Laszlo Balint susține înființarea unui sindicat al antrenorilor: „Ar trebuie să avem o instituție care să ne apere drepturile și care să ne aducă liniște”

Mihai Andries 01 Jan. 2015, 18:29 Special
Laszlo Balint susține înființarea unui sindicat al antrenorilor:**

Fost jucător la FC Brașov, CFR Cluj, UTA și Unirea Urziceni, Laszlo Balint, a antrenat-o până în vară pe Unirea Tărlungeni și se arată mulțumit că a reușit să mențină această echipă în Liga 2. Fostul fundaș așteaptă o ofertă concretă pentru a reveni pe banca tehnică a unei echipe, dar, cu toate acestea, nu vede cu ochi buni viitorul fotbalului românesc. Laszlo Balint e solidar cu Marius Șumudică care a venit cu inițiativa înființării unui sindicat al antrenorilor, menit să apere drepturile acestora.

„Eu zic că am reușit în prima jumătate a anului o performanță destul de bună cu Unirea Tărlungeni, rămânerea în liga secundă. Apoi a venit acea despărțire. Nu s-a concretizat nicio discuție cu o altă echipă, sunt în așteptări, dar sunt sigur că va veni ceva în 2015. Niciun antrenor nu e mulțumit atunci când are perioade de pauză. Fotbalul românesc e într-o perioadă foarte proastă, chiar poate cea mai proastă din istorie, e aproape de colaps. Dar am încredere că 2015 mă va găsi acolo unde trebuie. Trăim o realitate destul de păguboasă, cel puțin din punct de vedere al fotbalului. Și în Liga 1 sunt echipe cu probleme, precum CFR Cluj, Petrolul, chiar Astra. În eșaloanele inferioare sunt echipe care se desființează, echipe cu probleme destul de mari.

Am profitat de această pauză, de timpul liber pe care l-am avut la dispoziție ca să văd cât mai multe meciuri. Părerea mea e că nivelul este în scădere. Nici nu mă gândesc atât de departe, la perioada în care am jucat eu, la perioada în care Unirea Urziceni a ieșit campioană. Mă gândesc la faptul că în ultimii patru ani am fost antrenor atât la Divizia B, cât și la Divizia C și am văzut nivelul. Din păcate, acest factor economic care este primordial și-a pus o mare amprentă. Cunosc cazuri de fotbaliști tineri foarte buni care au preferat să meargă la muncă în străinătate decât să se chinuie pe salarii mici aici. Sper ca, prin această schimbare de la nivelul de vârf al Federației, să se uite și la eșaloanele inferioare, la nivelul juvenil pentru că nu mai sunt copii atrași de fotbal, nu se mai vrea să se investească în juniori.

Chiar am văzut acea declarație a domnului Șumudică și salut această intenție de a se înființa un sindicat al antrenorilor. Dar tot în aceeași declarație, domnul Șumudică a subliniat un aspect foarte important, acela că un antrenor nu poate antrena mai mult de două echipe într-un sezon. Sunt patroni care nu au răbdare, care nu se bazează pe niște proiecte de durată. Toată lumea vrea rezultate imediate. Ar trebuie să avem o instituție, chiar un sindicat, care să ne apere drepturile și care să ne aducă liniște. Sunt foarte mulți antrenori care stau pe bară, sunt foarte mulți antrenori care lucrează sub presiune din cauza acestor patroni care vor să-i schimbe pe bandă rulantă.

Eu sper din tot sufletul, dar dacă e să ne uităm în jur… Mă gândesc în primul și în primul rând la Unirea Urziceni. Stadionul a ajuns în paragină, era o bază de pregătire foarte bună acolo. Gloria Bistrița s-a retras din campionat, iar societatea este falimentară. FC Brașov e în criză și într-o incertitudine totală. Mă gândesc la Oțelul Galați, care e într-o situație delicată. Nu-mi vine să cred ce se întâmplă la CFR Cluj, au avut rezultate în Europa, acum pierd jucători importanți, au pierdut un antrenor important, pe Vasile Miriuță. Mă bucur pentru Eugen Trică. Eu zic că la ambiția și competențele lui, poate să țină vestiarul acolo indiferent de probleme și să ducă echipa până la finalul campionatului”, a declarat Laszlo Balint, la Sport Total FM.

Mihai Andries 01 Jan. 2015, 18:29 Special
Pe aceeași temă