Comunicat AFAN: „Meciurile se organizează cu o lejeritate vecină cu INCONȘTIENȚA!”

06 Aug. 2012, 16:31 Special
Comunicat AFAN:

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) își exprimă pe această cale regretul că, în anul de grație 2012, fotbalul românesc își îngăduie cu o seninătate condamnabilă să fie zguduit de tragedii cum a fost cea produsă la meciul amical CS Balotești – Delta Tulcea.

Șocul produs de moartea fotbalistului nigerian al Deltei Tulcea, Chinonso Ihelewere Henry, provoacă, alături de durere, și aducerea brutală în prim plan a carențelor de nepermis existente la nivelul protecției medicale și sociale a jucătorilor de fotbal în România.

Organismul sindical al fotbaliștilor români își reafirmă cu această nefericită ocazie poziția, solicitând cu titlu de urgență Federației Române de Fotbal (FRF) amendarea Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF), prin includerea de prevederi clare și stricte, bazate pe următoarele constatări:


1. În prezent, ROAF permite o lejeritate vecină cu inconștiența la nivelul organizării jocurilor din perspectiva protecției medicale a fotbaliștilor. Astfel, pentru jocurile cu caracter amical nu este prevăzută obligativitatea prezenței unei ambulanțe la teren! Mai mult, deși s-a clamat în multe rânduri după decesul regretatului Cătălin Hâldan că a fost înăsprit regulamentul din acest punct de vedere, nici măcar pentru jocurile oficiale nu este prevăzută o ambulanțe dotate după ultimele standarde!

Pentru edificare, oferim textul existent în cadrul ROAF (Articolul 56, Punctul 8), unul nefericit și foarte vag, care, practic, lasă la latitudinea organizatorului jocului alegerea făcută din acest punct de vedere: „Pentru disputarea unui joc oficial, organizatorul este obligat să asigure prezența la teren a două autosanitare sau a unei autosanitare și a unui autoturism (pe care să fie inscripționată o cruce roșie pe fond alb)”. Mai multe cuvinte cu privire la această „precizare regulamentară” credem că sunt de prisos.

2. FRF trebuie să își asume prin ROAF rigurozitatea și eficiența controalelor medicale periodice efectuate de fotbaliști. Din acest punct de vedere, solicităm impunerea prin regulament a unui standard al acestor controale, prin precizarea clară și amănunțită a condițiilor în care ele se desfășoară și a gradului de calificare a personalului medical care le efectuează.

În prezent, vizele medicale primite de sportivi sunt percepute de către club ca simple și nedorite formalități și costuri! De asemenea, în viziunea noastră, Liga Profesionistă de Fotbal trebuie își asume și să instituie un sistem de control asupra modului în care cluburile obțin avizul medical pentru fiecare dintre fotbaliștii legitimați.

3. AFAN a militat cu nenumărate ocazii și pe diverse căi pentru impunerea unei prevederi regulamentare strict formulate ca repere minimale realiste și obligatorii din partea cluburilor privind asigurarea fotbaliștilor. În prezent, fotbaliștii români se expun unor riscuri mari, jucând fără a deține polițe de asigurare individuală de sănătate și de viață viabile, dat fiind că angajatorii lor nu sunt obligați prin regulament să încheie astfel de polițe!

În prezent, în ROAF (articolul 39, punctul 1, alineatul j), referirea la acest aspect este una mai mult decât sumară: „jucătorii legitimați sunt obligați să posede asigurarea în caz de accidente în activitatea fotbalistică”.
Sperăm ca acum, după ce încă un fotbalist a murit pe teren, FRF și LPF să-și redimensioneze poziția față de aspectele semnalate de AFAN și să ia măsuri în consecință

06 Aug. 2012, 16:31 Special
Pe aceeași temă