Înscrierea și neparticiparea sau abandonul în Liga 2 vor fi penalizate cu retrogradarea în Liga 5. Ce spun Brașoveanu și Burleanu despre drepturile TV și noul sezon

Marius ANGHEL 11 Jul. 2015, 11:50 Special

Termenul limită al înscrierilor cluburilor în noul sezon competițional al Ligii a 2-a și a 3-a, ediția 2015-2016, se apropie de final. Pe 20 iulie expiră perioada în care conducătorii trebuie să depună dosarele la Federația Română de Fotbal și, cu toate că au mai rămas doar nouă zile, aceștia nu s-au înghesuit să o facă până acum. Foarte puține echipe s-au înscris deja, majoritatea nefiind sigure de participarea în noul campionat în principiu din cauza problemelor financiare. După această dată limită se va stabili și componența ligilor a doua și a treia, în câte serii vor fi structurate.

În această privință, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal pentru Liga 2 (LPF 2) și reprezentantul cluburilor din Liga a 2-a în Comitetul Executiv al FRF, Auraș Brașoveanu, a emis un comunicat, prin intermediul site-ului nostru, către toți reprezentanții cluburilor din eșalonul secund, intitulat „Liga a 2-a încotro?”, în care transmite cele „patru direcții care pot conduce la intrarea în normalitate a desfășurării activității sportive a cluburilor de Liga a 2-a” după ce s-a întâlnit cu președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Brașoveanu solicită ca, pentru intrarea în normalitate și îndepărtarea incertitudinilor care nu atrag investitori în fotbal și nici parteneri media, cluburile care ar trebui să se înscrie în noul sezon al Ligii 2 (28 la număr) să o facă numai dacă au convingerea și posibilitatea financiară că pot participa pe întreaga durată a campionatului în competiție și nu se vor retrage pe parcurs. Președintele LPF2 spune că aceste cluburi au șansa de a se înscrie direct în Liga 3 dacă nu au bugetul necesar pentru eșalonul secund. În cazul în care se va ajunge la înscriere și neparticipare sau retragere pe parcurs din Liga 2, sezonul 2015-2016, FRF va aplica retrogradarea directă în Liga a 5-a.

„În urma întâlnirii dintre reprezentantul cluburilor de Liga a 2-a în Comitetul Executiv, dl. Auraș Brașoveanu, și președintele F.R.F., dl. Răzvan Burleanu, au fost identificate patru direcții, care, odată lămurile, pot conduce la intrarea în normalitate a desfășurării activității sportive a cluburilor de Liga a 2-a.

În primul rând, cluburile de Liga a 2-a trebuie să înțeleagă că un sistem competițional aflat de mulți ani sub semnul incertitudinii induce neîncredere, atât posibililor finanțatori, cât și societăților de profil care ar putea deveni parteneri media.

Plecând de la acest aspect, dl. Auraș Brașoveanu solicită cluburilor de Liga a 2-a să respecte competiția și competitorii și să se înscrie în Liga a 2-a, sezon competițional 2015-2016, doar în situația în care au convingerea că vor participa și vor termina sezonul competițional. Mai mult de atât, regulamentul este de partea celor care încă nu au certitudinea că pot finaliza sezonul competițional de Liga a 2-a, având posibilitatea să se înscrie în Liga a 3-a. În situația în care cluburile se înscriu și nu participă la competiție în sezonul 2015-2016 vor fi retrogradate în Liga a 5-a. Și în situația în care se vor retrage pe parcurs se va aplica aceeași sancțiune: retrogradarea în Liga a 5-a”, e scris în comunicatul emis de adresa site-ului Liga2.ro.

„Cluburile de Liga a 2-a să cedeze dreptul individual de comercializare a drepturilor TV Federației Române de Fotbal”

În comunicat este atins și subiectul comercializării drepturilor TV pentru noul sezon al Ligii 2. Auraș Brașoveanu îndeamnă reprezentanții cluburilor din Liga 2, pentru a nu se mai crea dezechilibru și polemici în privința vânzării acestor drepturi, să le cedeze individual Federației, care ulterior să organizeze o licitație și să le vândă la comun, banii obținuți urmând a se împărți tuturor.

„În altă ordine de idei, pentru a nu se mai crea dezechilibru în privința comercializării drepturilor TV și pentru a evita posibile viitoare polemici cu privire la programarea jocurilor care ar urma să fie televizate, dl. Auraș Brașoveanu îndeamnă cluburile de Liga a 2-a să cedeze dreptul individual de comercializare a drepturilor TV Federației Române de Fotbal, care prin organizarea unei licitații, care să aibă drept scop comercializarea pachetului global a drepturilor TV, să asigure o sumă care să revină fiecărui participant în competiție, creându-se astfel un echilibru. Pentru a evita discuțiile în contradictoriu legate de interesul crescut față de una sau alta dintre echipele de Liga a 2-a, reprezentanții Federației, împreună cu reprezentanții cluburilor, vor stabili și anumite criterii legate de distribuirea sumelor rezultate în urma comercializării drepturilor TV.

Dl. Burleanu asigură cluburile că Federația nu va reține nicio suma cu titlul de comision, suma obținută va fi direcționată integral către cluburi”, este transmis cluburilor din Liga 2.

Conducătorii cluburilor sunt invitați pe 22 iulie la FRF

În încheiere, reprezentanții cluburilor care ar trebui să se înscrie în noul sezon competițional al Ligii 2 sunt invitați pe data de 22 iulie la sediul FRF, deci la două zile după expirarea termenului limită, să participe la o masă de lucru comună în care să se ajungă la un acord în privința formării noului campionat, cu o serie sau două.

„Totodată, pentru a stabili sistemul competițional aferent anului 2015-2016 rezultat în urma înscrierii unui număr mai mic de 28 de echipe, dl. Auraș Brașoveanu, în urma discuției cu dl. președinte Răzvan Burleanu, invită în data de 22.07.2015 toate cluburile de Liga a 2-a la sediul F.R.F. pentru a participa la o masă de lucru comună astfel încât desfășurarea și sistemul competițional pentru sezonul 2015-2016 să se facă în consens. Ora întâlnirii va fi comunicată ulterior”, mai scrie în comunicatul emis de Auraș Brașoveanu.


 

O seriei sau două?

Conform ultimei Adunări Generale Extraordinare a Ligii Profesioniste de Fotbal a Ligii 2, care a avut loc pe 18 iunie la Sărata Monteoru, în cazul în care se vor înscrie toate echipele sau mai mult de 22 se va merge pe un sistem cu două serii a câte 14 echipe. Vor promova primele două clasate, iar o a treia promovată se va decide în urma unui baraj între ocupantele locurilor secunde din Liga 2, câștigătoare urmând ulterior să joace încă un meci de baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1. În privința reprogradării, vor retrograda direct locurile 13 și 14 din ambele serii, iar între locurile 12 va avea loc un baraj care va desemna a cincea retrogradată. Cinci retrogradate în situația în care campionatul Ligii 3 va fi format tot din cinci serii.

În cazul în care se vor înscrie 22 de echipe sau mai puțin de atât, se va merge pe un sistem cu o singură serie din care vor promova locurile 1 și 2, iar a treia clasată va susține un baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1. În privința reprogradării în această situație se va merge pe căderea în Liga 3 a ultimele cinci echipe din clasament.

Totul urmează a se stabilit exact abia după 20 iulie, data limită de înscriere a cluburilor în Liga 2.

Sezonul 2015-2016 a Ligii a 2-a și a 3-a va începe la 29 august, respectiv 28 – 29 august.

Echipele care ar trebui să se înscrie în noul sezon al Ligii 2, 2015-2016:

– cele retrogradate din Liga 1:

Gaz Metan Mediaș REUNIT
FC Brașov – REUNIT
Universitatea Cluj – incert
Rapid București – nereunit
Oțelul Galați – incert
Ceahlăul Piatra Neamț – nereunit

– cele rămase în Liga 2:

FC Clinceni (ex Academica Argeș Pitești) REUNIT
Gloria BuzăuREUNIT
SC Bacău incert
Rapid CFR Suceava – nereunit
CF Brăilaincert
FCM Dorohoiincert
CS Balotești – nereunit
ACS BerceniREUNIT
Farul Constanța – nereunit

CS Mioveni REUNIT
Metalul Reșița – incert
Unirea Tărlungeni – nereunit
Olimpia Satu Mare – REUNIT
CSM Râmnicu Vâlcea – nereunit
FC Caransebeș REUNIT
Șoimii Pâncota – REUNIT
FC Bihor Oradeaincert

– cele promovate din Liga 3:

Bucovina Pojorâta – nereunit
Dunărea 2005 Călărași REUNIT
Chindia Târgoviște REUNIT
UTA Bătrâna Doamnă – REUNIT
FCM Baia MareREUNIT

CITEȘTI și: Toate amănuntele Adunării Generale Extraordinare a LPF 2. Cum văd membrii cluburilor din Liga 2 viitorul sezon, ce cred despre drepturile TV și ce spun despre schimbările din ROAF

Burleanu a ironizat ședința LPF 2: „Mai lipseau grătarul, micii și berea”. Brașoveanu n-a rămas fără replică. Ce spune șeful FRF despre actuala situație din Liga 2 | VIDEO

S-au decis datele de începe a campionatelor din Liga 2 și 3. Burleanu vrea o singură serie: „Avem neapărată nevoie de o reorganizare”

Marius ANGHEL 11 Jul. 2015, 11:50 Special
Pe aceeași temă