Mai în glumă, mai în serios, Falcă ar dori să managerieze UTA pentru 6 luni: „Voi demonstra că se poate ține clubul pe linia de plutire”

Marius ANGHEL 16 Jan. 2013, 16:51 Seria 2
Mai în glumă, mai în serios, Falcă ar dori să managerieze UTA pentru 6 luni:**

Sunt zile fierbinți, decisive, pentru gruparea emblemă a Aradului. Cu datorii la stat, jucători, stafful tehnic și angajați de aproximativ 400 de mii de euro, Giovanni Catanzariti recunoaște că a ajuns într-un punct mort și este dispus să cedeze clubul pe o sumă modică oricărui om de afaceri sau societate comercială ce ar dori să se implice financiar în Calea Aurel Vlaicu. S-au purtat tot felul de negocieri cu italieni, bucureșteni, însă doar austriacul Dieter Kaas a ajuns să discute față în față cu primarul orașului.

Concluziile lui Kaas au fost ambigue și asta pentru că a dat de înțeles că va aștepta finalizarea autostrăzilor, pasajelor urbane și a noului stadion pentru a se implica la UTA. Totodată, patronul Trade Trans a precizat că înainte de a băga vreun ban la club vrea garanții scrise din partea lui Gheorghe Falcă.

Invitat la emisiunea „Ghilea Show”, de la BaricadaTV, primul edil a ținut, însă, să precizeze că Primăria, respectiv Consiliul Județean, nu are ce garanții suplimentare să ofere, decât cele de a asigura multe din cheltuielile clubului prin ONG-ul „UTA Bătrâna Doamnă”. „Trebuie ca arădenii să știe că, în afara de salariile de la club, suportăm toate cheltuielile de competiție sau pregătire. Înțelegerea nu e valabilă doar pentru actualul patron, ci pentru oricine va veni, dacă va veni, în locul său”, a precizat Falcă.

Întrebat, totuși, ce ar fi de făcut pentru ca „Bătrâna Doamnă” să iasă din impas, primarul Aradului a dat o lecție de management, spunând, mai în glumă mai în serios, că ar dori să conducă echipa arădeană pentru cel puțin șase luni de zile. „Constat că autoritățile locale sunt mereu aduse în discuție doar în momentele grele ale clubului. Când e bine la club, e meritul conducerii de acolo, când e rău, e vina Primăriei sau Consiliului Județean. Dar, chiar am discutat cu cineva în aceste zile și, glumind, bineînețeles, am zis că o să las Primăria vreo șase luni de zile și voi deveni manager sportiv la UTA. Voi demonstra că se poate ține clubul pe linia de plutire și chiar apărea rezultate bune. Nu este permis ca un jucător în Liga a 2-a, indiferent de numele său, să aibă un salar de 5000 de euro pe lună. De fapt, asta le scapă sau nu vor să înțeleagă cei care conduc clubul. Salariile mari atrag după ele și dări mari la stat, care, de fapt, au generat datoriile importante existente acum la club. După părerea mea, normaliatea pentru Liga a 2-a ar fi salarii de maxim 1000 de euro pe lună pentru 18-20 de jucători. Cu restul angajaților ar trebui să ajungem la 35 de persoane în club și un buget de aproximativ 360 de mii de euro pe an. Autoritățile locale asigură marea parte a acestui buget, dar clubul trebuie să aibă și venituri proprii: vânzări de abonamente, bilete, sponsorizări, drepturi de televizare și nu în ultimul rând vânzări de jucători. Din păcate, UTA nu a încasat niciun ban de pe urma plecărilor unor fotbaliști ca Bălgrădean sau alții, iar asta, din nou, nu e vina autorităților. Iar părerea mea este că un jucător brazilian sau argentinian de valoare nu se va lansa niciodată la Arad, în Liga a 2-a, în așa fel încât UTA să aibă de câștigat”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Informându-l pe primul edil că Primăria Târgu Mureș tocmai a alocat 2 milioane de euro pentru echipa de fotbal, acesta a replicat: „UTA e un club privat, Primăria și Consiliul Județean nu pot fi acționari. Legislația s-a schimbat, bani se pot da doar prin aceste ONG-uri și nu pentru asigurarea salariilor și primelor pentru jucători și restul angajaților clubului. Iar banii nu îi dăm noi, autoritățile, ci cetățenii Aradului care plătesc taxe”.

Teoretic, și suma pentru „Bătrâna Doamnă” ar putea crește, iar o parte a banilor pot fi destinați, prin „artificii” comune cluburilor de fotbal din România, și cheltuielilor cu salariile, doar că aici autoritățile locale și conducerea clubului UTA nu sunt pe aceeași lungime de undă. Oficialitățile consideră că e absurd să susțină mofturile lui Giovanni Catanzariti cu fotbaliști scumpi, pe finalul carierei sau străini, chiar dacă aceștia din urmă (sau cel puțin cei sosiți în aces sezon) au fost foarte ieftini.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 16 Jan. 2013, 16:51 Seria 2
Pe aceeași temă