„Va fi cea mai mare eroare a fotbalului românesc”

Sebastian Siclovan 10 Feb. 2009, 14:09 Seria 2
„Va fi cea mai mare eroare a fotbalului românesc

Ionuț Popa se află în Arad după ce-a demisionat de la Poli Iași. Practic, este obligat să-și ia o vacanță prelungită, deoarece contractul cu Poli Iași nu-i permite să antreneze nici o echipă, până în vară, decât dacă achită o sumă, reprezentând o clauză de reziliere.

 

Totuși, anti-plictiseală, Ionuț Popa își petrece timpul la antrenamentele Gloriei Arad, unde îl consiliază pe antrenorul principal, Roland Nagy, dar și pe prietenii săi din conducerea clubului. Nu este un secret că Marcel Coraș sau Gigi Borugă se ocupă de Gloria Arad, în cadrul unui proiect pe care finanțatorii grupării îl doresc de anvergură.

Domnule Ionuț Popa, mulți arădeni vă doresc la UTA…
Dom’le, dacă vorbim de UTA, mă doare sufletul. Să știți că într-un clasament sentimental, prima mea echipă e UTA, iar a doua Poli Iași. Când văd ce se întâmplă la Arad, mă ia cu dureri. Nu vreau să pun vina pe nimeni, însă dacă UTA va trebui să reia competiția din Divizia D, va fi cea mai mare eroare a fotbalului arădean și chiar a celui românesc. Nu uitați, UTA este campioana provinciei, un palmares greu de egalat de către oricare echipă din afara Bucureștiului. Mă întreb ce se întâmpla dacă acum la conducerea UTA-ei s-ar fi aflat arădeni?

Adică?
Ce ne făceau suporterii? Acum însă, sunt ciudat de liniștiți, aud doar că se pregătesc de un miting care nu știu ce ecou va avea asupra oficialităților arădene sau bucureștene.

Ce se va întâmpla dacă dispare echipa?
Asta vreau să întreb eu: ce se va întâmpla cu UTA? Ce se va întâmpla cu stadionul? E jale… e ca și cum ți-ai pierde familia. Mi-aș dori să fiu alături de echipă până în vară, doar așa alături pentru că altfel nu se poate din cauza contractului cu Iașul, însă, din păcate, nu ai la cine, nu ai cu cine.

Ce veți face în acest retur?
Voi sta cu familia în Arad, contractul meu cu Poli Iași expiră în vară, dar o clauză din acesta nu-mi permite să mă angajez la vreo echipă din România până atunci. Deci voi fi un adevărat șomer.

Regretați că demisionat de la Iași?
Nu, nu regret niciodată ceea ce fac, cuvântul meu e mai presus decât gloria sau banii. Am promis jucătorilor că dacă până la sfârșitul lui ianuarie nu primesc banii cuveniți lor, voi pleca și am plecat.

Cum vă explicați că după plecarea dumneavoastră au apărut banii la Iași?

Interesant… dar vreau să spun că și în timpul mandatului meu se vehiculau verbal sume de bani de genul 3-4 milioane de euro în buget. Poate a fost o mostră de lașitate a unora care doreau să plec. Cu banii poate să fie așa: să spui și să nu te poți ține de cuvânt.

Ce spuneți despre stenogramele apărute în presă?
Părerea mea este că aceste stenograme sunt niște miștouri făcute între acei oameni, făcute ca să se înțepe unii pe alții, să creeze degringoladă și dezbinări în cluburi. Nu se va putea niciodată dovedi că jucatorii au luat bani, meciurile nu se pot aranja între conducătorii de cluburi, de altfel între nimeni, fără ca jucătorii să fie de acord. Singurii care pot măslui meciuri sunt jucătorii. Când vor apărea jucătorii în presă sau la televizor și vor spune că au fost meciuri aranjate, atunci voi crede, dar până atunci, restul e vrăjeală.

Ați acceptat vreodată ca patronul echipei să vă oblige să faceți echipa așa cum dorește el?
Nu, chiar dacă la Iași nu am avut un patron de talia lui Becali, dar am antrenat la Jiul unde patron aproape exclusiv este Șimota, însă nu am acceptat niciodată vreun amestec din afara staff-ului tehnic. Întotdeauna, victoria echipei am datorat-o jucătorilor, iar înfrângerile și greșelile, pentru că am făcut și greșeli, mi le-am luat pe umerii mei. Sunt un tip termperamental și vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă un patron sau un primar mi-ar fi impus să folosesc o anumită formulă de echipă sau să “ajut” vreun jucător anume dacă acesta nu o merită

Ați accepta să lucrați cu Gigi Becali?
Aș accepta, eu vorbesc deseori cu Gigi, dar discuțiile nostre sunt mai mult, așa, în zeflemea, fără a discuta “adevăruri”. El își dă seama de valoarea partenerului cu care vorbește și când constată că acesta e serios și are scopuri precise, nu cred că Gigi se amestecă în munca lui. Nu cred că s-a amestecat în treaba lui Lăcătuș, Olăroiu sau Pițurcă, cred mai degrabă că sunt zvonuri ale presei.

Se spune că la Iași erați mai iubit ca Ștefan cel Mare…
Stați să vă demonstrez… (Ionuț Popa, îmi aduce dintr-o altă încăpere câteva tricouri imprimate). Ia uitați-vă, ăsta e de la galerie, scrie pe el “Ionuț Popa, te vom iubi mereu”, pe ăsta e poza mea și a lui Ștefan cel Mare, în dreptul domnitorului e scrisă perioada lui de domnie, iar în dreptul meu e scris “nelimitat”, pe fotografia asta de pe perete e galeria ieșeană care afișează un baner la un meci cu Poli Timișoara, antrenor Hagi, pe care scrie “Voi aveți un rege, noi pe Ionuț Popa”. Deci, concluzia?… Am fost sau nu iubit la Iași?

Ce veți face în continuare?
Am un proiect, la câțiva zeci de metri de casa mea din cartierul Subcetate, am cumpărat un loc, pe care voi construi un miniteren de fotbal cu gazon sintetic, lângă el un bar elegant și intim, vestiare cu duș și o mică saună. Iar din vară ce-o vrea Dumnezeu.

 

Sebastian Siclovan 10 Feb. 2009, 14:09 Seria 2
Pe aceeași temă