Reacția AFAN față de cei implicați în campania „Respect Reșița”. Ce spun despre cluburile din Liga 1 care nu și-au arătat susținerea pentru fotbaliștii de la Metalul

Marius ANGHEL 25 Nov. 2015, 18:06 Special
Reacția AFAN față de cei implicați în campania

Fotbaliștii echipei Metalul Reșița au îndrăznit sâmbăta trecută să își spună păsul și au protestat la meciul din etapa a 14-a a Ligii 2, în deplasarea de la Olimpia Satu Mare, prin a nu juca. Reșițenii au intrat pe teren cu un banner pe care scria „Fotbaliști 2015 = Sclavi”, iar după trei minute arbitrul a fluierat finalul partidei, astfel că gazdele au câștigat la „masa verde”. Acțiunea jucătorilor de la Metalul nu a fost încurajată de nimeni din cadrul clubului reșițean, ci doar de Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN).

Gestul jucătorilor de la Metalul prin care voiau să atragă atenția că nu mai pot continua în astfel de situații deficile, în care nu-și primesc banii de luni bune și nu au condiții decente de pregătire, a atras o serie de reacții pozitive din partea conducătorilor și a altor fotbaliști români. În semn de solidaritate și de respect, mai multe cluburi din Liga 1 și a 2-a au preluat inițiativa celor de la Metalul Reșița și au ieșit pe teren cu un banner cu mesajul „Respect Reșița”. Echipe precum Dinamo, ASA Târgu Mureș, FC Brașov, Ceahlăul, Gloria Buzău, CSMS Iași și Oțelul și-au arătat sprijinul față de formația „rosso-neră”.

După aceste evenimente, Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România a emis un comunicat de presă, în care a mulțumit tuturor participanților la această campanie „Respect Reșita”.

„AFAN le mulțumește tuturor fotbaliștilor implicați în campania „Respect Reșita”, care în etapa desfășurată în weekend-ul trecut au ieșit pe teren afișând un banner cu mesajul menționat, atât la Liga II, cât și la Liga I. În Liga II, din cele 27 de echipe participante în cele 2 serii, doar 2 echipe nu au participat la această campanie: AFC Dunarea Călărași si AFC Chindia Târgoviște. Felicităm jucătorii de la echipele de Liga I (CSMS Iași, FC Dinamo, ASA Târgu Mureș) care și-au exprimat solidaritatea față de colegii lor de la Metalul Reșița și au dovedit faptul că poate să îți pese chiar dacă tu nu ești într-o situație similară.

De asemenea, ne bucură inițiativa jucătorilor de la CS Balotești, care, având în vedere că nu au avut meci în etapa desfășurată sâmbătă, ne-au contactat și au solicitat un banner pentru a-l afișa la meciul din etapa intermediară care are loc astăzi.

Suntem dezamăgiți de faptul că în rândul multor conducători de club, mai ales la Liga I, noțiunea de democrație și dreptul la liberă exprimare garantat prin constituție nu sunt percepute în mod corect, iar jucătorilor nu li se permite să iși susțină colegii aflați în situații dificile, pe principiul „la noi nu sunt probleme, nu ne interesează”.

Protestul fotbaliștilor de la Metalul Reșita, precum și acțiunile de solidaritate ale colegilor lor din Liga I și a II-a nu au rămas fără rezultat. În urmă demersului sindicatului fotbaliștilor, în sedința Comitetului Executiv din 24 noiembrie 2015, a fost luată în discuție și situația contractuală a fotbaliștilor din Liga a II-a. S-a stabilit ca în perioada 14 – 16 decembrie 2015 vor avea loc întâlniri ale conducerii FRF și AFAN cu reprezentanții cluburilor de Liga a II-a,  pentru stabilirea unor măsuri atât pe termen scurt, pentru plata de către cluburi a restanțelor financiare către jucători, cât și pe termen lung, prin introducerea sistemului de licențiere la Liga a II-a și a monitorizării cluburilor în privința plății salariilor jucătorilor.”, se arăta în comunicatul oficial

Cei de la AFAN au dorit să sublinieze dezamăgirea  față de faptul că în rândul multor conducători, în special din Liga 1, noțiunea de democrație și dreptul la libera exprimare garantat prin constituție nu sunt percepute în mod corect, iar jucătorilor nu li se permite să își susțină colegii aflați în situații dificile, pe principiul „la noi nu sunt probleme, nu ne interesează”.


Articol scris de Andrei PAL
Foto: Marian CĂ‚RĂ‚VAN

Marius ANGHEL 25 Nov. 2015, 18:06 Special
Pe aceeași temă