„Hoția trebuie descoperită!”

09 Aug. 2009, 15:39 Seria 2

 

Gigi Alexandrescu, noul președinte al FC Bihor, afirmă că echipa riscă falimentul după ce a fost trasă în jos de cei care s-au perindat la conducere. Clubul nu poate intra în A fiindcă nu are stadion pentru așa ceva, iar la promovare nici nu merită să tragă până nu se pune pe picioare o pepinieră proprie de jucători.

 

 

Ce facem: jucăm în divizia B sau în C?

 

Și eu aștept răspunsul cu nerăbdare. Am muncit zi și noapte ca să văd situația din club. Iar aceasta, din punct de vedere contabil, arată dezastruos. Am convocat 8 ședințe ale Adunării Generale a Acționarilor într-o lună și am făcut informări scrise către Consiliul Local și Consiliul Județean. Pe scurt, la 1 august datoriile clubului trec de 19 miliarde de lei vechi, datorii acumulate încă din 2004. Numai către stat avem 11 miliarde, din care 5 miliarde sunt penalități de întârziere. Iar penalitățile cresc în continuare. Asta pe de o parte. Dar gândiți-vă că pentru a funcționa până în decembrie clubul mai are nevoie de alte 20 de miliarde!

 

 

Așa mult?

 

Nu e mult, pentru că sumele prevăzute sunt cheltuite de echipa mare, de FC Bihor 2 și de Centrul de copii, care are 5 grupe. Una peste alta, ca să putem intra în iarnă este nevoie de aproape un milion de euro.

 

 

De unde să vină banii ăștia?

 

Teoretic, de la Consiliul Local și cel Județean. Deși, sincer, pe criza asta nu prea văd cum. Mai ales că cei de la CJ au rămas cu plăți restante, de 6 miliarde de anul trecut și încă 4 de anul acesta.

 

 

Și când vom afla ce se alege de echipă?

 

Eu am cerut ca până în 7 august să mi se comunice în scris strategia. Dacă nu sunt bani, în 10 august eu îmi dau demisia. Așa că există șanse serioase ca echipa să ajungă în Divizia C.

 

 

Din 2004 s-au tot acumulat datorii. Ce s-a întâmplat de fapt, s-au furat bani la FC Bihor?

 

Eu nu pot spune asta. Dar am făcut o evaluare, iar finanțatorii n-au decât să tragă singuri concluziile. În fond, ei dau banii și pot oricând să tragă la răspundere executivul clubului.

 

 

„Nu mă cramponez de scaun!”

 

 

Care ar fi schema pentru ieșirea din criză?

 

Când am venit la club, pe 29 iunie, am cerut două lucruri: directorul economic să fie numit exclusiv de CL și CJ, iar în acte să fie trecută posibilitatea ca rezilierea contractului meu și al vicepreședintelui să se facă unilateral. Asta să se vadă că nu mă cramponez de scaun! Nu cer daune, dacă nu sunt mulțumiți de mine pot să mă destituie fără nicio problemă. În ce privește ieșirea din criză, după părerea mea, fără implicarea unui investitor privat, n-avem șanse.


 

Atunci nu era mai bine cu formula imaginată de Marius Vizer?

 

Ba da! Marius Vizer e un tip extrem de tenace. Ce-și propune realizează, și sunt convins că în doi ani eram în divizia A. Din păcate, însă, am auzit că existau impedimente juridice pentru ca înțelegerea să se perfecteze. Rămân la părerea că nu sunt destui banii publici pentru a ține o echipă în A. E nevoie de un investitor, dar în afară de domnul Vizer n-a venit nimeni până în prezent.

 

 

Care a fost cel mai mare dușman al fotbalului bihorean?

 

Managementul prost.

 

 

Și hoția nu?

 

Hoția trebuie descoperită. Dar dacă vorbim pe cifre, niciun obiectiv nu a fost îndeplinit. Anul acesta aveam un obiectiv jenant, să ne clasăm pe unul din locurile 6-10. Nici pe ăsta n-am fost în stare să-l atingem, am terminat pe 11!


 

Pe când vom vedea echipa în Liga I?

 

În primul rând, ca să obții licență de funcționare în Divizia A trebuie să fii cu plățile la zi și să ai un stadion conform cerințelor UEFA. Or, noi suntem departe de îndeplinirea acestor condiții. Abia apoi ne putem gândi la o echipă competitivă și la antrenori de mare valoare. Eu i-am arătat domnului primar Bolojan cam ce lucrări ar fi necesare la stadion, nocturnă, vestiare, parcări… Și mai e un aspect: nu merită să intri în A dacă nu te poți menține. În contextul actual, nu văd echipa în prima divizie mai repede de campionatul 2012-2013.

 

 

Cine sunt impresarii aceia anonimi care au luat o grămadă de bani de la club anul trecut?

 

Eu am verificat personal aceste contracte. Ele sunt legale, s-au plătit legal banii, e vorba de 82.000 de euro.

 

 

Dar a fost și moral?

 

Ce să zic? În total s-au adus 5 jucători, care n-au confirmat. Cred că pe lângă legalitate ar trebui să discutăm și despre oportunitate.

 

 

Sunteți de atâția ani în fotbal. Ați văzut în sistem și oameni cinstiți?

 

Să nu exagerăm. Mai există și din aceștia. La Federație, de exemplu, este un om deosebit, Dumitru Mihalache, șeful departamentului Competiții.

 

 

E adevărat că trebuie să dai bani arbitrilor ca să te arbitreze corect?

 

La mine, din fericire, nu a fost cazul. Am lucrat mai bine de 10 ani cu domnul Vizer, iar el nu accepta sub nicio formă asemenea compromisuri. Eu cred că scandalul cu FC Argeș e benefic pentru fotbalul românesc. Acum frica păzește bostănăria. Nu cred că președinții de club mai au curajul să facă ilegalități. Iar pe de altă parte putem să înregistrăm meciurile și să contestăm arbitrajul.

 

 

Numiți trei jucători de perspectivă din Oradea.

 

Știu mai mult de trei: Bala Istvan, Ban Sorin, Lukacs Raymond, Pop Sorin, Paul Dumitru. Copiii aceștia trebuie lăsați să joace, nu să aducem jucători terminați din afară, și încă pe bani mulți. Îmbucurător e că, din lotul mare, 15 jucători sunt bihoreni.

 

 

Dumneavoastră președinte, fiul vice. Au fost discuții pe tema asta…

 

L-am adus pe Adrian pentru că are multe calități, iar dacă rămânem la club timpul o va demonstra. A luat echipa UTA de la zero și a ajuns cu ea în divizia A. Dați-i un telefon primarului Falcă de la Arad și întrebați-l de Adrian Alexandrescu! A fost chemat apoi la U Cluj, dar a refuzat să semneze contractul pentru că a cerut două lucruri: un audit și un proces-verbal de predare-primire. Clujenii nu au vrut. Nici nu mă mir. Știți ce salariu avea Toni Doboș? 350 de milioane pe lună!

 

 

De ce nu a venit Văsâi la Oradea?

 

Eu am lucrat foarte bine cu el la Liberty. Este un antrenor dedicat muncii lui, mizează mult pe tineri, lucrează foarte mult. Drept dovadă, de doi ani este antrenor federal. El a cerut condiții financiare comparabile cu cele pe care le are la Federație. Păcat că n-am reușit să-l aducem. Așa s-a ajuns să lucrăm cu domnul Petcu, un fotbalist crescut la școala lui Mircea Lucescu.

 

 

În ce relații sunteți acum cu fostul patron Marius Vizer?

 

În relații normale. Am muncit mai bine de 10 ani la Liberty. Dar am probleme personale și am dorit să muncesc la Oradea.

 

 

„Salonta stă mai bine ca Oradea”


 

Un club de fotbal poate fi profitabil?

 

Dacă ai răbdare, da. Cred că dacă vrei beneficii trebuie să investești în Centrul de copii și juniori. Din acest punct de vedere, Salonta stă mai bine ca Oradea. Acolo există un teren sintetic, cantină, hotel, iar copiii fac și școală. Deși divizia B e mai puțin vizibilă și mediatizată, poți vinde jucători buni, cu o clauză ca la viitorul transfer clubul să ia 50% din sumă. Eu cred că se pot face bani din fotbal.

 

 

Spuneți-mi un clasament all-time al celor mai valoroși jucători de la FC Bihor.

 

Fără discuție, Kun Attila. Apoi Arpi Szucs, Gergely, Florescu. E vorba de echipa care a avut rezultate foarte bune în prima divizie.

 

 

Care e antrenorul pe care l-ați dori la Oradea, dintre cei aflați pe val?

 

Bergodi. Îmi place omul acesta. Dar nu l-aș refuza nici pe Andone, cu care am lucrat excelent. Știa să țină echipa în mână, era bun profesionist și putea să scoată randament maxim de la jucători.

 

 

Aveți o strategie pentru campionatul care stă să înceapă?

 

Anul acesta retrogradează 5 echipe. Dar cu actualul lot nu mi-e frică, se conturează o treabă bună.

 

 

Una din soluțiile de ieșire din criză, propusă de primar, ar fi micșorarea salariilor…

 

Acest lucru nu se poate face decât pe cale amiabilă. Vom avea discuții cu jucătorii în acest sens deși, repet, în instanță, dacă nu acceptă, ne câștigă. Asta indiferent că vom juca în B sau în C.

 

 

 

 

CINE ȘI CUM
Caracterizări în trei cuvinte:

 

 

Ilie Bolojan – Un om onest. A recunoscut că nu e mare specialist în fotbal, dar vrea să redreseze echipa

 

Alexandru Sătmăreanu – Ca fotbalist, jos pălăria. Ca președinte de club, nu știu

 

Ionel Codoban – „Controversatul” Codoban are la echipă un vârf pe care nu a cerut primă de instalare sau comision. Dacă afacerile sunt în interesul clubului, nu mă interesează cu cine colaborez

 

Adalbert Kassai – Genul omului care tace și face. Faptul că rezistă de atât timp într-un post așa de greu spune multe

 

Toth Alexandru – Probabil că s-a străduit să facă tot ce poate. Dar activitatea lui trebuie judecată de finanțatorii clubului

 

Sursa: bihoreanul.ro

09 Aug. 2009, 15:39 Seria 2
Pe aceeași temă