Cu trei jucători eliminați, România nu a rezistat în fața Serbiei!

31 May. 2012, 07:34 Juniori

Cu trei oameni mai puțin pe teren decât adversarii lor, fotbaliștii români născuți în 1993 și 1994 au ratat o calificare. Înfrângerea cu Serbia a fost dureroasă, dar asta nu înseamnă că juniorii de astăzi nu pot scrie istorie în tricoul galben peste câțiva ani. Până la urmă, și generația de aur a trăit o umilință, la Kosice.

Avântul juniorilor români a fost tăiat greșeli copilărești. Mai întâi, a fost o eroare defensivă, comisă la doar zece minute de la startul jocului. Sârbul Ninkovic a scăpat singur spre poarta noastră, iar Ionuț Puțanu a fost nevoit să îl faulteze. Fundașul de la Viitorul Constanța a primit direct cartonașul roșu. Ninkovic a pus mingea pe punctul cu var și totul părea deja pierdut, însă generația Under 19 a României are ceva ce tricolorilor le-a lipsit în sferturile de finală ale mondialului din 1994: un portar capabil să apere un penalty. Buzbuchi (tot de la Viitorul) a apărat lovitura de la 11 metri, dar mai erau 80 de minute de chin. Bulversați de eliminarea lui Puțanu, tricolorii mici au aruncat mingea la disperare ori de câte ori au trecut mijlocul terenului, iar în apărare au fost groggy. Am avut noroc la ratările monumentale ale lui Aleksandar Mitrovic (una dintre ele cu poarta goală), dar avea să vină și a doua eliminare pentru România. Vătăjelu (intrat pe teren de doar șapte minute) a faultat și el în careu și a primit cartonașul roșu. Buzbuchi nu a mai repetat isprava de la primul penalty, iar Mitrovic a înscris pentru 1-0 (minutul 41). Cu doi oameni în minus, golul de 2-0 a venit firesc (marcator Ninkovic, din lovitură liberă în prelungirile primei reprize.

În a doua jumătate de meci, am scăpat ieftin. Am mai luat doar un gol, după un nou cartonaș roșu (Roman, care a făcut henț pe linia porții).

În primele două meciuri din acest turneu de calificare, România lui Gavra, Stanciu, Roman, Manole și așa mai departe a arătat că putem juca ofensiv, cu mingea pe jos și că putem fi tupeiști chiar și în fața Germaniei. Nu scorul cu Serbia, ci aceste lucruri trebuie ținute minte, atât de jucători, cât și de cei care le pot influența viitorul în fotbal.

Hagi: „Dați-le credit în continuare”

Gică Hagi (foto) n-a putut să vadă meciul. La ora jocului, „Regele” era pe drum spre Craiova, pentru o acțiune cu unul dintre partenerii Academiei sale. Cum în primul „unsprezece” a avut cinci jucători de la Viitorul, fostul mare decar al naționalei a fost informat permanent de evoluția scorului.
La pauză, când scorul era 2-0 pentru sârbi, iar România evolua cu doi jucători mai puțin, „Regele” a tras deja concluziile. „În meciul cu Germania a luat Stanciu roșu, acum Puțanu și Vătăjelu. Nu comentez arbitrajul, dar e greu în aceste condiții. Copiii nu trebuie acuzați, au jucat contra echipei țării gazdă. Este o generație de viitor, trebuie să i se dea credit în continuare”, a declarat Hagi.

Constănțeanul crede că se văd semne bune în fotbalul românesc: „Apar jucători tineri, se vorbește despre ei. Este bine, înseamnă că n-am vorbit degeaba”. Întrebat de ce echipele din Liga I nu s-au interesat de acești fotbaliști, care joacă majoritar în liga a II-a, Hagi a replicat: „Este bine că joacă în liga a doua. Și eu am jucat în Divizia B, un an și jumătate. Este un loc unde poți să crești, fără presiune, iar mai apoi, când faci saltul în Liga I, să fii pregătit. Acesta este drumul normal”.

Ieftini și buni: total – 2 milioane de euro

România a selecționat pentru turul de elită din Serbia o echipă cu mulți jucători mai tineri decât limita maximă de vârstă (19 ani). De pildă, Țîru, Vaștag, Iancu, Roman sau Buzbuchi au numai 18 ani. Văzută ca o generație de viitor, echipa este una ieftină în acest moment. Toți cei 11 titulari trimiși ieri în teren de Ovidiu Stângă valorează două milioane de euro (conform transfermarkt.de). Cea mai bună cotă o au Vaștag și Roman, câte 350.000 de euro.

„Sunt foarte puțini jucători de la echipele de top, gen CFR, Steaua, Rapid, Dinamo. Aceste echipe nu pun accent pe creșterea juniorilor, iar acest lucru se vede”, Miodrag Belodedici, director departament juniori FRF

31 May. 2012, 07:34 Juniori
Pe aceeași temă