Hristo Stoichkov are stadion în România!

Autor: Mihai Andries Publicat: 16 Aug. 2013, 10:53 Actualizat: 16 Aug. 2013, 11:22 Special
Hristo Stoichkov  are stadion în România!

România și Bulgaria nu au apucat să joace una împotriva celeilalte în finala mult visată în 1994, dar aseară, bulgarii și românii din Banat s-au bucurat împreună de un meci între cele două națiuni. Circa 1.000 de oameni s-au adunat aseară la stadionul din Dudeștii Vechi (Timiș), pentru a-l vedea jucând fotbal pe cel mai mare fotbalist bulgar din istorie: Hristo Stoichkov.

Localitatea cu cea mai mare comunitate bulgară din țara noastră a găzduit meciul Pobeda – Prietenii Banatului. La gazde au jucat Stoichkov și alți trei foști fotbaliști bulgari: Petar Mihtarski (ex FC Porto), Ioșo Ghencev și Vasil Dragolov, precum și impresarul Ioan Becali. Pentru echipa românescă au jucat, printre alții, Iosif Rotariu, Rodion Cămătaru și Marcel Băban.

Chiar dacă pe teren s-au aflat doar șapte foști fotbaliști cunoscuți, echipele fiind completate cu politicieni și alte personalități locale, evenimentul a avut o fărâmă dintr-un meci internațional: la începutul jocului s-au intonat imnurile României și Bulgariei, iar Stoichkov a avut o galerie formată din opt ultrași ai echipei ȚSKA Sofia.

Stoichkov, gol a la Hagi

Locuitorii din Dudeștii Vechi s-au bucurat că au apucat să-i vadă pe viu execuțiile lui Stoichkov, chiar dacă asta s-a întâmplat abia la aproape două decenii după ce acesta ducea Bulgaria în semifinalele mondialului din SUA 1994 și câștiga Balonul de Aur. Și au avut ce vedea: la doar câteva minute după startul jocului, fostul jucător al Barcelonei a marcat un gol asemănător cu cel al lui Hagi din meciul cu Columbia.

Totuși, cel mai emoționant moment al zilei de ieri a fost acela în care Stoichkov a dezvăluit sigla stadionului din Dudeștii Vechi, pe care scrie „Hristo Stoichkov Arena”. Așadar, primul stadion care îi poartă numele starului bulgar se află în România.

În plus, Stoichkov a primit ieri titlul de cetățean de onoare al comunei Dudeștii Vechi. Vizita sa în această comună durează patru zile, timp în care fostul fotbalist sărbătorește, alături de localnici, împlinirea a 275 de ani de la stabilirea bulgarilor în Banat.

„Inaugurez acest stadion pentru bulgarii din Banat, îi admir pentru că și-au păstrat identitatea timp de 275 de ani. Sângele apă nu se face”
Hristo Stoichkov, fost fotbalist

„Acesta e primul stadion din lume care poartă numele lui Stoichkov. Ne mirăm că în Bulgaria nimeni nu s-a gândit încă la acest lucru”
Gheorghe Nacov, primar Dudeștii Vechi

Articol scris de Radu FAUR
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Autor: Mihai Andries Publicat: 16 Aug. 2013, 10:53 Actualizat: 16 Aug. 2013, 11:22 Special
Pe aceeași temă