Gratia, la „fundația” fotbalului

11 May. 2009, 17:01 Special

Fotbalul, fără îndoială, cel mai iubit sport din țară, cu cei mai mulți practicanți, se joacă, cu excepția primele două ligi, în anonimat. De restul eșaloanelor se aude doar sporadic, atunci când au loc evenimente ieșite din comun, incidente sau întâmplări inedite. Ceea ce este de înțeles, având în vedere că echipele angrenate în competițiile de la nivelul județelor suscită doar un interes redus din partea publicului, de cele mai multe ori la nivel local. 
 

Totuși, când ne întrebăm de ce fotbalul românesc are din ce în ce mai puține rezultate, de ce apar tot mai puțini jucători de valoare și sunt aduși fotbaliști străini, ar trebui să căutăm răspunsurile la bază, la nivelul copiilor și juniorilor, dar și în ligile inferioare. Deoarece selecția și formarea viitoarelor generații depinde și de structura organizatorică a cluburilor mici, comunale, aproape jumătate din populația țării locuind în mediul rural.

 

Întâmplarea a făcut să ajungem la Gratia, o comună din județul Teleorman, aflată la 50 de km de București. Din punct de vedere istoric, localitatea este foarte veche, zona fiind locuită încă din epoca de piatră, pe teritoriul ei fiind descoperite artefacte ce atestă acest lucru, în special vase de piatră.

 

Istoria fotbalului din Gratia e ceva mai scurtă, sportul rege fiind practicat aici, într-o formă organizată, din anii ’50-’60. Echipa din aceea perioadă este și acum evocată cu nostalgie de localnicii de vârsta a treia, ca una dintre cele mai bune formații din județ.

 

Astăzi, ca și în urmă cu o jumătate de secol, fotbalul se practică aici din plăcere, toți componenții echipei Spicul având statut de amatori, singurii bani pe care îi primesc sunt sub forma unei indemnizații de meci în valoare de 50 ron, pentru acoperierea cheltuielilor de masă și transport. 

 

Echipa aparține Primăriei, dar beneficiază și de suportul unui finanțator. Gigi Stanciu, un împătimit al fotbalului, sport pe care l-a practicat în tinerețe, la diferite nivele, până a suferit o accidentare gravă la picior. Șef de șantier, în viața de zi cu zi, Gigi Stanciu se ocupă și de pregătirea echipei, fiind în același timp antrenor, delegat, magazioner, pe scurt, omul bun la toate.


Cea mai corectă echipă din „Onoare”

 

Apropiații echipei, dar și jucătorii, sunt supărați că Spicul Gratia a fost defavorizată mai ales în partidele din retur, considerând că penultima poziție din clasament, pe care o ocupă în prezent, are ca principală cauză arbitrajele potrivnice.
 

Sponsorul competiție a instituit un premiu fair-play de etapă pentru a răsplăti formațiile care respectă spiritul jocului. Spicul Gratia a primit duminică acest premiu din partea reprezentantului Asociației Județene de Fotbal. Festivitatea înmânării a avut loc înaintea partidei de campionat cu Beirut Siliștea. Fotbaliștii au primit de asemenea un echipament complet și o minge, premii pe care le-au folosit în partida care a urmat, cu toate că tricourile aveau mânecă lungă și soarele dogorea cu putere. Dar pentru a onora acest moment fotbaliștii au considerat că puțină sudoare în plus nu reprezintă un capăt de țară.

 

VEZI REZUMATUL PARTIDEI

SPICUL GRATIA – BEIRUT SILIȘTEA 3-1

Rivalitate locală cu Beirut Siliștea
 

Meciul cu vecinii din Siliștea reprezintă de ani buni, pe plan local, echivalentul unui derby Steaua – Dinamo. La terenul din Gratia a făcut deplasarea și un grup de susținători ai Beirutului. Acesta s-a manifestat gălăgios în timpul festivității dinaintea partidei, fluierând discursurile oficialităților, fapt ce a determinat oamenii de ordine să recurgă la evacuarea vizitatorilor, operațiune ce a decurs fără incidente. Siliștenii erau supărați că Spicul a pierdut vineri, cu scorul de 3-2, restanța cu Crevenicu, formație cu care se luptau la promovare, acuzându-i pe cei din Gratia că s-au menajat pentru confruntarea directă de duminică.
 

Meciul a fost la discreția Spicului, care a reușit să marcheze repede, la prima fază periculoasă, atacantul Daniel Tatu, scăpat din marcaj,  șutând sec la colțul lung. Desprinderea pe tabelă a venit la jumătatea reprizei, mijlocașul Najloveanu reluând cu capul în plasă în urma unei centrări perfecte venită de pe partea dreaptă. A doua parte a meciului a fost ceva mai tensionată, însă arbitrul Florentin Fleancu a gestionat cu mult calm puținele momente în care nervii jucătorilor puteau scăpa de sub control. Scorul a luat proporții după un contraatac rapid la capătul căruia celălalt atacant al Spicului, Adrian Stan, a trimis plasat mingea în poartă, pe lângă goalkeeperul oaspeților.

 

Golul de onoare al Beirutului a fost opera apărării gazdelor, un fundaș și potarul Cucu neînțelegându-se la o fază banală, ultimul împingând mingea în propria poartă. Diferența de trei goluri se putea reface până la final, însă Adrian Stan, în două rânduri, din poziții ideale a trimis de fiecare dată puțin pe lângă bară. Mai trebuie menționate și cele două ocazii imense ale oaspeților, câte una în fiecare repriză, când mingea a întâlnit bara.

Chiar dacă la capitolul condiție fizică jucătorii celor două formații nu exceleză, nu același lucru se poate spune de determinarea în joc și angajamentul cu care au tratat aproape fiecare fază, de cele mai multe ori în limitele regulamentului. În privința calităților tehnice nu ne putem pronunța, din cauza suprafeței de joc, plină de denivelări, controlul balonului realizându-se cu mare dificultate.

 

Eroul partidei: portarul Cucu
 

 

Chiar dacă la scorul de 3-0 a marcat un autogol, portarul Constantin Cucu a avut de-a lungul meciului intervenții salutare, apreciate la final chiar și de oaspeți. Cucu și-a făcut junioratul la Sportul Studențesc sub îndrumarea antrenorilor Ion Stoișor și Cornel Vlad, fiind coleg de generație cu atacantul Costin Curelea. O accidentare la picior i-a stopat cariera de fotbalist, chiar înainte de a începe. Nu a mai putut reveni la fotbalul de performanță însă a continuat să evolueze pentru echipe din eșaloane inferioare. Părinții lui sunt originari din Gratia, astfel că a ajuns să apere buturile Spicului.

Un alt remarcat al partidei e chiar căpitanul Florin Mortu, care la 39 de ani continuă să fie unul dintre cei mai buni componenți ai echipei. Mortu a cochetat în prima tinerețe cu fotbalul de performanță, însă atunci când a avut șansa unui contract în Liga a II-a, la 26 de ani, nu a profitat de ea.


Lot Spicul Gratia
(numere folosite în meciul cu Beirut / ocupație): Constantin Cucu (1 / gestionar), Florin Mortu (10 / instalator), Marius Banoș (2 / patron), Sorin Tănase (6 / șofer), Florian Cotruță (8 / mașinist), Doru Pantazi (7 / șofer), Iulian Nejloveanu (5 / șofer de tir), Marius Gâscă (11 / pompier), Gheorghe Voicu (14 / șofer),  Daniel Tatu (9 / întreprinzător), Adrian Stan (3 / șofer), Georgel Pantazi (17), Marian Monea (15 / șofer), Alexandru Cotruță (16 / șofer), Andrei Stanciu (20)

 

Părintele a revenit lângă echipă
 

După această victorie, preotul comunei, Marian Radu, a ținut să îi felicite pe jucători pentru modul exemplar în care s-au dăruit și i-a asigurat că supărarea provocată de rezultatele slabe din acest sezon a trecut și că pe viitor se vor bucura de întregul său sprijin.
 

De asemenea, primarul Ion Florea, aflat la Alexandria la o ședință de partid, legată de alegerile europarlamentare de la care nu a putut absenta, i-a felicitat telefonic imediat ce a aflat rezultatul final al meciului cu Siliștea.

 

Planuri mari
 

 

Primăria Gratia a alocat fonduri, prin bugetul local aprobat la începutul acestui an, pentru construirea unui nou teren dotat cu o tribună, pistă de atletism, vestiare și grupuri sanitare. Momentan, lucrările nu au demarat, deoarece licitația ce a avut loc, a fost contestată de o firmă nemulțumită că a pierdut contractul. Viceprimarul Doru Drăgușin (foto) ne-a declarat că litigiu se va încheia în curând și amenajarea stadionului de care echipa și comuna are nevoie va începe în această vară.
 

 

De asemenea, se dorește modificarea statutului clubului, pentru ca, alături de Primărie, să poată veni și alți susținători financiari, astfel încât bugetul echipei să permită asigurarea unor condiții normale de pregătire și recompensare a jucătorilor.
 

 

Obiectivul permanent pentru Spicul Gratia îl reprezintă promovarea în liga a IV-a și menținerea la acest nivel. Pentru realizarea lui, pe lângă asigurarea unui buget decent, se va urmări și întărirea lotului.
 

 

fotoreportaj de Florin Alboiu

montaj video: George Potcovaru

11 May. 2009, 17:01 Special
Pe aceeași temă