Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus la finalul săptămânii trecute deschiderea procedurii falimentului față de ACF Gloria 1922 Bistrița, care s-a aflat în insolvență începând cu luna ianuarie 2013, dizolvarea asociației, ridicarea dreptului de administrare a acesteia, sigilarea bunurilor din proprietate și începerea operațiunilor de lichidare.
Din sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud, publicată pe portalul instanțelor de judecată:
„Aprobă cererile de intrare în faliment ale debitoarei A. „C.F.G. 1922” B. Dispune deschiderea procedurii falimentului. Desemnează în calitate de lichidator judiciar pe CM UV IPURL care va îndeplini atribuțiile prevăzute lege, remunerația acestuia urmând a fi stabilită ulterior pe bază de decont, în funcție de volumul și complexitatea activității prestate. Dispune dizolvarea A. „CF G. 1922″ și ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate după deschiderea procedurii la data de 07.11.2014. Dispune notificarea intrării în faliment a debitorului mai sus menționat, tuturor creditorilor precum și Judecătoriei Bistrița pentru efectuarea mențiunii și publicarea notificării în Buletinul procedurilor de insolvență. Stabilește termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanțelor născute în cursul procedurii la 09.12.2014. Stabilește termenul limită pentru verificarea creanțelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afișarea și comunicarea tabelului suplimentar al creanțelor la 23.12.2014. Stabilește termenul limită pentru depunerea contestațiilor la creanțele născute în cursul procedurii la 30.12.2014. Stabilește termenul pentru soluționarea contestațiilor la creanțele născute în cursul procedurii la 06.01.2015. Stabilește termenul limită pentru întocmirea și afișarea tabelului definitiv consolidat al creanțelor la 13.01.2015. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului și îndeplinirea celorlalte operațiuni de lichidare. Fixează termenul pentru continuarea procedurii la 13.02.2015. Definitivă și executorie. Cu drept de recurs în termen de 07 zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență a prezentei sentințe”.
Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis în ianuarie 2013 cererea ACF Gloria 1922 Bistrița de deschiderea procedurii de insolvență, numind ca administrator judiciar societatea Consult Management UV IPURL, condusă de Vasile Urs. Administrator special a fost desemnat Alexandru Hatfaludi. La vremea respectivă, datoriile către furnizori, creditori, jucători, salariați și bugetul de stat erau de aproximativ 3 milioane de euro.
În martie anul trecut, ACF Gloria făcea public planul de reorganizare, în care era prevăzută vânzarea unei mari părți din patrimoniul asociației către Primărie, valoarea de piață a activelor imobilizate fiind estimată atunci la 15 milioane de lei. Atunci, se preciza: „Activele imobile și mobile din cadrul stadionului de fotbal „Jean Pădureanu” sunt în proprietatea a două entități separate, respectiv ACF Gloria 1922 și Asociația Fotbal Club Gloria. În proprietatea ACF Gloria 1922 sunt următoarele bunuri din cadrul stadionului: peluză și teren aferent, amenajare cantină, amenajare pistă atletism, amenajare teren I, modernizare tribuna I, modernizare tribuna II, saună, sistem acces, tabelă marcaj, instalație nocturnă, sistem sonorizare, sistem alimentare energie electrică, instalație irigat teren și instalație încălzire teren. În patrimoniul Asociației Fotbal Club Gloria este înregistrat terenul principal împreună cu tribuna I și a II-a. Asupra terenului principal și a tribunei I, precum și a terenului de sub peluză, există înscrise sarcini, respectiv o ipotecă”.
Punctul principal din planul de reorganizare, vânzarea stadionului către Primărie, nu s-a realizat. „Stadionul are doi stăpâni. Asta din cauza unor încurcături făcute imediat după 1989. Practic nu putem cumpăra stadionul. Este exclus până când fie asociația, fie ministerul nu vor obține o hotărâre definitivă și irevocabilă a unei instanțe care să spună cui aparține stadionul”, spunea în ianuarie a.c. primarul Ovidiu Crețu. Pentru Stadionul „Jean Pădureanu” există un proces pe rol, instanța urmând să decidă cui aparține terenul.
În această vară, pentru a primi sprijin financiar din partea municipalității, din ACF Gloria 1922 Bistrița s-a desprins o nouă entitate, FC Gloria Progresul Bistrița, care evoluează în Liga a III-a, însă Consiliul Local nu a alocat niciun leu noii echipe. Explicația primarului Ovidiu Crețu: „Ca să putem finanța Gloria, așa cum este ea acum, o echipă provenită dintr-un club în insolvență, trebuie modificată Legea 69, trebuie modificată Legea 130, trebuie modificat Ordinul 130. Formula cum se modifică o avem, e dificil totuși de obținut modificarea tuturor celor trei acte normative. Fără asta, nu putem finanța Gloria cea care este astăzi. Pentru Gloria, club provenit dintr-unul în insolvență, nu se poate pe nicio lege”.
Echipa ACF Gloria 1922 Bistrița a evoluat neîntrerupt în prima ligă din 1990 până în 2011, an în care deși a evitat retrogradarea, clasându-se pe locul 14 în Liga I, Gloria nu a primit licența pentru sezonul următor, neîndeplinind criteriile financiare prevăzute în manualul de licențiere. În 1994, Gloria a câștigat Cupa României, iar în Liga I cea mai bună clasare este locul 3 (2003). A disputat 36 de meciuri în cupele europene (Cupa Cupelor, Cupa UEFA și Cupa UEFA Intertoto), de răsunet la vremea respectivă fiind victoriile cu Real Zaragoza și Atletico Madrid, dar și egalul cu Fiorentina.
Sursa: Timp online