Nicușor Craiu, puștiul minune român de la Real Madrid, primul jucător din lume care vede cartonașul alb

Marius ANGHEL 17 Apr. 2015, 12:31 Special
  • Nicușor Craiu, poate cel mai de perspectivă tânăr român, a primit primul cartonaș alb din fotbal, anunță Sport.ro.

 

În partida de ieri de la juniori, acolo unde România U16 s-a impus, scor 2-1, în disputa cu reprezentativa similară a Bulgariei, fotbalistul lui Real Madrid, Nicușor Craiu, a primit în premieră un cartonaș alb. Sub privirile lui Lupescu, trimis de forul continental să testeze regula, tânărul jucător al tricolorilor a fost trimis pe banca de rezerve pentru câteva minute, exact ca la hochei.

Craiu și-a luat însă revanșa, marcând din penalty pentru România, golul decisiv purtând semnătura unui puști de perspectivă din pepiniera lui Dinamo, Moldoveanu.

Cartonașul alb, găselnița lui Platini

Președintele UEFA, Michel Platini, este cel care susține propunerea privind introducerea cartonașului alb în fotbal, care să elimine temporar de pe teren un jucător, pentru a reduce utilizarea cartonașului galben. „Cartonașul alb reduce tensiunea în raport cu utilizarea celor galbene și roșii pe timpul meciurilor”, declara în urmă cu puțin timp francezul.

Arbitrul ar sancționa astfel un jucător cu cartonașul alb la primul avertisment, în loc să aștepte un al doilea avertisment pentru a-l sancționa cu un cartonaș galben. Într-o carte apărută în octombrie, Platini s-a declarat în favoarea creării unui cartonaș alb care ar fi urmat de o eliminare temporară a jucătorului, o pauză de zece minute pe bancă.

Craiu, viitorul Realului?

Nicușor Craiu este una dintre marile speranțe ale fotbalului românesc. Școlit în Vest, părinții săi mutându-se în Spania de când acesta era mic, puștiul de 16 ani al lui Real Madrid este considerat de toți specialiștii un viitor star al „galacticilor”.

„Regele” Hagi are un urmaș în curtea celui mai galonat club din istorie. La doar 15 ani, Nicușor Craiu este o mașină de înscris goluri, iar antrenorii de la grupele de juniori ale formației spaniole îi urmăresc îndeaproape evoluția. Născut în februarie 1999, Nicușor a practicat karate timp de 4 ani, pentru ca apoi să își descopere marea pasiune: fotbalul. A debutat la juniorii lui Rayo Vallecano, unde a evoluat timp de doi ani, rata excelentă de goluri marcate (79 de reușite în al doilea sezon la formația din apropierea Madridului) aducându-l în vizorul Realului.

În vara lui 2010 formația de pe Bernabeu i-a făcut o ofertă și de atunci a devenit un titular indiscutabil la grupele de juniori, dar și la naționala României. A evoluat întâi ca vârf împins, uimindu-i pe toți cu detenta sa, pentru ca apoi să fie folosit mai des ca aripă sau ca mijlocaș ofensiv. Acum, este la doar câteva sute de zile distanță de antrenamentele cu Ronaldo, Bale, Kroos sau James Rodriguez, Ancelotti fiind la curent cu tot ce se înâmplă la grupele de copii și juniori.

România – Bulgaria 2-1 la Turneul UEFA de Dezvoltare

Altfel, ieri, reprezentativa Under 16 a României a debutat cu o victorie la Turneul UEFA de Dezvoltare U16 găzduit la Centrul de Fotbal Mogoșoaia. „Tricolorii” antrenați de Adrian Boingiu au câștigat în fața selecționatei Bulgariei cu scorul de 2-1. În primul joc al turneului, Ungaria a învins Moldova cu 2-0.
 
România a jucat în formula: Adelin Iliescu – Denis Haruț (Daniel Chifu 67), Ștefan Pădureț, Constantin Dima, Cristian Podină (Dan Berci 37) – Vlad Dragomir (cpt.)(Carlos Cherteș 77), Radu Boboc (Marco Dulca 67) – George Ganea (Hery Kim 52), Nicușor Craiu (Krisztyan Moskola 77), Alexandru Mățan (Rareș Lazăr 52) – Andrei Mezin (Robert Moldoveanu 52). Rezervă neutilizată: Alexandru Costache.


Cele patru selecționate joacă între ele, în sistem grupă, câte două reprize de câte 40 de minute. Dacă două echipe se află la egalitate la finalul partidei, se vor executa lovituri de departajare. Victoria în timpul regulamentar este răsplătită cu 3 puncte, cea obținută după penalty-uri două puncte, iar echipă învinsă după executarea loviturilor de la 11 metri primește un punct. Totuși, conform regulamentului turneului, la final nu se va întocmi clasament.
 
Următoarele jocuri la Turneul de Dezvoltare:

17 aprilie: Ungaria – Bulgaria (ora 14:00), România – Moldova (ora 17:30)
19 aprilie: Bulgaria – Moldova (ora 10:00), România – Ungaria (ora 12:30)
 
Toate partidele se vor disputa pe terenul principal al Centrului de Fotbal Mogoșoaia.

Foto și video: FRF.ro

Marius ANGHEL 17 Apr. 2015, 12:31 Special
Pe aceeași temă