Românii, mai catolici decât Papa cu fotbalul! Legea lui Mitică, varianta pandemică | OPINIE

Cosmin STAICU 30 May. 2020, 12:21 Opinii
Românii, mai catolici decât Papa cu fotbalul! Legea lui Mitică, varianta pandemică | OPINIE

După trei luni de pauză, fotbalul din România pare că a primit verde, dar mai degrabă este pe galben. Condiţiile de reluare sunt aproape aberante, nicio altă activitate nu are atâtea restricţii. Poţi merge la terase, la plajă, la concerte, iar fotbaliştii sunt sechestraţi în cantonamente, iar fanii sunt interzişi pe arene.

Preşedintele Iohannis nu pare să fi avut vreodată interes pentru fotbal, dar măcar poate fi consiliat în acest sens. Acum ar trebui să fie vizibil ministrul sportului, în chiloţi sau în bermude, nu mai contează, dar să înlesnească repornirea fotbalului, în condiţii acceptabile, nu ca la puşcărie, şi chiar redeschiderea arenelor.

Măsura ca o echipă să fie exclusă dacă un component al ei este testat pozitiv este neverosimilă, e de domeniul SF. Deja ne imaginăm scenarii cu infectări provocate unor grupări de către rivalele la titlu sau de fani ai acestora. La noi nu se ştie dacă poate începe campionatul nici pe 15 iunie, deşi alte ţări cu situaţie pandemică asemănătoare au demarat deja fotbalul.

La noi sunt interzişi spectatorii, deşi sunt permise adunări publice cu 500 de persoane, în timp ce destule ţări permit asistenţa la meciuri, cu măsurile de rigoare.

Legea lui Mitică, varianta pandemică, se aplică. Ori poate guvernanţii s-ar teme că ar încalc legea lui Mitică, fiindcă legea 4/2008 interzice acoperirea figurii în arenă, iar măştile ar fi totuşi necesare la astfel de evenimente, unde se scandează, se comunică permanent. Cu măsurile de precauţie impuse, este aberant să nu permiţi accesul fanilor în arene, mai ales că sunt destule care permit distanţarea fizică.

În afara câtorva ţări care au închis sezonul fotbalistic şi a celor care au stagiuni primăvară-toamnă, numai Spania şi Italia vor începe mai târziu decât se preconizează în România restartul.

În Germania fotbalul a fost reluat de trei săptămâni, pentru început fără spectatori. Foto: FC Bayern München

Situaţia fotbalului în alte ţări europene:

Sârbii încep din acest week-end şi numai în prima etapă nu vor avea public, apoi unica restricţie este ca fanii să stea la 1 metru distranţă.

În Ungaria s-au jucat deja meciuri de Cupă şi se reia acum şi campionatul, iar spectatorii sunt lăsaţi pe stadion. Vor putea sta pe un rând păstrând un spaţiu de trei locuri libere, iar între două rânduri cu spectatori trebuie să fie, obligatoriu, un rând liber.

Grecii vor să dea restart pe 6 iunie, iar 20 la sută din tribune vor fi populate.

În Rusia începe fotbalul şi pot asista spectatori, la 10 procente din capacitatea arenelor.

Suedia reia campionatul pe 14 iunie şi meciurile se vor disputa cu spectatori, în această ţară măsurile de prevenţie fiind minime pe toată perioada pandemiei.

Polonia – S-au jucat deja meciuri din Cupă, iar în acest week-end se reia şi campionatul. Preşedintele federaţiei, Boniek, s-a adresat primului ministru pentru ca la început să fie maxim o mie de fani, apoi 20 la sută din capacitatea arenelor, care în Polonia sunt ultramoderne.

Armenia – campionatul a început de pe 23 mai.

Bulgaria – se reia pe 5 iunie, fără spectatori.

Belarus – Fotbalul nu s-a oprit deloc şi nu au fost probleme.

În Belarus, fotbalul nu s-a oprit deloc. În acest timp, Bate Borisov a câștigat și un trofeu: Cupa Belarusului, după ce a învins-o pe Dinamo Brest cu 1-0 în prelungiri. Foto: FC BATE Barysaŭ

Cehia – Campionatul s-a reluat deja, s-au jucat 2 etape, fără spectatori.

Croaţia – în acest week-end reîncepe, cu Cupa, iar săptămâna viitoare începe şi campionatul.

Danemarca – Campionatul a început de săptămâna aceasta.

Elveţia – reîncepe fotbalul pe 8 iunie.

Estonia – Campionatul a început pe 18 mai

Feroe – campionatul s-a reluat pe 9 mai

Finlanda – Se joacă primăvară-toamnă, se începe pe 1 iulie, cu maxim 400 de fani în tribune.

Germania – Primul campionat puternic care s-a reluat, de pe 16 mai, s-au disputat deja 3 etape, fără public.

În Germania, fotbalul a fost reluat din 16 mai, pentru început fără spectatori în tribune. Foto: FC Bayern München

Anglia – S-a anunţat data de 17 iunie pentru primele meciuri, fără spectatori.

Portugalia – campionatul începe în acest week-end.

Israel – Începe campionatul în acst week-end.

Islanda – În ţara adversarei României din play-off-ul pentru Euro, pe 5 iunie se reia fotbalul, cu meciurile din Cupă, urmează pe 7 iunie Supercupa, iar de pe 13 începe şi campionatul.

Norvegia – campionatul se joacă în sistem primăvară-toamnă şi începe pe 16 iunie.

Turcia – O ţară care a întrerupt târziu sezonul faţă de celelalte şi care a avut probleme cu pandemia va relua campionatul pe 12 iunie.

Ucraina – reîncepe campionatul în acest week-end.

Spania – se reia pe 12 iunie, fără public.

Olanda, Scoţia, Luxemburg, Ţara Galilor, Cipru, Franţa şi Belgia au închis sezonul.

Play-off-ul Ligii a 2-a din România ar trebui să înceapă la data de 4 iulie, iar cele trei baraje din Liga 3 pentru promovarea în Liga 2 ar putea avea loc la începutul lunii august.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/competitiile-sportive-in-romania-se-pot-relua-incepand-cu-1-iunie-masura-bizara-anuntata-de-presedintele-klaus-iohannis-meciurile-de-fotbal-se-joaca-fara-spectatori-spectacolele-in-aer-liber-au-voi-19133916

https://liga2.prosport.ro/seria-1/comitetul-executiv-al-frf-a-aprobat-toate-deciziile-anuntate-pana-acum-privind-modalitate-de-incheiere-a-campionatelor-liga-2-si-3-au-fost-anuntate-si-primele-reguli-pentru-play-off-ul-ligii-2-19133827

https://liga2.prosport.ro/seria-1/echipele-au-liber-din-partea-frf-sa-incalce-protocolul-medical-reactia-lui-razvan-burleanu-dupa-ce-rapid-nu-a-respectat-conditiile-de-pregatire-iar-adversarele-din-play-off-au-facut-plangeri-19133922

https://liga2.prosport.ro/seria-1/jucatorii-obligati-sa-stea-in-cantonamente-pana-la-terminarea-sezonului-razvan-burleanu-in-8-iunie-am-stabilit-o-noua-intalnire-pentru-a-analiza-evolutia-pandemiei-la-nivel-national-19133943

https://liga2.prosport.ro/seria-1/baraj-pentru-liga-1-intr-o-singura-mansa-razvan-burleanu-spune-care-sunt-concluziile-discutiilor-purtate-pana-acum-echipele-din-liga-2-au-iesit-pana-acum-de-fiecare-data-invinse-19133941

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-herea-incurajeaza-jucatorii-care-protesteaza-din-cantonament-numai-asa-vor-reusi-sa-faca-ceva-rapid-ramane-marea-sa-iubire-si-clubul-la-care-inca-viseaza-sa-isi-incheie-cari-19134025

Cosmin STAICU 30 May. 2020, 12:21 Opinii
Pe aceeași temă