Încă un arbitru din Argeș a fost despistat pozitiv cu noul coronavirus. Nici Iulian Călin nu va mai fi delegat în acest sezon. Cum au reacționat FRF și LPF

Răzvan STÎNGĂ 04 Jul. 2020, 19:39 Arbitri
Încă un arbitru din Argeș a fost despistat pozitiv cu noul coronavirus. Nici Iulian Călin nu va mai fi delegat în acest sezon. Cum au reacționat FRF și LPF

Încă un caz de COVID-19 în rândul arbitrilor din România! Centralul Iulian Călin a fost depistat pozitiv, iar Liga Profesionistă de Fotbal a reacționat după această informație. Potrivit declarațiilor oferite de secretarul general Justin Ștefan, acesta nu este singurul care se află în atenție. Și asistentul Mircea Grigoriu va urma pașii testărilor pentru a afla dacă a contactat virusul, întrucât cei doi au oficializat un meci din Liga 1, dintre Academica Clinceni și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

  • Este al doilea arbitru din județul Argeș care este depistat pozitiv cu noul coronavirus în această săptămână. Primul a fost Robert Avram, din Pitești, prezent în lotul de Liga 2, iar al doilea este Iulian Călin, din Ștefănești. Interesant este că Avram este angajat chiar în cadrul primăriei Ștefănești, ca gestionar.

Regulile de testare și protecție s-ar putea schimba 

Acesta din urmă trebuia să fie delegat la partida de sâmbătă seară, dintre FCSB și FC Botoșani, dar a fost ”eliminat” de pe listă, iar în locul lui a fost ales un alt arbitru asistent. Din precizările oficialului LPF, există posibilitatea ca regulamentul din această perioadă să se schimbe, iar toți cei care împart dreptatea în meciuri să fie testați cu două zile înaintea confruntărilor, pentru a diminua cât mai mult posibil astfel de evenimente.

Suntem în legatură permanentă cu Comisia Centrală a Arbitrilor. Arbitrul delegat la meciul de diseara (n.r. – asistentul Mircea Grigoriu) este izolat şi va fi înlocuit de un alt arbitru. În acest moment nu se pune problema amânării vreunui meci din Liga 1, cât timp nu avem niciun club implicat în vreo ancheta epidemiologică.

Pentru a fi considerat contact, potrivit legislaţiei din România, trebuie să fi stat faţă în faţă la o distanţă mai mică de 2 metri pentru cel puţin 15 minute. Ceea ce nu se întâmplă în cazul interacţiunii dintre arbitri si jucători în cazul unui meci de fotbal.

Cred ca ar fi fost mult mai bine ca arbitrii să se testeze şi ei cu două zile înainte de meciul la care sunt delegaţi, asa cum se întâmplă în cazul observatorilor LPF, şi nu din 14 in 14 zile aşa cum a stabilit comisia medicala a FRF. Cred că se impune ca FRF să urmeze modelul aplicat de observatorii LPF şi în cazul arbitrilor delegaţi la meciurile din Liga 1”, a precizat Justin Ştefan pentru DigiSport.

LPF: ”Este nevoie, în aceste zile, cu siguranță mai mult decât oricând, de unitate între noi toți, cei implicați în fotbalul românesc”

Liga a emis și un comunicat de presă în acest sens, prin care recunoaște că măsurile de protecție ar trebui regândite, mai ales după cele întâmplate la echipa Petrolul, unde mai mulți jucători au ieșit pozitivi la testări, iar meciul din debutul play-off-ului Ligii 2, cu UTA Arad, a fost amânat.

”Liga Profesionistă de Fotbal a luat cunoștință de recentele cazuri de infectare cu COVID – 19 apărute la nivelul Ligii a 2-a (la echipa Petrolul Ploiești), precum și la cel al corpului de arbitri (domnul Iulian Călin) și ține să precizeze că se impune, la modul cel mai urgent, o reanalizare a tuturor măsurilor de protecție și siguranță în ceea ce priveste fotbalul profesionist din România.

În aceeași ordine de idei, noi, Liga Profesionistă de Fotbal, apreciem că se impune definirea unei proceduri standard de comun acord și împreună cu autoritățile guvernamentale, Direcțiile de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică, aplicabilă în cazul depistării unui caz de COVID -19, la nivelul fotbalului profesionist de la noi din țară.

În acest sens, LPF va lansa o dezbatere împreună cu cele 14 cluburi membre, precum și cu specialiști din domeniul medical, urmând ca toate concluziile dezbaterii să fie prezentate autorităților. Încă o dată, Liga Profesionistă de Fotbal face apel la RESPONSABILITATEA cluburilor, a jucătorilor, a antrenorilor, a intreg staffului auxiliar, de asemenea la întreg lotul de arbitri, pentru a respecta în fiecare moment legislația aplicabilă și generată de apariția pandemiei cu COVID-19, precum și Protocolul medical al Federației Române de Fotbal.

Este nevoie, în aceste zile, cu siguranță mai mult decât oricând, de unitate între noi toți, cei implicați în fotbalul românesc, pentru că doar în astfel de condiții putem reuși în demersul nostru comun, acela de a duce la bun sfârșit actualul sezon și, evident, de a-l începe și continua cu succes pe următorul.

Am credința că vom reuși, cu atât mai mult cu cât timpurile și situațiile nou apărute generează, iată, atâtea dificultăți. Ne gândim însă în permanența la oameni, la uriașa masă de suporteri ai fotbalului nostru, nu în ultimul rând, ba dimpotrivă, la fotbaliști și la sănătatea lor. A lor și a noastră, a tuturor!

Într-adevăr, cred că nu vom reuși decât împreună!”, se arată în comunicatul emis de LPF, sâmbătă.

FRF anunță: ”Arbitrul depistat pozitiv a fost retras de la delegări împreună cu toată brigada sa și nu va mai fi delegat în acest final de sezon”

În ceea ce privește Federația Română de Fotbal, aceasta și-a emis punctul de vedere, iar în postarea de pe site-ul oficial se precizează faptul că Iulian Călin a fost, cu adevărat, depistat pozitiv cu noul coronavirus. Până acum, toți cei care trebuie să oficializeze meciuri din Liga 1 și Liga 2 au efectuat trei teste de COVID-19.

”Federația Română de Fotbal anunță că încă un arbitru a fost depistat pozitiv în urma testărilor efectuate în ultimele zile. Arbitrul depistat pozitiv a fost retras de la delegări împreună cu toată brigada sa și nu va mai fi delegat în acest final de sezon. De asemenea, colegii săi au intrat în izolare, urmând ca luni să repete testele. Lotul pentru Liga 1 și meciurile ce urmează a se disputa în Liga 2 cuprinde 70 de arbitri. Aceștia au efectuat până acum trei teste, de la începutul lunii iunie și până în prezent. Costurile acestor testări sunt suportate integral de Federația Română de Fotbal”, se arată în comunicatul emis de FRF, sâmbătă, 4 iulie.

Două jocuri în Liga 2 a condus Iulian Călin în acest sezon, în ambele jucând Turris Oltul

În sezonul 2019/2020, Iulian Călin a arbitraj de la centru două meciuri în Liga 2: Metaloglobus – Turris Oltul 1-0 și Turris Oltul – ”U” Cluj 1-1. A condus 11 meciuri în Liga 1, în sezonul regular, două în play-out-ul Ligii 1, două de Cupa României, printre care Petrolul – Sepsi OSK 0-1, și altul în barajul pentru Liga 3, Carmen – Moștiștea Ulmu. Ca rezervă a fost în 9 jocuri în sezonul regular al Ligii 1, unul în Cupa României (UTA – Dinamo 1-3) și altul în play-off-ul Ligii 1.

Iulian Călin a fost la centru la meciul din Cupa României dintre Petrolul și Sepsi OSK, desfășurat în acesta an pe ”Ilie Oană” și câștigat cu 1-0 de covăsneni. Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto

Val de cazuri de COVID-19 în fotbalul românesc 

O serie de anunțuri cu privire la depistarea unor infectări cu COVID-19 au fost făcute în ultimul timp, în fotbalul românesc. Pe lângă problemele care au apărut în urmă cu câteva zile la Petrolul și Concordia Chiajna, au fost câteva cazuri depistate și în Liga 1, la FC Botoșani și Dinamo.

De altfel, Iulian Călin nu este singurul arbitru confirmat că este purtător al virusului. Robert Avram a fost și el infectat. Arbitru de centru în lotul de Liga 2, Avram a condus în acest sezon 2019/2020 nouă jocuri în eșalonul secund, unul la barajul pentru Liga 3, două la Liga Elitelor U19 și două în cadrul Cupei României. Ca rezervă, în acest sezon a fost la zece partide de Liga 1 (play-out – 1), Liga 2 (7) și Lida Elitelor U17 (2).

Printre meciurile importante conduse în acest sezon de Liga 2 sunt Metaloglobus – Rapid (0-0), Metaloglobus – UTA (1-1) sau SCM Gloria Buzău – Farul (2-0), un joc la finalul căruia Ciprian Marica, finanțatorul echipei constănțene, a tunat la adresa manierei de arbitraj.

Arbitrul Robert Avram în meciul dintre Metaloglobus București și UTA Arad, din etapa a 18-a a Ligii 2, disputat pe stadionul Metaloglobus din București, la data de 17 noiembrie 2019. Foto: Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/arbitrul-de-liga-2-depistat-pozitiv-cu-covid-19-este-din-pitesti-ultima-sa-convocare-a-fost-in-prima-liga-ca-rezerva-la-dinamo-sepsi-osk-19137697

https://liga2.prosport.ro/seria-1/peluza-i-ilie-oana-plina-de-intrebari-dupa-ce-petrolul-intarzie-sa-publice-informatii-despre-situatie-echipei-dupa-depistarea-focarului-de-covid-19-sa-va-fie-rusine-stima-19137944

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-chiajna-a-scapat-de-griji-doar-pe-jumatate-doar-unul-dintre-cei-doi-jucatori-depistanti-cu-covid-19-a-iesit-pozitiv-si-la-retestare-19137922

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-meciul-uta-arad-petrolul-ploiesti-a-fost-amanat-anuntul-facut-de-frf-dupa-ce-la-echipa-prahoveana-au-fost-depistate-infectari-cu-covid-19-19137655

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reactia-medicului-echipei-petrolul-dupa-cazurile-pozitive-covid-19-despistate-inaintea-meciului-cu-uta-au-mai-fost-cazuri-cu-rezultate-eronate-19137595

 

Răzvan STÎNGĂ 04 Jul. 2020, 19:39 Arbitri
Pe aceeași temă