Nu mai vor să fie sclavi! Mesajul fotbaliștilor de la Reșița după ce au refuzat să joace la Satu Mare: „Cu tăcerea nu se rezolvă nimic”. Patronul Metalului răspunde cu amenințări

Marius ANGHEL 15 Nov. 2015, 03:33 Special

Încurajați de gestul a zeci de mii de persoane care în ultima perioadă au ieșit în stradă în toate orașele din România pentru a protesta față de sistemul corupt și vicios în care trăim, jucătorii echipei Metalul Reșița au decis că e timpul să își riște meseria și să tragă un semnal de alarmă în privința modului în care sunt tratați. Nu numai ei, ci toți fotbaliștii din spațiul carpato-danubiano-pontic. „Mai nou, la noi în țară, dacă iese lumea în stradă se schimbă ceva. Cu tăcerea nu se rezolvă nimic”, sună declarația unuia dintre jucătorii echipei din Valea Domanului care sâmbătă, 14 noiembrie, a refuzat să joace în campionat, sătul să înghită vrăjeala patronului și, care, speră ca gestul său și al coechipierilor săi să nu fie singular, ci să fie copiat și de alți fotbaliști și, astfel, să producă o schimbare. „Am ajuns în 2015 să fim niște sclavi”, e o altă declarație sinceră ce s-a auzit la finalul celui mai scurt meci din istoria Ligii a II-a.

Sâmbătă, de la ora 11:00, Olimpia Satu Mare a primit vizita echipei Metalul Reșița în prima etapă, a 14-a, a returului sezonului regulat al campionatului Ligii a II-a, ediția 2015-2016. Meciul n-a mai avut loc, deoarece fotbaliștii formației oaspete au refuzat să joace.

„Acest mesaj va avea impact și se va auzi și în străinătate de el”

Sătui să fie neplătiți cu lunile și prinși la mijloc în conflictul dintre Cătălin Rufă și primarul Mihai Stepanescu, principalul acționar, respectiv conducătorul instuției ce deține de asemenea acțiuni la clubul de fotbal din orașul Reșița, jucătorii Metalului au hotărât să tragă un ultim semnal de alarmă. Au pătruns pe teren la Satu Mare cu un banner pe care scria „Fotbaliști 2015 = SCLAVI”, au ținut minutul de reculegere în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv, iar imediat după ce s-a dat lovitura de start s-au îndreptat către cercul de la mijlocul terenului, acolo unde au rămas nemișcați până când arbitrul Vladimir Andrei Nagy (Aiud) a fost nevoit să fluiere finalul partidei după doar trei minute de așteptare.

Gestul lor n-a fost încurajat de nimeni din cadrul clubului reșițean, ci doar de Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN). De asemenea, jucătorii Olimpiei și-au arătat susținerea față de colegii de la echipa adversă prin cordonul pe care l-au format atunci când aceștia au părăsit terenul. Și spectatorii prezenți în tribunele stadionului din Satu Mare au salutat cu aplauze curajul arătat de fotbaliștii Metalului. „Pentru fotbalul românesc”, „MURIM DE FOAME”, „Fotbalul românesc, în derivă! AJUTOR!!!”, „Nu este normal ca în fotbal să trăiești din banii părinților!!!”, „#RESPEKT”, „STOP AMATORISMULUI!!!” și „Opriți SCLAVIA!!!”, au fost doar câteva dintre mesajele inscripționate pe tricourile jucătorilor echipei reșițene la protestul de la meciul cu Olimpia Satu Mare. Motivația lor a fost aceea de a stopa neregulile din fotbal, nu doar de la echipa unde evoluează, ci și din toată țara. „Acest mesaj va avea impact și se va auzi și în străinătate de el”, a spus jucătorul Florin Anițoiu.

„Chestia asta ce am făcut-o noi astăzi, n-am făcut-o doar pentru noi, am făcut-o pentru toate echipele de Liga I, Liga a II-a”

Cum soarta meciului a fost hotărâtă rapid, Olimpia câștigând la „masa verde”, a urcat conferința de presă de după joc, acolo unde Metalul Reșița a avut doi reprezentanți. Jucătorii Marius Feher și Istvan Szabo au venit în fața jurnaliștilor pentru a face public motivul pentru care au ajuns la acest gest nemaiîntâlnit în fotbalul românesc.

„S-a ajuns la un moment în care în fotbal se pare că jucătorii sunt pe ultimul plan. E un business pentru unii, numai să facă bani și jucătorii sunt pe ultimul plan. Salarii neplătite, condiții foarte slabe de pregătire, de joc, de orice. Aici nu este vorba numai despre cazul echipei Metalul Reșița. Aici vorbim de toată Liga a II-a, vorbim de echipe de Liga I care până acum un an de zile dădeau salarii de zeci de mii de euro și acum nu au condiții, de echipe de Liga I, de Liga a II-a, de Liga a III-a. Nu există respectul față de jucători”, a spus Marius Feher, completat imediat de Istvan Szabo: „Și ar trebui mai multe echipe să vorbească, nu să înghită tot timpul. Și noi am ajuns la capătul răbdărilor. Chestia asta ce am făcut-o noi astăzi, n-am făcut-o doar pentru noi, am făcut-o pentru toate echipele de Liga I, Liga a II-a, unde sunt probleme și ei nu vorbesc. Poate la alții sunt probleme mult mai mari decât la noi, dar nu s-au trezit. Noi știm în mare situația”.

„Stăm, la 28 de ani, în vestiar și plângem. Știm că n-avem ce să punem pe masă”

Purtătorii de cuvânt ai fotbaliștilor de la Metalul Reșița au descris situația pe care trebuie să o îndure la club și au declarat că au rămas singuri, nimeni nefiind de partea lor, atât din cadrul conducerii echipei, cât și de la FRF. Aceștia nu vor să mai tacă, vor prin demersul lor să tragă un semnal de alarmă la nivel național și să li se alăture și alți jucători de la alte grupări sportive aflate în aceeași situație. Înainte de a face acest pas s-au consultat cu reprezentanții AFAN.

„Am luat legătura doar cu AFAN, să întrebăm ce putem face, legal, să luăm o măsură ca să ieșim și noi în față, să ne zicem și noi cuvântul, că deja e foarte mult. Nu vrem să continuăm doar noi, vrem să înceapă să vorbească toată lumea, toți care au probleme. Cu tăcerea nu se rezolvă nimic. Mai nou, la noi în țară, dacă iese lumea în stradă, se schimbă ceva. Nu avem susținerea nimănui din club. Tot ce s-a discutat acum a fost doar între jucători, de la primul până la ultimul. Ieri dimineață (n.r. – vineri) la antrenament am fost zece persoane. Au fost chemați șapte copii pe care nu-i cunosc după nume. Când am plecat spre Satu Mare, au urcat în autocar, fără să vină la antrenament, șapte copii. La Mioveni a fost ce-a fost la Mioveni. S-au adunat multe. La noi, în marele război dintre patron și domnul primar, noi am căzut la mijloc. Ieri ni s-a arătat că suntem singuri, că nu avem de partea noastră aproape pe nimeni. Suntem doar noi, jucătorii. Se pare că nu ne ajută nici de la echipă, și nici de la federație. Așa sunt făcute toate, împotriva jucătorilor. Am ajuns în 2015 să fim niște sclavi. Dacă se supără și spun că nu mai vor să plătească, bagă insolvența și, să zic că ai patru-cinci salarii restante, ți le pune la masa credală, și pe care s-ar putea să le iei în trei ani, în cât se face planul de insolvență. Până la urmă ai o familie, mergi acasă, acolo ce spui? Că e clubul în insolvență? Sunt jucători la noi în echipă de 27-28 de ani, care au avut o pensie privată și au trebuit să renunțe la ea, să-și retragă banii, au băgat, să zicem, o sumă de 100 de milioane și au primit numai 30 de milioane din banii ăia. Și au trebuit să renunțe la banii ăia pentru a avea bani cu ce să trăiască în prezent. Asta e adevărul în Românie”, a spus Feher, completat de Szabo: „Stăm, la 28 de ani, în vestiar și plângem. Știm că n-avem ce să punem pe masă. Sunt jucători cu zece luni, opt luni, cinci luni, trei luni restanțe financiare. Sunt jucători care stau acasă cu familia, cu copii. Alții stau la stadion”.

„Nu mai puteți? Nu mai țineți echipe dacă nu puteți să țineți, nu mai amăgiți jucătorii”

Marius Feher spune că situația delicată de la Metalul Reșița este întâlnită la majoritatea cluburilor din Liga 2. Acesta vrea ca patronii să nu mai vândă promisiuni dacă nu sunt în stare să țină o echipă și povestește unele cazuri de jucători care trăiesc doar din bani împrumutați.

„Cei care se ocupă de echipă ne spun mereu: «Nu sunt bani, nu sunt bani, dar așteptați și aveți încredere, aveți încredere că o să fie bine». Sunt aceleași povești. Fac pariu că dacă vorbiți cu oricine de aici, aceleași discuții sunt și la celelalte echipe: «Nu sunt bani deocamdată, așteptați că o să fie mai bine». Situația este grea și de aceea am zis să încercăm, poate schimbăm ceva. Nu suntem siguri, dar măcar încercăm. Nu neapărat pentru noi, dar poate pentru următorii care o să fie. AFAN-ul a spus că sută la sută este de partea noastră. Orice decizie luăm, ei ne vor ajuta. Au spus că trebuie făcut ceva. Să nu credeți că noi venim acum să spunem să iasă toate echipele, să nu mai joace. Nu. Vrem să se schimbe ceva. Vrem să apară că cineva vrea să schimbe ceva. Să vedem că vine și schimbă ceva în fotbalul ăsta. Nu mai puteți? Nu mai țineți echipe dacă nu puteți să țineți, nu mai amăgiți jucătorii. Să facă altceva, să își caute alte angajamente. Nu să îi tot prostiți, ba că vă dăm bani luna viitoare, mai stați o lună, mai stați o lună. E greu. Mulți din echipă vin cu bani de acasă, cu bani luați împrumut de la părinți. Dacă au de unde să ia. Avem în echipă un copil ai cărui părinți și-au băgat tot aurul la amanet ca să aibă el bani. Deplasarea a fost făcută… s-au luat niște bani de la primărie, s-a plătit ce este de plată, jucătorii pot să mai aștepte. Ca întotdeauna”, a mai spus Marius Feher.

După meciul de la Mioveni n-au fost primiți în autocar

O altă cauză care a dus la acest protest a fost și umilința pe care jucătorii Metalului au trebuit să o îndure după eșecul de miercuri de la Mioveni, din ultima etapă a turului. După înfrângerea cu 0-4, Szabo și compania s-au trezit cu reproșuri violente din partea patronului Cătălin Rufă, dar și în situația de a reveni la Reșița pe propria cheltuială, deoarece nu vor fi lăsați să se urce în autocar. „Am stat să ne căutăm tren și legături până la Reșița. E prea mult…” a spus căpitanul Istvan Szabo!

Sâmbătă, la Satu Mare, în semn de protest, unii dintre jucătorii Metalului au refuzat să se întoarcă la Reșița cu autocarul și au ales să se deplaseze prin alte mijloace de transport, precum trenul.

Csik: „Vreau să-i felicit că au avut curajul și cred că vor urma și alții. E un exemplu foarte bun”

De partea jucătorilor de la Metalul Reșița a fost la finalul meciului de sâmbătă și antrenorul Olimpiei Satu Mare, Tiberiu Csik. Acesta i-a felicitat în cadrul conferinței de presă și a trimis săgeți și către FRF.

„Sunt unii dintre cei mai curajoși oameni și au ajuns la disperare. În vară și noi am fost la un moment dat în aceeași situație. Vreau să spun că AFAN-ul nu e numai al fotbaliștilor, ci și al antrenorilor. Aici chiar că trebuie făcut ceva concret, cum au făcut spaniolii acum ceva timp. Au amânat etapa. Nu se mai poate așa ceva. E ceva jalnic unde am ajuns: Liga a II-a, România, 2015. Trist, foarte trist! Și vorba aia, trebuie să ieși în stradă ca să se schimbe ceva, că altfel nu merge. Dacă nu fac cei de sus. Și noi vrem să facem o serie. Ce să faci cu seria aia? Ca să rămânem în șapte echipe? Îmi pare rău pentru ei, dar vreau să-i felicit că au avut curajul și cred că vor urma și alții. E un exemplu foarte bun. Îmi pare rău pentru spectatori, dar am înțeles că la următorul meci de acasă, cu Chindia, vor avea intrare gratuită. Așa ar trebui să fie normal” a spus la conferința de presă și antrenorul Olimpiei, Tiberiu Csik.


 

„Bravo jucătorilor de la Reșița! Toți ar trebui să facă așa. Ne batem cu cărămida în piept și nu-i plătim pe jucători… Eu zic că ei au făcut foarte bine. Și jucătorii de fotbal au familii… Și eu am luat măsuri, am tăiat din salarii, dar asta nu înseamnă că nu le dau salariile la timp. Mie îmi place atitudinea pe care o au jucătorii de când am luat măsurile pe care le-am luat”
Iosif Kiss, primar Tărlungeni și președinte de onorare la Unirea Tărlungeni

„Cred că a fost un gest făcut după ce au ajuns cu cuțitul la os. N-au mai suportat situația și au tras un semnal de alarmă. Cred că vor găsi calea de a se așeza la masa negocierilor în așa fel încât să se ajungă la un consens. Sunt convins că se vor înțelege. Eu mă pun în situația lor. Știu ce înseamnă să nu poți să-ți asiguri traiul. Cred că spectatorii aflați pe stadionul din Satu Mare nu trebuiau tratați așa, dar, probabil, jucătorilor le-a ajuns cuțitul la os. Dacă nu se găsește o cale de mijloc, se ajunge la conflicte. Situația trebuie analizată de ambele părți. Dacă datoriile sunt atât de mari, va fi greu”
Auraș Brașoveanu, președinte executiv FC Farul, membru reprezentant al cluburilor din Liga 2 în CEx și președintre LPF 2


 

Rufă amenință: „Nu punem pe nimeni pe liber. Ei vor sta și se vor uita din tribună la juniori până le expiră contractul”

Cătălin Rufă, principalul acționar de la Metalul Reșița, n-a fost de acord cu protestul jucătorilor săi și a transmis că, de acum înainte, va avea și el aceeași poziție față de fotbaliști. Acesta a amenințat că în următoarele jocuri din campionat Metalul se va baza exclusiv pe juniori, iar actualii seniori vor privi din tribune până când contractele lor vor expira.

„Toată săptămâna nu au vrut să meargă la Satu Mare. Într-un final au decis să meargă, le-am explicat că nu e niciun fel de problemă. Le-am zis că nu e nicio problemă dacă nu vor să meargă. Vom merge cu juniorii pentru că ori cu ei, ori cu juniorii e cam același lucru. După dezastrul de la Mioveni am zis că eu sunt în poziția de a pune condiții acum. Asta e viața, vom juca cu juniorii de acum și terminăm cu așa-zișii fotbaliști care iau câte trei, câte patru, câte cinci până la pauza pe oriunde merg. Le-am explicat foarte clar că trebuie să intre bani în club, trebuie să intre aproximativ două miliarde până la sfârșitul anului. Banii urmau să vină. Dacă nu au vrut să înțeleagă, treaba lor. Nu suntem singura echipă cu probleme. Au condiții de masă, de cazare, de transport, urmău să vină și banii până la sfârșitul anului. Le-am spus și înainte și după de meciul cu Mioveni”, a spus Rufă în emisiunea „Fotbal la matineu” de la Sport Total FM.

Totuși, patronul Metalului nu a mai fost crezut ca până acum de proprii jucători, nu i-a mai putut duce cu zăhărelul și s-a trezit în situația de a-și vedea echipa cum pierde fără să joace pe teren. Rufă promite salarii de mult timp, însă până acum n-a achitat nimic, de asta s-a și ajuns la acest protest. Omul de afaceri îndreaptă vina pentru aceste rezultate proaste de până acum exclusiv către jucători, fără să specifice că poate principalul vinovat pentru această situație este chiar el. De la retragerea sprijinului financiar al primăriei, Metalul Reșița a luat-o la vale și este la un pas de faliment. În vară, echipa s-a reunit și a format un lot improvizat doar cu două-trei săptămâni înainte de startul campionatului.

„De acum vom adopta și noi aceeași poziție față de ei. N-au nicio vină nici factorii răspunzători. E vorba despre o echipă cu doar patru puncte câștigate într-un tur de campionat. Au salarii de 1.000 de euro, de 35 de milioane, 40 de milioane. Banii urmau să se ia în două săptămâni, urmau să ia două salarii.

Din punctul meu de vedere, putem să jucăm cu juniorii. Măcar creștem niște jucători. Nu punem pe nimeni pe liber. Ei vor sta și se vor uita din tribună la juniori până le expiră contractul. Și cu ei era aproape imposibil să ne salvăm de la retrogradare. Ei aveau șansa de a spăla rușinea de până acum și să-și ia și banii și aveau șansa de a face figuri și de a face și noi figuri cu ei. Sunt vreo doi de acolo care și-au luat și banii, erau cu banii la zi.

Eu îmi asum partea mea de vină, probabil că și Consiliul Local are o parte din vină, dar și ei sunt la fel de vinovați ca și noi. Anul trecut s-au bătut la promovare, s-au păstrat salariile, chiar dacă au fost cheltuieli foarte mari. În vară au luat trei salarii… Aproape ajungeau la zi cu banii, iar ei au patru puncte și fac astfel de gesturi. E treaba lor… Vom juca doar cu juniorii, ne asumăm această retrogradare”, a mai spus Rufă, un finanțator tipic românesc, rămas fără pic de credibilitate, finanțator pe bani publici.

Hulubei: „Jucătorii sunt sclavi. N-au mai permis să fie batjocoriți. Ei ne-au spus că o fac pentru întreaga Liga 2”

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, a spus, la Sport Total FM, că jucatorii Metalului au ajuns să protesteze după ce nu au mai fost plătiți de nouă luni. Seful „sindicatului fotbalistilor” a mai precizat, in emisiunea „Fotbal la matineu”, ca fotbalistii sunt oarecum captivi la cluburile care au intrat in insolventa, intrucat, daca nu-si primesc salariile, nu mai pot fi declaratii liberi de contract de catre comisiile jurisdictionale ale FRF, ci trebuie sa mearga in instanta, iar un proces poate dura si mai mult de un an.

„S-a ajuns la un protest de genul ăsta și în România. E un protest după modelul spaniol. S-a ajuns aici din cauza restanțelor salariale, din cauza tratamentului la care au fost supuși. Ei nu sunt plătiți de nouă luni. Majoritatea jucătorilor din Liga 2 sunt la echipe cu probleme financiare foarte mari, sunt neplătiți, nu știu cum pot rezista cu un salariu mediu de 2.000 de lei, care nici măcar nu e plătit la timp. Federația ar putea să se gândească la un sistem de licențiere și pentru Liga 2, pentru a se evita aceste incidente și pentru ca jucătorii să fie plătiți.

Din păcate, ascunzându-se după situația insolvenței la echipă, comisiile jurisdicționale ale federației nu judecă memoriile jucătorilor, prin care cer să devină liberi de contract. Așa cum am spus și în scrisoarea adresată președintelui Iohannis, jucătorii sunt sclavi. Dacă esti neplătit 90 de zile, poți să reziliezi unilateral contractul și să semnezi cu alt club. Dar, în cazul insolvenței, jucătorii sunt captivi acolo. Vom încerca să facem tot ce e posibil pentru a scoate jucătorii de acolo. E o formă modernă de sclavagism. O prevedere din legea insolvenței blochează memoriile depuse de jucători la comisii. Ele se judecă în instanțele civile, iar o decizie se poate lua după un an și jumătate. La fel s-a întâmplat și cu jucătorii Universității Craiova. Ei au fost declarații jucători liberi abia după un an, un an și jumătate. Comisiile FRF nu-și asumă judecarea unor astfel de cereri. Noi am încercat să driblăm această prevedere legală. Am încercat să mutăm doar partea financiară în instanțele civile, iar jucătorii să poată să rămână liberi. Universitatea Craiova nici măcar nu mai era într-o competiție sportivă. Era în lichidare.

Jucătorii de la Reșița ne-au sunat, ne-au contactat. Ei inițial nu au vrut să se prezinte deloc la meci. Probabil, patronul sau oficialii formației vor cere suspendarea jucătorilor care au făcut un gest disperat. Ei au ajuns într-un moment în care n-au mai permis să fie batjocoriți. Ei ne-au spus că o fac pentru întreaga Liga 2. Nu știu de unde sunt plătiți jucatorii la zi. Eu am discutat cu toți jucătorii și n-am auzit pe nimeni să zică asta”, a declarat Emilian Hulubei


 

Jucătorii de la Metalul Reșița care au fost trecuți pe foaia de arbitraj a meciului cu Olimpia Satu Mare: David – Maissiat, R. Cristian, Jamali, Anițoiu, Szabo, Feher, Liuba, Manole, Skraparas, Krkelic. Rezerve: Guehi, Ponoran, Holovcici, Giurgică, Ivan, Văduva și M. Chițu. Antrenor: Karol Gurgu.

Video: Satu Mare sport
Foto: Satu Mare online

Marius ANGHEL 15 Nov. 2015, 03:33 Special
Pe aceeași temă