Zile decisive pentru reluarea competițiilor sportive sau prelungirea pauzei. Președintele României a anunțat în ce condiții s-ar putea da startul: ”Dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”

Răzvan STÎNGĂ 29 Apr. 2020, 11:58 Liga 2
Zile decisive pentru reluarea competițiilor sportive sau prelungirea pauzei. Președintele României a anunțat în ce condiții s-ar putea da startul: ”Dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”

Klaus Iohannis, președintele României, a susținut o conferință de presă marți, în cadrul căreia a vorbit despre relaxarea măsurilor după data de 15 mai, când va expira starea de urgență. În același timp, a vorbit și despre reluarea competițiilor sportive și condițiile în care s-ar putea face acest lucru. Din câte a lăsat de înțeles, deocamdată nu s-a luat vreo decizie clară în această privință, dar un lucru este aproape sigur: dacă răspunsul va fi afirmativ, evenimentele de acest tip se vor desfășura fără spectatori.

Klaus Iohannis: ”Competiţiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Lucrurile nu vor intra, din păcate, în normalitate”

În funcție de modul în care va evolua pandemia de COVID-19 în România, în zilele rămase până pe 15 mai, se va lua o hotărâre cu privire la posibilitatea ca echipele să se antreneze după starea de urgență, iar la începutul lunii iunie să înceapă meciurile oficiale.

”Faptul că din 15 mai vor relaxa anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viaţa normală de dinainte de epidemie. Nu înseamnă o revenire bruscă la normalitate. În realitate, experţii spun că nu se ştie când vom ajunge acolo. Ne vom putea întâlni maximum câte trei, nu vom putea, o bună perioadă, să ieşim la restaurant sau la mall. Nu vom putea părăsi nici localitatea, decât cu un motiv serios.

La uşa instituţiilor va fi cineva care ne va măsura temepratura, să nu fim bolnavi. Competiţiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Lucrurile nu vor intra, din păcate, în normalitate”, a declarat președintele României în cadrul unei conferințe de presă, marți seară.

LPF cere ajutor financiar de la stat dacă pauza se prelungește 

Pe lângă argumentul sportiv (dorința de a închide competițiile din fotbalul românesc cu meciuri disputate), un altul care ar putea duce la reluarea evenimentelor este cel economic. Dacă pauza se prelungește, a declarat Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, statul trebuie acopere toate pierderile care apar din cauza acestei situații:

”Dacă statul va bloca reluarea Ligii 1 (n.r. – în aceeași categorie intră și celelalte campionate), procedând altfel decât o vor face alte ţări, sunt convins că se va gândi şi la compensarea pierderilor economice ale fotbalului şi va găsi soluţii. Altfel, consider că ne jucam cu cuvintele. Joaca asta e bună în zona de ficţiune, dar nu când poţi crea prejudicii majore unor actori privaţi. Rămân la părerea că nu vor proceda altfel decât o vor face alte ţări. Dacă în alte ţări se va juca, se va juca şi la noi. Vom deschide un dialog cu Ministerul Sănătăţii în perioada următoare pe tema asta (…)”.

FRF a anunțat, pe site-ul oficial, că a decis crearea unui Grup de Lucru pentru a identifica modificările și completările necesare pentru ROAF și RSTJF. Din acesta fac parte reprezentanți din cadrul FRF, LPF, AFAN, reprezentați ai echipelor din eșaloanele doi și trei, futsal și fotbal feminin din Comitetul Executiv FRF. Se are în vedere găsirea unor variante fezabile cu privire la modul în care s-ar putea relua campionatele.

Cele mai grele situații de gestionat sunt în ligile inferioare, unde mai sunt de jucat multe etape. În Liga 1, competiția se poate termina destul de ușor. Play-off-ul ar putea să se termine în termen de o lună, cu etape intermediare, iar play-out-ul poate să se prelungească, întrucât, după cum au spus cei de la LPF, presiunea nu este una mare în grupa pentru retrogradare. UEFA vrea să afle până spre sfârșitul lunii mai cum vor fi desemnate calificatele în cupele europene.

Liga 2 s-ar putea termina cu sistem play-off / play-out, care ar facilita terminarea sezonului într-un termen apropiat de cel anunțat la începutul sezonului. Aceeași e situația și în cazul Ligii 3.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cluburile-din-liga-2-au-pe-masa-doua-scenarii-de-continuare-a-competitiei-discutiile-dintre-frf-si-cei-18-reprezentanti-19130987

https://liga2.prosport.ro/seria-1/tineti-va-tare-nicolae-robu-anunta-un-alt-stadion-la-timisoara-mai-mic-facut-din-banii-primariei-cu-o-tehnologie-ce-permite-ridicarea-rapida-19130999

Răzvan STÎNGĂ 29 Apr. 2020, 11:58 Liga 2
Pe aceeași temă