Dinamo pusă pe Butuc(i)!

16 Jun. 2009, 13:00 Special

Duminică dimineața, la o oră la care multă lume se odihnea la casele lor, 22 de tineri au avut treabă pe stadionul "Florea Dumitrache". A fost meciul tur dintre Dinamo și FC Bihor, contând pentru semifinalele campionatului național de juniori republicani. Deși scorul nu o arată, războiul tactic dintre Marin Dragnea, tehnicianul dinamoviștilor și Gheorghe Silaghi, cel al oaspeților, a fost câștigat de bihoreni. De ce? Returul de la Oradea pornește de la 2-2 și bihorenii își permit să facă și egal la 0 sau la 1 pentru a-și asigura calificarea în finală.

Din păcate, semieșecul dinamoviștilor a avut și o scuză parțială, cele două erori ale centralului Ivan. Acesta nu le a acordat gazdelor două penalty-uri în situații mai mult de clare, câte unul de repriză și ambele în ultimele secvențe. Al doilea a fost cu mult mai important, cu cât era minutul 90 și meciul s-ar fi terminat dacă Dinamo marca pentru 3-2. Oricum, asta nu înseamnă că ar trebui ignorată și evoluția foarte bună a orădenilor, care nu s-au pierdut cu firea, deși au fost conduși în două rânduri, și au plecat acasă cu o opțiune serioasă pentru marea finală. De remarcat că ambele tabere au dat dovadă de dăruire și s-a jucat bărbătește, dar asta nu a justificat excesul de galbene al centralului întâlnirii (cel puțin 10 cartonașe arătate).

 

Cum a pierdut Dinamo victoria printre degete? Mijlocul a păcătuit mai mult ca în alte dăți prin întârzierea pasei și încetinirea atacurilor. Ca să nu mai vorbim de flancurile apărării bucureștene, care nu au prins cea mai bună zi a lor, dovedită și de faptul că ambele goluri bihorene au plecat de pe benzi. În prima repriză, raidurile lui Teșan l-au chinuit destul de mult pe Pahomi, care a răsuflat mai liniștit după schimbarea orădeanului. Însă drama mare a fost pe flancul drept, unde Florin Pop a făcut ravagii la fiecare incursiune a sa. Problema de pe dreapta a fost sesizată și de tehnicianul lui Dinamo, care l-a trimis în teren pe Cazacu în locul lui Stan la puțin timp după pauză. Strategia orădenilor de a juca pe cartea contraatacului a pus în dificultate echipa din Ștefan cel Mare în destule rânduri.

 

Ambele tabere au avut câțiva jucători care au ieșit în evidență, Bădăuță și Voican, dar și Anton, de la Dinamo, respectiv Teșan, Butuc, Florin Pop de la oaspeți. Oricum, pentru ambele echipe, viitorul sună bine, rămâne de văzut ce șanse vor primi de a juca la prima echipă sau chiar și la a doua (mă refer aici în special la cei de la Dinamo).

Revenind la meci, Dinamo a avut un start mai bun de partidă, punând în pericol poarta lui Paul în două rânduri. Primul a fost Pavăl, care a finalizat prost o acțiune care putea aduce mai mult pentru Dinamo, iar apoi Bădăuță a șutat de la 25 de metri pe lângă. A venit gafa lui Lekic, care a pierdut aiurea o minge la 25 de metri de propria poartă, dar bihorenii nu au știut să profite de cadou. Ceea ce spuneam și mai devreme, cu pătrunderile pe flancuri ale bihorenilor, s-a văzut și în minutul 24, când Teșan a avut o acțiune splendidă pe partea lui Pahomi, a centrat în fața porții și Butuc, din alunecare, a trimis pe lângă. Acesta a fost primul semnal că orădenii nu au venit în plimbare la București.

Meciul se joacă pe contre. Mai întâi, Stan centrează foarte bine, mingea se plimbă prin careu și ajunge la Pavăl care este blocat în ultima clipă. Apoi, Teșan pătrunde spre poarta lui Dinamo și șutează de la distanță peste. Alternanța fazelor de gol continuă, după o fază superbă gândită de Anton și Voican, Paul blochează in extremis, pentru ca la poarta cealaltă, același Teșan să irosească o bună șansă de gol.

Și vine și minutul 37, cu o degajare proastă a lui Paul, undeva în stânga aproape de centrul terenului, direct la Pavăl. Acesta are un moment de geniu, pătrunde cu mingea un pic frontal, pasă ideală la Voican și tehnicul vârf dinamovist nu iartă: 1-0 pentru elevii lui Dragnea. Surprinzător, dar bihorenii nu acuză șocul și sunt la un pas de egalare în două rânduri: Floruț trimite bine o lovitură liberă în careu, dar nimeni nu o ajunge, iar apoi vine un nou cadou de la Lekic, însă capitanul Andrei are o intervenție de zile mari (vezi foto), chiar pe linia careului de 16 metri.

Și vine și golul egalării, urmat de prima controversă a zilei. În ultimul minut de joc regulamentar, o centrare în careul dinamovist este bâlbâită de fundașii alb-roșii, Butuc preia balonul, face o fentă din corp și înscrie din 6 metri: 1-1. Imediat după reluarea jocului, Anton scapă spre poarta bihorenilor și este agățat în careu de un fundaș advers. Penalty clar, dar centralul Ivan este de altă părere și repriza se termină la egalitate 1-1.

 

Repriza a doua debutează în trombă, ambele echipe încercând să dea lovitura decisivă încă din primele minute, dar fără succes. Intrarea lui Cazacu se face simțită în jocul lui Dinamo. La primul contact mai serios cu balonul, aripa dinamovistă pleacă de la centrul terenului în dribling și șutează peste de la 25 de metri. Vine apoi golul de 2-1, la o fază bine gândită de Voican, pasă în lateral la Bădăuță, acesta din urmă intră în careu, driblează scurt și șutează sec: gooool Dinamo!

Bihorenilor nu le priește primirea golului și se aruncă în atac. Mai întâi Floruț (minutul 61) ratează o ocazie imensă, la o fază la care mingea a traversat nestingherită tot careul dinamovist, pentru ca, la o nouă gafă a apărării bucureștene, Butuc să rateze egalarea 5 minute mai târziu. Dinamo nu acceptă dominarea bihorenilor și are cinci minute foarte bune, în care ratează trei ocazii de gol. Și cum în fotbal, ocaziile se răzbună, vine minutul 79, când defensiva lui Dinamo greșește în lanț. Mai întâi, Topor respinge prost cu capul o minge până la Fl. Pop, acesta pătrunde pe flancul drept al defensivei dinamoviste, reușește să centreze neîmpiedicat de nimeni, mingea plutește prin fața porții și ajunge la Butuc, la 7-8 metri de buturi. Preluare, îl culcă pe portarul dinamovist și gol ca la antrenament: 2-2 și bihorenii sunt în extaz.

Cerul se prăbușește pe banca alb-roșie, dar elevii lui Dragnea nu renunță. Intră Ciocâlteu și Ciobai, în locul lui Pavăl și Lekic, pentru a forța golul victoriei. Ultimele șapte minute sunt infernale. Pahomi trimite un șut-centrare care este la un pas să intre în poartă, iar două minute mai târziu, Voican se complică inutil în careul advers. Șarjele lui Ciocâlteu pe stânga produc deranj în rândurile bihorenilor și șeptarul dinamovist șutează pe lângă.

 

Și vine minutul 90, când la o fază prelungită de atac, Dinamo este cu aproape toată echipa în careul advers. Bădăuță ratează incredibil, mingea revine la el și în momentul șutului este busculat de un adversar (vezi foto), penalty clar. Spre surprinderea tuturor, nu același lucru vede și centralul Ivan, deși din imagine se vede clar că jucătorul orădean l-a trântit la pământ pe atacantul dinamovist. Pentru ca spectacolul să fie complet, bihorenii scapă pe contraatac prin Laszlo Molnar și, rămas singur cu portarul, când toată lumea vedea un 3-2 pentru Bihor, este blocat impecabil de apărătorul buturilor. Ar fi fost nedrept ca orădenii să marcheze, un rezultat de egalitate fiind mult mai corect ținând cont de jocul ambelor echipe. Ca să nu mai spunem ce scandal ar fi ieșit după penalty-ul neacordat la faza de dinainte.

 

Oricum, la finalul meciului, tabăra alb-roșiilor i-a reproșat centralului Ivan erorile de arbitraj, dar scorul de pe tabelă este cel care contează. Bihorenii au plecat de la București cu un rezultat mai mult decât avantajos și pleacă cu prima șană în meciul de joi, de pe teren propriu. Elevii lui Dragnea vor trebui să se mobilizeze exemplar pentru a învinge echipa orădeană și pentru a merge mai departe în finală.

În cealaltă semifinală, CFR Cluj – Steaua 3-4.

 

FIȘA STATISTICĂ‚

Dinamo 2-2 FC Bihor (1-1)

Au marcat: Voican (37), Bădăuță (59) / Butuc (45, 79)

DINAMO: 1 C. Ion – 17 Cr. Stan (16 Cazacu 57), 14 Topor (16 G. Simion 80), 2 M. Ioniță, 6 Pahomi – 19 Fl. Anton, 5 Al. Andrei (cpt.), 21 Lekic (4 Ciobai 83), 8 Pavăl (7 Ciocâlteu 83) – 10 Bădăuță, 20 Voican

FC BIHOR: 1 D. Paul (cpt.) – 16 Huiduc, 3 Ș. Pop, 24 Miheș, 18 F. Molnar – 17 Novak (19 Găvrilaș 73) – 5 Teșan (4 Fl. Iancu 72), 8 Butuc (2 R. Matei 83), 14 Fl. Pop (7 L. Molnar 80) – 10 R. Ardelean (9 R. Andor 78), 11 Floruț

 

 

Articol scris de Mihai Andrieș

16 Jun. 2009, 13:00 Special
Pe aceeași temă