Adunarea Generală a FRF a aprobat principiul solidarității cu un vot zdrobitor, la fel ca și celelalte propuneri ale lui Burleanu. LPF amenință cu un proces

Marius ANGHEL 27 May. 2017, 19:13 Special

Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal a aprobat, sâmbătă, principiul solidarității financiare prin care un procent de 5 la sută din drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1 s-ar îndrepta către echipele din eșaloanele doi și trei. O comisie nouă înființată la FRF va fi mandatată să negocieze cu LPF imprementarea acestuia.

Propunerea principiului solidarității financiare a strâns 192 de voturi pentru, 11 voturi contra, 10 de la echipele din Liga 1 plus Cristi Balaj, și două abțineri (205 delegați au fost prezenți în sală). Imediat după aceea s-a aprobat și eliminarea dreptului președintelui LPF de a fi vicepreședinte al FRF.

Burleanu a zdrobit LPF și cluburile din Liga 1. E, practic, un K.O.! După numărătoare întoarce cuțitul în rană și li se adresează ironic reprezentanților cluburilor din Liga 1: „11 voturi contra! Felicitări! Ați făcut o echipă!”

O comisie FRF special formată va negocia cu LPF

Discursul lui Burleanu a avut apoi puternice accente demagogici și de stânga: „Noi votăm aici un principiu, e vorba de principiul solidarității. O comisie aleasă dintre dumneavoastră care să negocieze procentele cu reprezentanții LPF”. Nu s-a stabilit clar ce procent ar trebui să le revină cluburior din ligile inferioare. Suma urmează să fie negociată între LPF și comisia nou-înființată, care va fi – în mod evident – un instrument de presiune în mâna lui Burleanu contra cluburilor din Liga 1.

Discursul lui Burleanu a fost salutat cu aplauze. Tonul a fost dat de o persoană din sală care, la un moment dat, a strigat un „Bravo!” și a început să bată din palme.

„Nu credeam că mai trăiesc vremurile în care să aud un discurs de Plenară. Ați văzut ce atmosferă a fost în sală. Nu poate nimeni să ne oblige să dam bani dintr-un contract comercial al Ligii către alte direcții. Cu siguranță vom merge în instanță. Vom vedea acolo ce se va întâmpla”, a declarat Florin Prunea.

Este ușor de sesizat, privind de la etaj, cercul interior al puterii la FRF. Oamenii lui Burleanu sunt îmbrăcați la fel, în costume bleumarin. Circa 20 de inși. Burleanu are un costum de culoare mai închisă, nu e la fel ca echipa sa. Restul „poporului”, inclusiv angajații FRF care au fost aduși de Burleanu, e îmbrăcat pestriț.

Prunea: „Nu cred că ne poate obliga nimeni să efectuăm vreo plată dintr-un contract între LPF și TV”

Florin Prunea, președintele CSM Poli Iași și membru în Comitetul Executiv al FRF, spune că LPF își va căuta dreptatea în instanță după ce Adunarea Generală a FRF a votat principiul solidarității. Cluburile de prima scenă sunt revoltate de ideea că vor fi obligate să împartă cu ligile inferioare banii proveniți din drepturile TV. Prunea a criticat și discursul lui Burleanu, pe care l-a asemănat cu cel al lui Nicolae Ceaușescu:

„Nu au nicio vină membrii afiliați, dar rar mi-a fost dat să văd mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. Băiatul ăsta nu se mai oprea. I-am cerut scuze domnului de la UEFA pentru că n-a avut parte de un traducător ca să înțeleagă mesajul transmis, unul foarte important.

Un discurs jenant, penibil. Eram mic pe vremea aia, dar mai țin minte din discursul dictatorului. Exact același, nu e nicio diferență. Urmează să avem o Adunare Generală, noi, cei de la ligă, și vom decide pașii următori, care nu pot fi decât unii în instanță, mai mult ca sigur. Acolo se va decide totul, pentru că toate cluburile au votat împotrivă.

Avem contract cu televiziunile, ne încasăm banii conform contractului. Nu cred că ne poate obliga nimeni să efectuăm vreo plată dintr-un contract între LPF și TV. Banii vor veni către cluburile de Liga 1″, a declarat Florin Prunea, potrivit DolceSport.

Toate propunerile lui Burleanu, aprobate

Altfel, toate propunerile lansate de Răzvan Burleanu au fost aprobate, inclusiv schimbarea articolului 50 din Statutul FRF, în care sunt stipulate condițiile ce trebuie îndeplinite de un posibil candidat la șefia FRF. Această modificare a fost votată fără să fie măcar discutată în timpul ședinței.

Propunerile adoptate sunt prezentate în documentul atașat AICI.

Întrebat de ProSport, Răzvan Burleanu a acceptat că UEFA nu se înscrie printre forurile care se califică în urma modificărilor pentru a furniza candidați la șefia FRF și, implicit, faptul că Ionuț Lupescu nu va putea să-l concureze la anul. ProSport a scris ieri despre prezența acestui punct pe ordinea de zi a Adunării Generale și de faptul că principalul vizat ar fi Ionuț Lupescu, care nu va mai putea astfel să candideze la alegirile din 2018 (DETALII  AICI).

Întrebat de reporterul ProSport dacă nu poate deveni periculoasă această abordare de stânga din discurs, prin care să le spună membrilor Adunării Generale că „bogații din Liga 1 nu vor să le dea și lor din bani”, Burleanu a răspuns sec: „Exclus! Aceasta nu este politică de stânga, este politică intervenționistă”.

După modificările votate în statut, inclusiv cea a principiului solidarității prin care se iau bani de la LPF și se redistribuie către alte cluburi, reprezentanții Ligii au anunțat că vor merge în instanță pentru a contesta decizia, iar Burleanu le-a replicat: Pot să o facă, dar nu au nicio șansă!”

VEZI LIVE-TEXT-ul Adunării Generale a FRF, tot ce s-a discutat acolo

CITEȘTE și: Interviu cu Disidentul. Cristi Balaj, singurul membru al Adunării Generale a FRF care a votat contra tuturor propunerilor lui Burleanu, spune că ședința i-a amintit de Ceaușescu: „Asta nu mai e democrație!”

Articol scris de Matei UDREA
Foto: Marian ILIE (Mediafax foto)

 
 
Marius ANGHEL 27 May. 2017, 19:13 Special
Pe aceeași temă