„Mi-au plăcut femeile și jocurile de noroc”

09 Dec. 2008, 10:59 Special
„Mi-au plăcut femeile și jocurile de noroc

Fostul președinte al lui FC Onești este acum pensionar, dar se gândește să intre din nou în fotbal

Nicolae Puiu spune că a mituit mulți securiști pe vremea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu pentru a-și păstra libertatea. „Il Prezidente” a muncit mulți ani în Libia și Irak, de unde a venit cu câteva sute de mii de dolari.

Zece ani de la promovarea lui FC Onești… A fost o poveste frumoasă. Cum a fost atunci?
Toată lumea credea că sunt nebun. Când am promovat în Divizia C, le-am spus că vreau să duc această echipă în prima divizie. Vorbeau pe la colțuri, ziceau că sunt paranoia. Am ajuns în sezonul 1997-1998 să promovăm. Nici atunci unii nu creadeau că este adevărat.

De unde ați avut atâția bani?
Din1975 și până în luna mai a anului 1989 am muncit în Libia și Irak. Am plecat cu contract de șofer, dar când am ajuns acolo, în scurt timp m-au pus șef de garaj. Viața m-a învățat să mă descurc. Statul lua de pe urma noastră acolo cam 10.000 de dolari, iar noi primeam 700 de dolari pe lună, dar ne mergea și salariul din țară. Erau puțini bani. Am lucrat mult și la negru. Luam de peste 30 de ori mai mult decât îmi dădeau ei.

Cum ați adus banii în țară?
La Revoluție aveam aproape un milion de dolari. Aveam câteva sute de mii bune. I-am adus în țară băgați în tuburi de Revulsin. Am pus dolari și la rădăcina copacilor. Mi-a plăcut culoarea verde a copacilor, dar și a dolarilor.

Nu v-a fost teamă că veți fi prins?
Erau mulți securiști care puneau botul. Și acum sunt mulți. Trebuie să trăiască toată lumea. Am plătit bani grei pentru a fi în libertate. Nu a fost ușor, dar nu mi-a fost frică de nimeni niciodată. Am fost un rebel. Un haiduc al lumii moderne.

Nu vă e dor de fotbal?
Fotbalul este marea mea dragoste. Mi-au plăcut mult femeile și jocurile de noroc, dar sportul-rege a fost „cea mai frumoasă femeie” din viața mea.

Câți jucători ați pierdut la poker?
Niciunul. S-a spus că am pierdut femei, averi întregi și nu m-a deranjat asta. Chiar mi-a plăcut acest lucru. E bine, câteodată, să fii personaj principal în astfel de povești. Nu am băgat jucătorii în combinațiile mele. Am pierdut mulți bani, pentru că nu au contat niciodată pentru mine. Ce era al meu, era al tuturor. Cei care mă cunosc bine știu asta.

De ce ați făcut asta?
Tot timpul le-am spus oamenilor din politică să mai dea bani și la omul de rând. Cezar nu a fost prost când a spus că e bine să dai poporului „pâine și circ”. Chiar dacă suntem o țară săracă, fotbalul a rămas în continuare singura plăcere a omului de rând.

„Nu am fost sluga lui Dinu”

Mai sunt blaturi în fotbalul de astăzi?
Eu cred că se joacă numai pe teren. Dacă se mai fac blaturi, înseamnă că sunt profesioniști, pentru că e greu de văzut asta.

Oneștiul era o echipă mică… Cum ați rezistat doi ani în prima divzie?
Atunci când o echipă mică este diplomată și băgată în seamă, este ca o echipă mare.

Câte blaturi ați făcut?
Erau multe reciprocități pe vremea aceea, dar nu am făcut niciun blat cu nimeni. Nici la acel meci cu Dinamo din 2000 nu a fost blat. Dinamo avea lot mai bun ca al nostru. L-am respectat pe Cornel Dinu, dar vă spun cu mâna pe inimă că nu am fost niciodată sluga lui.

Mai aveți prieteni în fotbal?
În fotbal nu există prietenii. Cine spune asta, minte cu nerușinare. Există în schimb multe interese. Mai țin legătura cu mulți dintre oamenii importanți din fotbal. Ne mai aducem aminte despre lucruri de demult. Ne auzim mai des la telefon, atunci când sunt Sărbători.


Ați mai avut oferte?
Da. Chiar foarte multe. Mi s-a propus să fiu chiar observator, dar am refuzat. Atunci când am plecat de la Onești, am vrut să arăt că nu țin de scaun. Oneștiul și acum are să-mi dea vreo 70.000 de dolari.
Vă oprește lumea pe stradă…
Da. Lumea mă iubește și nu a uitat ceea ce am făcut eu la Onești. I-am întrebat și eu de ce mă înjurau de multe ori… Îmi spuneau că erau plătiți să facă asta.

Se aude că veți intra din nou în fotbal. Este adevărat?
Avem mari promisiuni de la un grup de oameni politici din Onești că se va investi din nou în fotbal. Probabil că se va lua o echipă de Liga a II-a. Nu vedeți că se retrag pe capete?

În câți ani vă vedem în Liga I?
Dacă la vară se va lua o echipă din eșalonul secund, în 2010 suntem în prima ligă fără probleme.

Când se vede valoarea unui președinte?
Atunci când echipa joacă prost și câștigă. Sau mai bine zis nu pierde. Un președinte adevărat știe exact când echipa sa nu mai poate fizic. Atunci își intră în rol președintele. Trebuie să fii atunci cel mai bun jucător al echipei. Eu am fost de multe ori numărul 10 de la Onești. Numai eu știu prin câte am trecut.
Detaliați…
Oneștiul a murit când nu a mai avut fotbal. Nu s-a mai auzit nimic de el. Țepele de la RAFO au mai ținut capul de afiș, dar s-a terminat și cu astea. S-au bătut mulți oameni politici pentru FC Onești. Prefecți, oameni politici și oameni de afaceri. Au crezut că e o vacă de muls și de imagine. Am plecat și s-a dus totul de râpă.

„Sunt mai în vână ca oricând”

Ce vă deranjează la conducătorii de astăzi?
Prea văd lucrurile negre doar la arbitri și la adversari. Echipele lor nu joacă nimic, dar niciodată nu dau vina pe jucătorii lor. Sunt puțini aceia care sunt drepți. Păi, dacă ar da trei goluri, nu cred că arbitrul le-ar anula pe toate. Mai sunt și greșeli de arbitraj, dar nu mai e corupție în arbitraj. Au rămas multe sechele din trecut și este multă suspiciune. Să mai dădea „cașcaval”.

Acum nu se mai dau cadouri la arbitri?
Nu cred. Pe vremea noastră se mai dădea o masă și câte un șpriț.

Credeți că ați mai putea conduce un club de fotbal?
Mă simt puternic. Sunt mai în vână ca niciodată. Simt că pot face încă multe pentru fotbal. Oneștiul poate avea din nou o echipă de prima ligă. S-ar bucura multă lume. Eu nu voi cerși niciodată vreun scaun. Știu unde mă găsesc. M-am retras în mod elegant din fotbal și vreau ca revenirea mea să fie la fel.

Acum sunteți un om sărac?
Nu. Sufletește sunt mai bogat ca oricare dintre președinții din fotbalul nostru. Ei au bani și atât. Eu cunosc farmecul vieții. Dacă nu iubești fotbalul cu adevărat, nu faci nimic. Eu sunt opusul multora dintre oamenii din fotbalul nostru. Am o pensie frumoasă, dar mai am și alte combinații.

Cine va lua campionatul în acest sezon?
În mod normal, Dinamo nu ar trebui să-l piardă. A jucat în tur și este pe primul loc. În retur, Dinamo va fi mult mai puternică. Are conducători tari.

SINCER Nicoale Puiu spune că i s-a cerut de multe ori să facă blat

„Mi-au cerut să stau capră”

Sediul clubului din Onești s-a transformat într-o pizzerie

Nicolae Puiu recunoaște că, în urmă cu zece ani, în liga I erau multe meciuri strategice. „Erau clare partidele strategice. Îți câștigai fără probleme punctele în partidele de acasă. Echipele care erau la jumătatea clasamentului eraucele mai avantajate. Nu supărau pe nimeni, dar aveau asigurat locul în prima ligă. Aranjamentele au fost inventate în toată lumea de cei mai puternici oameni. Cluburile cele mai tari veneau să-ți ceară favoruri. Eu nu m-am dus, niciodată, la cineva să-i spun să mă lase să câștig. La mine au venit mulți sa-mi ceară asta. Mi-au cerut să stau capră, dar nu am fost sclavul nimănui. Acum îi văd pe la televizor. Se dau mari oameni de afaceri. Oameni extrem de corecți”, a spus Puiu, care spune că Oneștiul a intrat în umbră de când numai are fotbal în liga I.

Oneștiul are două formații în liga a IV-a. Inter Onesti, echipa condusă de Ionuț Pârvu, spera la promovare în fiecare sezon. AS Onești, echipă nou înființată, se zbate în subsolul clasamentul, iar Voința Onești joacă în Liga a V-a. Acum, pe stadionul pe care cândva veneau Steaua, Dinamo, Național sau Rapid joacă AS Onesti. Proprietatea unor oameni de afaceri, terenul este închiriat acestei echipe, în timp ce sediul clubului s-a transformat în pizzerie.

ȘTIRI

Aveau datorii de 70 de miliarde de lei vechi

FC Onești s-a desființat la mijlocul sezonului competițional 2003-2004. Atunci, rafinăria RAFO, sponsorul principal al echipei, le-a adus la cunoștință conducătorilor clubului că nu-l mai pot susține financiar. Cu datorii la bugetul de stat de peste 70 de miliarde de lei, FC Onești a intrat pe mâna executorului judecătoresc. Prin confiscarea și vânzarea la licitație a autocarului clubului, a unui apartament cu două camere, a unui autoturism Dacia 1300 și a aparaturii electronice de birou de la sediu, statul a recuperat din creanță doar un miliard de lei. Alte 69 de miliarde au fost trecute la capitolul pierderi, FC Onești lichidându-se în urma falimentului.

Niciun punct cu granzii campionatului

Cel mai important adversar pe care l-a îngenuncheat în prima ligă FC Onești a fost Universitatea Craiova, cu Emil Săndoi și Cristi Chivu printre titulari. O altă victorie de răsunet a fost cea obținută, tot pe teren propriu, în fața Naționalului cu 1-0. În partidele cu cele trei mari echipe de la București Steaua, Dinamo și Rapid, echipa FC Onești nu a cucerit niciun punct.

articol scris de Laurențiu MUSCALU
[email protected]

09 Dec. 2008, 10:59 Special
Pe aceeași temă