UTA, ieșită definitiv din calculele retrogradării

18 May. 2009, 11:49 Seria 2
UTA, ieșită definitiv din calculele retrogradării

Eliberată aproape total de presiunea obiectivului, UTA a început destul de plictisită confruntarea cu Mureșul Deva. Trupa arădeană s-a arătat moleșită, fără chef de construcție într-un debut al meciului controlat de oaspeți, dar doar prin posesie, situațiile fierbinți lipsind la poarta lui Mârne. După aproximativ 20 de minute în care a stat la cutie, trupa arădeană a dat semne de viață, însă nu pe fondul unei dominări, ci în urma unor contre. Mai întâi Nădăban a șutat periculos, dar puțin alături, apoi Țucudean n-a reușit să-l lobeze pe portar din 14 metri, după care Toc a fost oprit aiurea, într-o fază cursivă, pentru un ofsaid inexistent. Au fost semne clare că UTA nu acceptă să intre în jocul curajos, dar lipsit de consistență, al devenilor.

 

Povestea meciului părea să se complice serios în minutul 34, când Toc și-a lăsat echipa în inferioritate numerică pentru un fault prostesc la mijlocul terenului, care i-a adus un al doilea avertisment, însoțit de cartonașul roșu. Eliminarea fundașului dreapta – care i-a obligat pe antrenori să apeleze la clasicul sistem 4-4-1 necesar într-o asemenea situație, cu Nădăban retras ca fundaș dreapta și Leucuța coborât din atac la mijloc – a produs acel scurt-circuit necesar pentru ca UTA să se trezească din somnolența de până atunci. Excitați de eliminarea lui Toc, atât utiștii, cât și devenii au ales să atace la fiecare fază, rezultând un joc pe contre, deschis. La o asemenea fază, Țucudean și-a pus în valoare prețioasa lovitură de cap, fiind servit excelent de Jăpălău cu o centrare de la circa 22 de metri. Omul de gol al UTA-ei, desprins din marcajul precar al lui Zaiați, s-a înălțat și a înscris din 6-7 metri. Deva, care până la gol n-a avut ocazii, ci doar câteva situații, a replicat abia în finalul primei reprize, când Grigoruță a șutat imprecis dintr-o poziție centrală excelentă, la 20 de metri, cu un culoar liber în față.

 

După pauză, tehnicienii UTA-ei au mutat foarte inspirat: au renuțat la Drida, de-a cărui tehnică nu mai aveau nevoie, în favoarea lui Lee, un jucător nu doar tehnic, dar și cu capacitate de efort, util pe ambele faze. Cu Mutulescu, foarte bun și sâmbătă, și Lee în fața apărării, dar și cu Leucuța și Fritea dispuși să închidă de la mijloc în jos, UTA a făcut o a două repriză perfectă, având în vedere că era cu un om în minus. Utiștii, cu o apărare avansată și destul de precisă care n-a tremurat în fața adversarului, au reușit să acopere excelent spațiile, să le reducă la minim și să oblige Deva la o posesie inutilă, undeva la 30-40 de metri, cu un joc scos excesiv în flancuri, dar blocat eficient. În plus, deloc complexată de omul în minus, Bătrâna Doamnă a forțat în atac de fiecare dată când a avut ocazia, dintr-un asemenea joc rezultând ocaziile lui Fritea și Leucuța. Având în vedere că au controlat repriza secundă, devenii au reușit puține pe ultimii 20 de metri, însă și așa Bud, Bajko și Chirciu, ultimii autori ai unor mari ratări, ar fi putut să restabilească egalitatea, însă UTA a muncit mult, efortul colectiv fiind răsplătit cu trei puncte care scot definitiv echipa din calculele retrogradării.

 

Sorin Botiș n-a ratat ocazia unei revederi cu UTA. Având liber de la actuala sa echipă de club, Zalaegerszeg, fostul fundaș al Bătrânei Doamne a dat o fugă până la Arad, însă n-a uitat de unde a plecat, motiv pentru care, cu emoții, a savurat un succes al tinerei formații arădene.

 

 

Articol scris de Sebastian Șiclovan

18 May. 2009, 11:49 Seria 2
Pe aceeași temă