Întrunirea de ieri a reprezentanților cluburilor de Liga a III-a cu noua conducere a Federației Române de Fotbal, în frunte cu președintele ales Răzvan Burleanu, a adus pe ordinea de zi mai multe subiecte fierbinți pentru acest eșalon.
Unul dintre acestea a fost cel legat de sistemul competițional pe care se va merge din sezonul următor, după eșecul evident al actualului format cu play-off și play-out. Astfel, s-a discutat despre revenirea la un sistem de tip sezon regulat, tot cu șase serii, dar cu câte 14 echipe în fiecare! În aceste condiții, din vară s-a mări numărul de echipe existente la acest nivel, asta după ce, în 2013, problemele financiare au dat serioase dureri de cap forului federal în alcătuirea seriilor eșalonului terț.
Se va renunța la barajul în trei pentru promovarea din județ
Creșterea numărului de echipe se va face prin schimbarea sistemului de promovare din Liga a IV-a. Dacă actualul sistem competițional presupunea împărțirea celor 42 de campioane județene în 14 mini-turnee de câte 3 echipe, iar câștigătoarele urmau să primească drept de promovare, ieri s-a discutat despre revenirea la formatul anilor precedenți, cu 21 de meciuri directe și învingătoarele promovate în Liga a III-a. Singura mare nelămurire a fost sistemul de retrogradare de la finalul sezonului 2013-2014, adică numărul de echipe care vor pica. Asta deoarece, la ora actuală, ar trebui să retrogradeze 14 echipe pentru a se echivala promovarea celor 14 câștigătoare de mini-turnee de promovare. Mărirea numărului de echipe din sezonul viitor ar însemna ca în vară să retrogradeze mult mai puține echipe, mai ales că la ora actuală avem deja cinci retrase din campionat – FCM Bacău, FC Avrig, Minerul Mătăsari, FC Maramureș U Baia Mare și Civitas Făgăraș.
Promisiuni fiscale și organizatorice
Problema juniorilor a fost și ea abordată în această întrunire, convenția dintre părți fiind de a se rămâne la varianta actuală cu trei jucători Under 21. În schimb, oficialilor de cluburi li s-a promis că se va căuta o variantă pentru premierea echipelor care vor da credit cât mai mult juniorilor. Alte subiecte de pe ordinea de zi au cuprins statutul jucătorilor, problemele din anii precedenți întâmpinate de cluburi la comisiile federale, dar și problemele fiscale de care se lovesc grupările din acest eșalon – la acest ultim capitol s-a vorbit despre renunțarea la un observator și reducerea multor taxe. Și problema arbitrajelor a fost luată în discuție, motiv pentru care s-a promis că se vor lua niște măsuri după ce se va face o analiză a activității arbitrilor la finalul unei perioade de monitorizare de o lună.
Mai mulți reprezentanți în Comitetul Executiv
Nu a fost uitat nici subiectul Comitetului Executiv, acolo unde s-a discutat mărirea numărului de reprezentanți ai cluburilor din eșalonul terț. Părerea unanimă a fost că doar doi oameni nu pot face față unui număr atât de mare de echipe, oricât de bine intenționați ar fi. Varianta care a părut a fi cea mai agreată a fost cea cu trei președinți de cluburi în forul federal. Totodată s-a discutat și problema duratei unui mandat, propunându-se reducerea acesteia la doar un an.
Adunarea Generală va decide soarta noului sezon
Un lucru trebuie înțeles în mod clar, tot ce s-a vorbit ieri este momentan în stadiu de propunere și va avea nevoie de votul unei Adunării Generale pentru a fi pus în practică. Multe din propuneri – fiindcă lista este destul de lungă – sunt de bun simț și pot ajuta fotbalul mic să iasă din mocirla în care se zbate acum, dar trebuie înțeles că peste noapte nu se va putea face nimic. Creșterea numărului de echipe este o sabie cu două tăișuri foarte ascuțite, iar dacă această armă nu este mânuită cu atenție, se poate lăsa cu membre tăiate din greșeală. De aceea, ar fi bine să se gândească din timp la un sistem competițional care să nu mai pună în situația ca la începutul lui 2015 să avem iar 10% pierderi la numărul de echipe rămase în competiție
Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto de Marius ANGHEL