Nemulțumiri după ultimele sancțiuni din Liga 2: „Unde este sprijinul FRF pe care l-a promis cluburilor noua conducere?”

Marius ANGHEL 07 Nov. 2014, 14:56 Seria 2

Să protestezi la adresa arbitrajului, să comentezi în presă pe seama sa sau să îndrăznești să nu fi de acord cu delegarea unor brigăzi de arbitri la meciurile echipei tale a devenit echivalentul a fi suspendat, trimis pentru multe etape în tribună și amendat. Toate acestea se întâmplă în fotbalul românesc, iar Liga a 2-a trăiește din plin acest fenomen dictat de noua conducerea a FRF Comisiei de Disciplină. După Erik Lincar și Dan Oprescu, un alt antrenor din liga secundă va fi nevoit să își conducă echipa din tribună mai multe etape pentru simplul fapt că a îndrăznit să protesteze la finalul unui meci asupra brigăzii de arbitri.

Bona, la prima suspendare în cariera de 14 ani: „Nu mai ai voie să zici nimic atunci când ești dezavantajat”

Înfrângerea la limită, scor 0-1, a Unirii Tărlungeni pe terenul Olimpiei Satu Mare și protestele tehnicianului Dan Bona asupra erorilor comise de arbitrul timișorean Flavius Roșu au dus la o suspendare de trei etape și o amendă de 3.400 de lei. Altfel spus, pentru că a îndrăznit să ceară socoteală, tehnicianului echipei brașovene i s-a închis gura cu o amendă usturătoare. Bona se găsește astfel în situația de a fi suspendat pentru prima dată în cariera sa de 14 ani de antrenorat. „Am rămas fără cuvinte. Nu este posibil să primești etape de suspendare și amenzi doar pentru că la finalul meciului am protestat la adresa arbitrajului”, a spus antrenorul Unirii.

După această decizie, Bona invită comisiile și arbitrii să antreneze la meciul de sâmbătă dintre FC Olt și Unirea Tărlungeni, deoarece ambii antrenori ai celor două echipe vor sta în tribună. Dan Oprescu, tehnicianul oltenilor, a fost suspendat patru etape, în urma unor declarații făcute la un post de radio după meciul cu Șoimii Pâncota! „Noi, antrenorii, am devenit ținta preferată a comisiilor. Nu mai ai voie să zici nimic atunci când ești dezavantajat, că te trezești că stai în tribună și primești amenzi sume cât un salariu. 3.400 de ron mi se pare o amendă imensă pentru acest nivel! Etapa viitoare vor antrena… comisiile și arbitri, pentru că și Oprescu este suspendat, atâția tehnicieni amendați și suspendați nu am văzut niciodată. După raportul făcut de arbitrul din Timișoara, eu văd din tribună și meciul cu Timișoara, de la Tărlungeni, de etapa viitoare! Fără a fi recidivist, repet e prima suspendare din carieră, doar pentru că am protestat la o manieră de arbitraj pe care noi am considerat-o total deplasată, stau trei etape în tribună. Parcă suntem departe de ceea ce se vorbea cu ceva timp în urmă, de sprijin pentru fotbal, pentru echipe” a comentat tehnicianul brașovenilor pentru Liga2.ro.


„Nu am fost lăsați să trecem jumătatea terenului, pur și simplu, au fost multe decizii luate aiurea, toate în defavoarea noastră. Poate că suntem considerați mici, poate deja deranjăm, dar cerem respect, ori așa ostilitate nu am întâlnit până acum. Încercăm să jucăm fotbal, dar în aceste condiții nu se poate. Ne vom apăra la Comisie, vom prezenta caseta meciului, am trăit o mare dezamăgire, parcă ne-am întors cu 20 de ani în urmă” spunea antrenorul Daniel Bona după meciul de săptămâna trecută de la Satu Mare.


Imagine cu brigada de arbitri și căpitanii Olimpiei și Unirii Tărlungeni


Cazan: „Colegii noștri sunt sătui și nu mai au curaj să spună lucrurilor pe nume”

La fel de intrigat și revoltat este și directorul sportiv al clubului brașovean, Claudiu Cazan (foto mic). Acesta este efectiv scandalizat de decizia Comisiei de Discipliplină a FRF. „Am ajuns ca în Liga a 2-a, meciurile să se joace cu antrenori și oficiali în tribună. Plătim amenzi exorbitante, care efectiv ne sufocă și așa bugetul mic pe care îl avem. Nu mai noi știm cum ne drămuim banii care și așa sunt puțini pentru plata jucătorilor, pentru deplasări și pentru funcționarea grupelor de copii și juniori. Amenda primită este luată degeaba, doar pentru proteste la adresa arbitrajului. Sunt probleme grave în Liga a 2-a, la Liga a 3-a, dar și la competițiile organizate pentru juniorii republicani. Colegii noștri sunt sătui și nu mai au curaj să spună lucrurilor pe nume. Unde este sprijinul FRF pe care l-a promis cluburilor noua conducere? Prin amenzi exorbitante și suspendări pe bandă rulantă a antrenorilor și oficialilor? Poate am ajuns să deranjăm prin prezența noastră în Liga a 2-a! Dacă se va continua în acest ritm se va trage cortina în fotbalul mic”, a declarat Cazan pentru Monitorul Expres.


„Nu este vina arbitrilor pentru ce s-a întâmplat la Satu Mare, ci a celor de la CCA pentru ce se întâmplă cu arbitrajele din liga secundă. Arbitrajul a fost pur și simplu o bătaie de joc la adresa noastră, un arbitraj lipsit de moralitate, de valoare și de personalitate. Sunt și eu surprins de faptul că în acest campionat mai mulți antrenori au fost suspendați pentru că au avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Chiar nu vede nimeni aceste lucruri? Săptămâna trecută a avut loc loc o întâlnire la FRF cu reprezentanții cluburilor din Liga a 2-a în care s-a stabilit ca cluburile gazdă să pună la dispoziția comisiilor înregistrarea meciului. Nu este în regulă ce se întâmplă cu arbitrajele din liga secundă”, spunea Cazan după meciul de la Satu Mare.


Nemulțumirile cluburilor din Liga 2, pe masa FRF în următoarea ședință CEx

Interesant este faptul că echipele din Liga a 2-a suferă în urma unor decizii dure luate de Comisia de Disciplină a FRF după ce oficialii acestora au îndrăznit să se plângă față de nemulțumirile pe care le-au trăit în meciurile pe care le-au avut. Înainte de startul campionatului, șefii FRF rugau comisiile și arbitrii să nu creeze probleme, să fie echidistanți pentru că și așa fotbalul din România este pe cale de dispariție și multe echipe supraviețuiesc cu greu. La țintarul Ligii a 2-a și a 3-a, Gheorghe Chivorchian, secretarul general al FRF, îi încuraja pe conducătorii cluburilor să facă rapoarte către el în care să-i transmită orice nemulțumire sau dezavantaj pe care le-au întâlnit la jocurile din campionat.

La ultima ședință a LPF2, cea de miercuri, membrii echipelor din Liga 2 prezenți au hotărât ca la următorul Comitet Executiv al FRF să se propună schimbarea regulamentului și a baremului de amenzi în ceea ce privește echipele din eșaloanele inferioare. Acestea sunt considerate ca fiind exagerate, iar cluburile ar vrea să fie raportate la nivelul eșalonul secund, unde bugetele sunt mult mai mici și orice sancțiune financiară mare crează probleme ce pot duce până la retragerea din campionat. La ședinta care s-a ținut la București cu privire la licițatia drepturilor TV, Auraș Brașoveanu, ca reprezentant al Ligii 2 în CEx, le-a solicitat cluburilor să-și trimită prin fax nemulțumirile legate de arbitrajele de până acum din campionat pentru a fi aduse în discuție în următoarea ședință a forului federal.


La ultima ședință a LPF2, oficialii cluburilor din Liga 2 și-au spus nemulțumirile întâlnite în meciurile din campionat.

„Am vrea să știm și noi ce scriu observatorii în raport în ceea ce privește meciurile la care asistă pentru a putea să ne apărăm și noi punctul de vedere în cunoștință de cauză. De multe ori s-a întâmplat să nu avem habar de ce am fost acuzați și ne-am trezit cu sancțiuni nejustificat de aspre”, au declarat la unison majoritatea celor prezenți la ședința LPF2.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 07 Nov. 2014, 14:56 Seria 2
Pe aceeași temă