De la Măgura Cisnădie și FC Zalău, spre Real Madrid, via Buftea | FOTO

Marius ANGHEL 27 Jan. 2015, 18:01 Special

Târgul de iarnă al fotbaliștilor fără contracte a început, marți, la Buftea, printr-o acțiune de selecție în urma cărora antrenorii federali aveau de ales 24 de jucători, din cei 41 prezenți la reunire, la ora nouă dimineața.

Buftea e unul dintre așa-zisele orașe-satelit ale Bucureștiului, în care contrastele sunt mai mult decât evidente. La fiecare cinci case construite în secolul trecut există o pleașcă de pălățoi cu zece camere, ridicat în perioada de „bum” imobiliar. Un sat cu pretenții de oraș, în care Federația Română de Fotbal a găsit teren și cu bani de la UEFA a construit o bază sportivă modernă.

Într-o atmosferă gri și rece trei siluete de bărbați tineri, cu niște genți sport atârnate de umăr, parcurg pe jos drumul de la șosea până la centrul de fotbal. Îi latră câinii de pe câmpurile din dreapta și din stânga lor. Raul Brândușe, 18 ani, Mihai Brândușe, 20 de ani și Marius Haiduc, 20 de ani, de la FC Zalău, au plecat, luni, din Jibou, județul Sălaj, și au ajuns marți la Buftea, Ilfov. De la Gara din Buftea până la centru au făcut o scurtă încălzire, de 3,5 kilometri.

Drumul de 550 de km de la Jibou la Buftea a durat nu mai puțin de 16 ore. „Am plecat ieri după amiază, la 4 jumate, cu trenul din Jibou și am ajuns dimineață, la 8 jumate. Am avut noroc că a oprit trenul în Buftea”, povestește Raul Brândușe, aventura sportivilor spre fotbalul pe care îl visează cu ochii deschiși la televizor.

Știu că urmează să fie supuși unor teste fizice, speră să fie aleși dintre cei 41 și, mai târziu, să fie ochiți de un impresar măcar, dacă nu de vreun conducător de club, care va asista la târgul de fotbaliști ce va avea loc undeva după 7 februarie. „Am reușit să ne odihnim cât de cât, am avut locuri la cușetă”, spun fotbaliștii, încrezători că vor fi selecționați și vor participa la stagiul de pregătire organizat de federație și AFAN.

Ajung ultimii la Centrul de pregătire din Buftea. În față e agitație, mașini cu numere din toată țara, tineri fotbaliști nerăbdători să arate ce pot și emoționați de prezența camerelor de luat vederi, unii însoțiți de părinți.

„Am auzit de selecție de pe net. Am sunat să ne înscriem de pe 8 ianuarie, dar nu ne-au trecut pe nicio listă, nimic. Am sunat ieri din nou la federație și ne-au spus să venim astăzi la Buftea. Să vedem ce o ieși”, povestește un părinte cum a decurs organizarea.

Managerul departamentului de scouting din cadrul FRF, Aurel Țicleanu, le face jucătorilor unele precizări organizatorice: „Vom alcătui patru echipe, fiecare va juca câte două reprize de câte 20 de minute. Vă urez multă baftă tuturor. Hai, nu toți odată, câte unul, băieți. Haideți, că la 10 vreau să dăm drumul la treabă”.

Băieții sunt împărțiți pe echipe, care e portar, care e fundaș central, mijlocaș și așa mai departe. Se încropesc primele două echipe, ies pe terenul sintetic din fața complexului cu maiouri de culori diferite peste echipamentele pestrițe.

Pe marginea terenului o doamnă pare ușor emoționată. Nu prea ar vrea să vorbească cu presa, dar în cele din urmă se pornește: „Am venit cu băiatul, Nasta Ionuț, de 20 de ani, suntem din Sibiu. Ar face orice pentru fotbal, toată ziua vorbește cu tatăl său numai de fotbal. Eu nu prea mă pricep, doar ce aud de la ei. Până acum a fost pe la mai multe echipe, dar nu știu cum să vă zic, de ce nu a rămas, poate că e prea fițos sau pretențios, nu știu cum să vă zic. El vrea echipe la care să facă performanță. E talentat și muncitor, că altfel nu am fi venit în balamucul ăsta de București. De trei ori ne-am rătăcit cu GPS-ul pornit până am ajuns”.

Doamna Valentina Nasta este încrezătoare în ceea ce privește viitorul copilului său, chiar dacă e conștientă că până la vârsta lui ar fi trebuit să cunoască performanța. „A început la Șoimii Sibiu, îndemnat de tată-său, care a zis că o să facă tot ce poate să iasă fotbalist. El a făcut niște cursuri de arbitraj, nu a avut posibilitatea să ajungă fotbalist și a zis să-l susțină pe copil. Și toată ziua vorbesc numai despre fotbal. Ce mâncă Ronaldo, mâncă și el. Că i-am și zis: «Mă, dar să-mi zici și mie ce mâncă Ronaldo, ăsta, al tău, să-ți fac și eu că nu mai știu ce să-ți dau să mânci» Toată ziua vorbește numai despre Cristiano Ronaldo, e visul lui. A fost și la Școala lui Gică Popescu, când a câștigat Cupa Gillette, apoi nu știu ce s-a întâmplat cu baza, la Cluj, dar nu s-a adaptat, a fost marginalizat. Nu știu ce să vă zic, că eu îi mai spun, să se uite și la fotbaliștii ăștia mari, să le ia exemplu, să nu mai fie așa pretențios. I-am zis, «mă, tu crezi că Hagi sau Messi, ăsta, au avut cu ce se încălța, așa cum ai tu? Ar trebui să citești și tu despre ei, că eu ce știu numai de la tine și nu au dus-o așa cum ești tu»”, povestește mama de fotbalist.

De ce are încredere îl el? Pentru că îl vede că e ambițios: „Acum este la Măgura Cisnădie, nici nu știu în ce ligă, cred că a patra, dar e foarte ambițios. Anul trecut a fost tare supărat că nu a promovat cu Cisnădie. Dar îl văd, se duce zilnic la antrenamente, trage tare, se duce și singur la antrenament. Niciun coleg de-al lui nu se duce, el e singur. A intrat și la facultate, mi-a zis că vrea să se țină de facultate, dar vrea să prindă și o echipă mai mare. Sper să reușească, să-l văd și eu cum se descurcă de unul singur în viață, că până acum nu prea a simțit”.

Iese și Ionuț pe teren, iar mama lui mi-l arată: „E ăsta, primul, cu ghetele verzi, Nike”. „Numărul șapte?”, întreb. „Da, el e. Eram sigură că o să aleagă numărul șapte dacă va avea de ales. V-am zis că nu vede altceva în afară de Cristiano Ronaldo”, vine și răspunsul parcă pregătit al mamei de fotbalist.

Și Ronaldo de Sibiu și cei trei jibouani sunt supuși unor teste fizice, unor scurte antrenamente, după care sunt aruncați în joc. Toți vor să arate cât mai bine în ochii „selecționerilor” federali, chiar dacă relațiile de joc sunt inexistente, pentru ca mai apoi, cu puțină șansă să intre în vederile unui club sau măcar ale unui impresar.

Din 41, câți s-au prezentat marți dimineața, vor rămâne 24 de fotbaliști, care vor intra într-un cantonament la Centrul de Fotbal Buftea, în perioada 31 ianuarie – 7 februarie. Apoi vor disputa mai multe partide amicale sub titulatura de „echipa națională a jucătorilor fără contract”, la care vor asista conducători de cluburi și impresari.

Conform unor analize ale sindicatului internațional al jucătorilor, FIFPro, mai mult de jumătate dintre jucătorii fără angajament care au participat la turneele de acest tip au semnat la scurt timp contracte cu cluburi profesioniste.

Articol scris de Adrian Țone (Mediafax)
Foto: Mediafax foto

Marius ANGHEL 27 Jan. 2015, 18:01 Special
Pe aceeași temă