Grupul Vaczi încearcă o salvare de moment

19 Feb. 2009, 18:19 Seria 2
Grupul Vaczi încearcă** o salvare de moment

Proiectul foștilor jucători și conducători ai UTA-ei care și-au propus să țină în viață clubul fanion al Aradului, în ciuda colapsului în care se află, este în derulare. Despre șansele de rezolvare a situației e prematur să discutăm, dar probabil că în câteva zile, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, vor apărea comunicări oficiale vizavi de ceea ce s-a încercat și ce s-a putut rezolva.

Întâlniri, discuții, planuri…

Cert este că, în această săptămână, foștii jucători, grupați în jurul lui Gheorghe Vaczi, au fost activi. La începutul săptămânii, a avut loc o primă întâlnire cu președintele Consiliului Județean Arad, în cadrul căreia nu s-a întâmplat nimic deosebit, în afara unei treceri în revistă a situației curente. Miercuri după-amiază a sosit și Mircea Petescu din Olanda, astfel că în cursul serii a avut loc o nouă întâlnire cu Nicolae Ioțcu.
S-a pus la punct un plan de acțiune, care, din punct de vedere teoretic, este firesc, însă reușita lui depinde de resursele financiare care se vor găsi pentru UTA. În cursul dimineții de joi, grupul foștilor utiști, completat cu Nicolae Chiș, ca reprezentant al autorităților locale, și-a reluat activitatea.

 În acțiunea de salvare, Nicolae Bara și Sandu Ion redevin importanți

Ce se urmărește? În baza unor speranțe legate de acordarea unui sprijin de ordin financiar pentru UTA, din partea unor societăți comerciale necunoscute încă, se încearcă reducerea datoriilor clubului arădean și o sensibilizare a jucătorilor care au devenit recent liberi de contracte, tot pentru diminuarea datoriilor. 
Datoriile clubului UTA sunt de 2,2 milioane de euro. Practic, această sumă a blocat activitatea grupării arădene și, datorită ei, Bătrâna Doamnă riscă să fie scoasă din competiție. Cum poate fi redusă această datorie de 2,2 milioane de euro? Numai prin intermediul foștilor finanțatori, Nicolae Bara și Sandu Ion, care au mai au în club creditări în valoare de câteva sute de mii de euro. Presupunând că vor accepta să renunțe la banii pe care îi mai au în club, mai ales că în trecutul apropiat au renunțat la 1,5 milioane euro (Sandu Ion), respectiv 5,2 milioane euro (Nicolae Bara), datoria totală a Bătrânei Doamne ar urma să ajungă la ceva peste un milion de euro. Dacă s-ar întâmpla ca Nicolae Bara și Sandu Ion să accepte să renunțe la banii pe care îi mai au, sub formă de creditare, în club, cu datorii mai mici, se speră ca UTA să devină mai tentantă pentru potențiali investitori, cu toate că în afara de brand, copii și juniori și suporteri nu mai are nimic.

Sensibilizarea jucătorilor deveniți recent liberi de contracte – un nou pas important

 

De ce este nevoie de sensibilizarea foștilor jucători, deveniți liberi de contracte recent? În primul rând pentru că din cauza unora dintre ei, UTA n-a fost programată pentru meciul cu FCM Târgu Mureș din prima rundă a returului. Ar fi nevoie de acordul acestora, pentru a se risipi una din cele trei neprogramări care s-au dictat împotriva UTA, dar pentru acest capitol trebuie sensibilizat și clubul Steaua sau fostul director Marian Spiru. S-a purtat deja o discuție cu Valeriu Argăseală, președintele clubului Steaua, legată de obținerea unui nou termen de plată a datoriei în valoare de 219.000 euro, a fost contactat și Lăcătuș, însă n-a apărut un acord în acest sens.

 

În plus, sunt necesare acordurile nu doar a jucătorilor din cauza cărora UTA este neprogramată, ci ale tuturor fotbaliștilor plecați recent de la club, deoarece datoriile către ei (sub forma a patru sau cinci salarii, după caz) sunt de aproximativ 550.000 de euro. Grupul de inițiativă, care se străduiește să aducă acum Bătrâna Doamnă pe linia de plutire, intenționează să negocieze cu toți foștii jucători, cărora să le promită sume mai mici din totalul datorat, în schimbul renunțării la bani, dar și negocieri pentru noi contracte cu cei dispuși să revină la UTA. Se urmărește așadar, pe lângă deblocarea la Federația Română de Fotbal a echipei arădene și o nouă reducere a datoriei totale, în condițiile în care doar spre foștii jucători ar trebui făcute plăți de aproximativ 500.000-600.000 de euro. Totul depinde însă, dincolo de atitudinea foștilor finanțatori, a foștilor jucători, conducători sau cluburi, și mai ales de existența unor bani, care să permită „grupului Vaczi” să acționeze, să discute, să promită. Grupul speră doar că vor exista fonduri, însă rămâne de văzut dacă se vor și găsi, deoarece la UTA ultimilor ani, toate planurile au sunat bine, până la… bani.

Bara, invitat la Arad

De asemenea, în cursul zilei de ieri, grupul de inițiativă a reluat legătura cu Nicolae Bara, care a fost invitat la Arad pentru sfârșitul acestei săptămâni. De Nicolae Bara este nevoie pentru a-l determina să renunțe la banii pe care îi mai are în club, dar mai ales pentru a-și oficializa ieșirea din cadrul asociației sportive FCM UTA Arad. Prin ieșirea oficială a lui Nicolae Bara și a colegilor săi din Frigotehnica din cadrul clubului, alte persoane vor beneficia de putere de decizie în cadrul clubului. Interesant, nu s-a vehiculat numele niciunui membru al grupului Vaczi pentru noua structură a Comitetului Director, ci doar consilieri și oameni de afaceri, ceea ce dă de gândit și lasă loc interpretărilor.

 

Probabil că Nicolae Bara va accepta, atât să renunțe la banii pe care-i mai are în club, cât și la locurile din Comitetul Director al AS FCM UTA Arad. Cu toate acestea, eventualele schimbări în structura de conducere a grupării arădene ar trebui condiționate, măcar de un angajament prin care noua conducere care ar urma să fie investită să nu târască UTA în fuziuni ori alte șmecherii legale neonorante, episodul Salonta fiind suficient.
 

 

articol scris de Sebastian Șiclovan

 

19 Feb. 2009, 18:19 Seria 2
Pe aceeași temă