Comitetul Executiv de Salvare Națională

01 Aug. 2012, 10:00 Special
Comitetul Executiv de Salvare Națională

Astăzi are loc la sediul FRF o ședință a Comitetului Executiv în care se va decide soarta eșaloanelor 2 și 3 ale fotbalului românesc. Ținând cont că luni a expirat termenul final pentru înscrierea echipelor în cele două competiții, federalii vor fi puși în situația de a trage linie și a decide ce se va întâmpla mai departe în noua ediție de campionat.

Până în acest moment, un lucru este clar: numărul echipelor înscrise este net inferior numărului de locuri existente. Cum Federația nu mai este dispusă la compromisuri, devine clar că actualul sezon va fi unul reformat din mers, în sensul că se va recurge la reducerea numărului de echipe din fiecare serie a celor două eșaloane, în conformitate cu numărul de echipe existente

Liga a II-a serii de 14, dar cu Craiova sau fără?

Toate informațiile neoficiale care vin dinspre FRF, dar și dinspre oficialii de cluburi, dau ca sigur faptul că Liga a II-a va avea doar două serii de câte 14 echipe din cauza abandonurilor forțate de problemele financiare. Rămâne de văzut acum care vor fi cele patru echipe care vor spune pas competiției, două dintre ele fiind cu siguranță o echipă a Slatinei (mai nou FC Olt) și Timișoara lui Iancu. Semne de întrebare mai apar în dreptul nou promovatei din Buftea și a Bacăului lui Sechelariu, dar oficial se pare că ultima s-a înscris chiar dacă nu mai are jucători! În schimb, Astra Giurgiu este ca și desființată, clubul mamă nemaidorind să finanțeze acest proiect de la Giurgiu.

O altă problemă în discuție este cea a Craiovei, la FRF fiind depusă o cerere de înscriere pentru FC Viitorul Craiova, o echipă al cărui președinte este Cătălin Crăciunescu, dar care se pare că îi are în spate pe Rodion Cămătaru și Gigi Nețoiu.În condițiile în care Adrian Mititelu a amenințat forul fotbalului românesc cu un nou proces, în cazul în care Viitorul Craiova va fi acceptată în competiție, orice decizie în acest caz trebuie luată cu mare atenție.

Prăpăd în Liga a III-a!

Al treilea eșalon trece prin momente foarte grele. Alegerile locale din această vară au pus pe butuci numeroase echipe din cauza schimbării puterii politice din multe localități și comune. Promisiunile noilor fruntași locali s-au dovedit a fi deșarte și multe echipe s-au trezit fără niciun sprijin financiar după alegeri și implicit fără posibilitatea de a mai continua competiția, fiind puse în situația de a se desființa. Altele au ales să își continue activitatea în Liga a IV-a sau chiar a V-a, în timp ce cluburile mai norocoase au preferat să renunțe la jucătorii din afara localității și să se axeze pe elementele locale pentru a reduce din cheltuieli. Asta ca să nu mai vorbim de câștigătoarele barajului de promovare în Liga a III-a care au preferat să rămână la județ deoarece nu au găsit fondurile necesare evoluției într-un eșalon superior.

Date fiind aceste coordonate, numărul echipelor care s-au înscris în campionat este undeva în jurul a 80 de echipe dintr-un total de 96 de locuri disponibile, asftel că la federație se discută formarea unor serii de 13 echipe! Ca idee, pe lista echipelor care au abandonat competiția desființându-se sau coborând un nivel mai jos se află echipe precum CFR II Cluj, U Cluj II, Chimia Brazi, CSO Plopeni, Voința Livezile, Unirea Ungheni, Unirea Valea lui Mihai sau CFR Simeria!

Fără compromisuri din partea FRF

O inițiativă care merită salutată este aceea a federației de a nu mai ocupa locurile libere din campionat. Sau cel puțin acesta este semnalul care vine dinspre clădirea din spatele Național Arena. Astfel, pentru prima dată în ultimii ani, nu vom mai avea retrogradate reprimite în campionat și nici cluburi satelit fondate peste noapte sau echipe care au ratat barajul de Liga a III-a acceptate de FRF în ultimul moment pentru a completa seriile. Să sperăm că nu vor fi doar promisiuni deșarte ca ale politicienilor care au pus pe butuci echipe valoroase în această vară. După orele prânzului vom vedea care vor fi deciziile federației privind soarta noului sezon competițional, care va începe mai mult ca sigur cu cel puțin o săptămână întârziere

Articol de Mihai ANDRIEȘ

01 Aug. 2012, 10:00 Special
Pe aceeași temă