0, când am ratat promovarea în prima ligă în detrimentul celor de la CFR Cluj. Eu unul am jucat pe bune, nu am știut de așa ceva. Clujul a jucat bine, până la urmă avea o primă mare de la CFR”, spune Irina.
Irina recunoaște că a făcut bani frumoși din fotbal, dar a și muncit. Nu a păcălit fotbalul.
”Am câștigat bani frumoși în fotbal, dar am și muncit. Am bifat 30 de meciuri în Liga1 și peste 500 de meciuri în liga a doua. A fost frumos. Până la urmă cu asta rămânem, cu amintirile. Din primii mei bani câștigați la fotbal mi-am luat o pereche de ghete”, spune fostul fundaș.
Irina recunoaște că fotbalul de azi nu mai seamănă nici pe departe cu cel de altă dată.
”Naționala României era mereu în grafic. Azi suntem mici, nu mai însemnăm nimic în fotbal. Ne chinuim”, a mai adăugat Cornel Irina, în prezent antrenor la Școala Pro Fotbal. ”Sunt îngrijorat și de faptul că nu mai vin copiii la fotbal. Mulți preferă statul la calculator decât să vină la o mișcare. Rolul părinților și al antrenorilor este unul decisiv în acest context”, a concluzionat fostul jiulist.
https://liga2.prosport.ro/liga-3/drama-unui-fotbalist-de-la-jiul-petrosani-cere-ajutor-pentru-fetita-sa-intr-o-lupta-contra-cronometru-pentru-a-i-da-o-sansa-la-viata-19215655
https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-steaua-cea-mai-clara-victorie-in-amicale-a-marcat-de-cinci-ori-numai-in-prima-repriza-a-partidei-cu-csm-jiul-petrosani-dar-nu-a-scapat-nici-de-aceasta-data-fara-gol-primit-19218323